50 otobüs firması kapandı

Artan ulaşım talebi tercihini havayolundan yana kullanınca, otobüs firmaları 18 milyon yolcu kaybetti. 468 firmadan da 50’si elendi. Havayolu şirketleri...

Artan ulaşım talebi tercihini havayolundan yana kullanınca, otobüs firmaları 18 milyon yolcu kaybetti. 468 firmadan da 50’si elendi.

Havayolu şirketleri 2006’da ucuz bilet sayesinde otobüsçülerin 18 milyon yolcusunu elinden aldı. 2.5 milyar euro büyüklüğe sahip şehirlerarası otobüs taşımacılığı sektörü 2006’da bir önceki yıla oranla yüzde 10’lara varan yolcu kaybetti. Bir önceki yıl taşınan 160 milyon otobüs yolcusu sayısı 133 milyona düştü. Öte yandan, aktif olarak otobüs taşımacılığı yapan firma sayısı 2006 sonunda 468’den 418’e indi. Karayolu taşımacılığı sektörünün 2006’yı kötü kapattığını ve 2007’ye iyi girmediğini dile getiren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı ve Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, “Ciro bazında genel olarak 300 milyon dolardan fazla kayıp var. Karayoluyla taşınan yolcu sayısı da bir önceki yıla oranla yüzde 8-10 düştü. Bu arada 8 milyon olan havayolu yolcusu geçen yıl 25 milyona çıktı. 17-18 milyon yolcu karayolundan havayoluna kaydı. Havayolu taşıma ücretleri karayollarının altına düştü. Havayolu seyahati ucuzladığı için insanlar daha fazla seyahat etmeye ve otobüs yerine uçağı tercih etmeye başladı” diye konuştu.

AKARYAKIT ADALETSİZLİĞİ

Artık otobüs firmalarının ’Nasıl daha az zarar ederim’ diye düşündüğünü kaydeden Yıldırım, “Bir önceki yıl 468 olan aktif firma sayısı 418’e düştü. 50 firma ya sektörden çekildi ya da başka alanlara kaydı. Sefer maliyetleri çok arttı. Bir ayda bir sefer otobüs boş gittiğinde hesaplarımız allak bullak oluyor” dedi. Yıldırım, ulaştırma politikalarında hava taşımacılığının desteklendiğini belirterek “Aynı işi farklı taşıtlarla yapan iki sektör arasında haksız rekabet var. Ulaşım politikaları bir bütün olarak ele alınmıyor. Bir tarafa hayat verirken bir tarafı öldürmek olmaz. Karayolu taşımacılığının önündeki en büyük engel havayolu ile rekabet koşullarının aynı olmaması” dedi.

 

 Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı ve Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım

RAPOR SUNDULAR

Yıldırım, masrafların artmasına rağmen zam yapmadıklarını da anlattı. Yıldırım, “Havayolu akaryakıtı vergisiz, ÖTV’siz 830 Ykr’a alırken, karayolu şirketleri 2 bin 200 YTL’ye alıyor. Arada 3 kat fark var. Karayolu firmalarında akaryakıtın toplam giderdeki payı yüzde 55-60’ı buluyor. Gelirlerin düşmesine rağmen taşıma ücretlerini artırmadık, aksine düşürdük” diye konuştu.

Mustafa Yıldırım, ucuz akaryakıt, vergi kolaylığı ve teşvik istediklerini de kaydederek şunları söyledi: “Sektörün sıkıntıları ve talepleri ile ilgili rapor hazırladık ve Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu’na sunduk. Bir yılda tüketilen akaryakıtın ÖTV’sinin yüzde 50’sinin geri ödenmesini istedik. Adaletsizliğin giderilmesi lazım.”

Pelin CENGİZ - VATAN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otobüs Haberleri

Mercedes’in yeni nesil otobüsleri hem kaptanları, hem yolcuları mutlu edecek
Elektrikli Karsan e-JEST’lerin Yeni Durağı İngiltere
LKS Group, Mercedes’ten 16 Tourismo 1 adet de Travego aldı
Fenerbahçe'ye özel logo tasarımlı Mercedes-Benz Travego
TEMSA’nın yurt içindeki 14. bayisi Meltem Otomotiv oldu