480 yabancı, Türk lojistik sektöründen %30 pay alıyor

MÜSİAD Bursa Şubesi Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruhi Cömert, Türkiye'deki en büyük lojistik firmalarının çoğu fonlarda yabancı şirketlere ait olduğunu ve bu durumun hem ekonomik, hem de siyasal anlamda tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Türkiye'deki lojistik sektörünün el değiştirdiğini iddia eden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruhi Cömert, Türkiye'deki en büyük lojistik firmalarının çoğu fonlarda yabancı şirketlere ait olduğunu ve bu durumun hem ekonomik, hem de siyasal anlamda tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Toplantıya; MÜSİAD Bursa Şubesi Sektör Kurulları Başkanı Murat Demir, Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruhi Cömert, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ve sektör paydaşları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Murat Demir, MÜSİAD'ın üye yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 100 MİLYAR DOLAR SEVİYELERİNDE

Demir'in ardından konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruhi Cömert, Türkiye'deki potansiyel lojistik pazarının büyüklüğünün 90-100 Milyar dolar seviyelerinde olduğunu söyledi. Cömert, "Başta uluslararası taşımacılık ve gümrük olmak üzere dış kaynak kullanımının yüzde 50 olduğu varsayımıyla mevcut pazar büyüklüğü 50-55 milyar dolar olduğu söylenebilir" diye konuştu.

480 YABANCI MENŞELİ FİRMA VAR

Cömert, lojistik alanında, toplamda 3 bin firmanın faaliyette bulunduğunu ve bu firmaların bin 600'ünün ulusal ölçekte, bin 400'ünün de uluslararası ölçekte hizmet verdiğini dile getirdi. Sektörde yabancı sermayeli yaklaşık 480 firmanın faaliyette bulunduğunu belirten Fikret Ruhi Cömert, bu firmaların sektörden yüzde 30 pay aldığını hatırlattı.

Cömert, "İstihdamda ikinci sıradayız"

Sektörün yıllık büyüme oranının yüzde 20 civarında olduğunu belirten Cömert, "Bugün Türkiye genelinde karayolu yetki belgeli firma sayısı 261 bin 166 olmasına rağmen uluslararası yük ve personel taşıma belgesine sahip firma sayısı bin 781 ile sınırlı kalmıştır. Lojistik taşımacılıkta kayıtlı araç sayısı ise 1 milyon 130 bin 245 civarındadır. En fazla istihdamın yapılan ikinci sektördür lojistik sektörü. Buraya dikkat çekiyorum" diye konuştu..

SORUNLAR İLGİLİ MERCİLERE İLETİLECEK

Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Fikret Ruhi Cömert'in açıklamalarının ardından söz alan Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri de sorunların ve taleplerin daire başkanları ve hatta bakanlara iletileceğini dile getirdiler.

Toplantının sonunda Ankara'dan gelen bakanlık temsilcilerine, etkinliğin anısına plaket takdim edildi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı