Yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalışılan bir proje, Alman treyler üreticisi Krone ve Alman çekici üreticisi Mercedes ile hayat buluyor. Lastik ve treyler üretiminde kullanılan farklı bir malzemeyle, kullanıcılar minimum bir maliyetle yüzde 5 yakıt tasarrufu ve yüzde daha az emisyon salınan bir sisteme kavuşacaklar. Üstelik bu yatırımı da 1.5 yılda geri alabilecekler.
Hannover’de düzenlenen Uluslararası Ticari Araçlar Fuarı IAA, bu yıl da geniş katılımlı ve birçok yeni ürünün sergilendiği bir arenaya dönüştü. Fuarın ikinci gününde ise iki Alman devi ortak oluşturdukları projeyi geniş katılımlı bir basın toplantısıyla duyurdu.
“Yıldızın başına taç taktık”
Daimler AG, Daimler Trucks&Buses Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Wolfgang Bernhard salınan karbondioksiti azaltma yolunda yapılan çalışmaların 10 yıllardır sürdüğünü vurgulayarak, “1996 yılındaki bir modelimizi 2016 Actros modeliyle test ettik. En iyi test şartlarını oluşturduk. Toplam 1600 km kat ettiler. Aynı treyler, aynı şartlar toplam 32 tonla gittiler ve sonuçta 96 model SK 100 km.’de 41, Actros ise 35 litre yakıt tüketti. Yani çevre için hiçbir şey yapmadığımız doğru değil.
İşbirliği, daha önemli sonuçlar getirecek
Krone İcra Direktörü Gero Schulze Isford ise, “Eğer pazar acil olarak ihtiyaç duyduğu bileşimleri veremiyorsa biz temin etmeliyiz dedik ve aerodinamik montaj parçaları üreten bir birim kurduk. Profiliner Eco da bu konuda öncü bir üründü. 8 yıl önce sunmuştuk ama fiyatı biraz yüksek bulunmuştu. O an piyasada şu an mevcut olan birçok materyal de yoktu. Krone Aeoroliner dediğimiz yani bir balinayı andıran araçlarımız fuarda en çok fotosu çekilen araçtı. Artık bir model değil, seri üretime giren bir araç oldu. Daimler ve Krone arasındaki açık işbirliği çok önemliydi. Bundan böyle çok daha önemli projeler gelecek. Efficiency Run nakliye sektöründe işbirliğiyle pazara uygun çözümlerin olabileceğini gösterdi. Bizim ürünlerimiz yüzde 100 müşteri ihtiyaçlarına karşılık veriyor. Yakıt tasarrufu ve karbondioksit salınımı açısından yüzde 5 daha avantajlı. Geri dönüşü de 1.5 yıl içinde alabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
- Henüz satılan bir ürün yok. Almanya’da faaliyet gösteren birkaç büyük lojistik kuruluşunda denendi ve başarılı sonuçlar alındı.
- Bütün çalışmalarda A label lastikler kullanıldı. Tüm araçlar da aynı ürünlerle donatıldı.
- Minimal maliyetle maksimal verim hedeflendi. Projeden alınan geri dönüşlerle boyutlar değişebilecek.
- Bu çalışmanın ardından özellikle çekici üreticileri, bundan böyle aracı bir bütün olarak değerlendirecek. Proje, mevcut her türlü dorseye de uygulanabiliyor.
Selçuk ONUR - HANNOVER / LOJİPORT