7'nci tünel batırılmaya başlandı

Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek Marmaray Projesi çerçevesinde İstanbul Boğazı'na yerleştirilecek 11 tüp tünelden 7'ncisinin...

Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek Marmaray Projesi çerçevesinde İstanbul Boğazı'na yerleştirilecek 11 tüp tünelden 7'ncisinin denize batırılmasına başlandı. 

Tuzla'da inşa edilen 135 metre   uzunluğunda, 15,5 metre genişliğinde ve 8,75 metre yüksekliğinde 18 bin   ton ağırlığındaki 7 numaralı tüp tünel, sabah saatlerinde Kızkulesi   yakınlarında kıyıya yaklaşık 840 metre mesafedeki batırma işleminin   yapılacağı noktaya getirildi. 

Bu noktada batırma mavnası ve tüp elemanı yaklaşık 20 ton ağırlığındaki   11 adet çapa ile sabitlenerek, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları   İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan ve diğer yetkililer tarafından   batırma işlemine geçildi. 

İlk aşamada, yaklaşık 18 bin ton ağırlığındaki eleman, 15 metre   derinliğe, ardından da 5 metrelik aşamalarla 60 metre derinliğe   indirilecek. İşlemin tamamlanmasının yaklaşık 24 saat sürmesi bekleniyor. 

Kontrol odasında batırma işlemi hakkında bilgi veren DLH Genel Müdürü   Arslan, daha önce 8 numaralı tüp tünelin batırılmasıyla "dünyanın en   derin batırma tüneli" rekorunu kırdıklarını belirterek, 7 numaralı tüp   tünelin batırılmasıyla da bu rekorun tekrar kırıldığını ve Üsküdar   kıyısından itibaren inşaatın geldiği nokta arasında yaklaşık 975 metre   mesafe katedildiğini kaydetti. 

 

DÜNYANIN EN DERİN BATIRMA TÜNELİ

 

Finansmanı Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası JBIC ile yapılan kredi   anlaşmasıyla sağlanan projede, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonları   yer altında, Kazlıçeşme istasyonu ise yüzeyde bulunacak. Sistemin toplam   uzunluğu 13 bin 558 metre, su yüzeyinden derinliği ise 60 metre olacak.   Marmaray, bu derinlikle "dünyanın en derin batırma tüneli" unvanını da   alacak. 

Batırma tünelin yüksekliği 8,6 metre, genişliği ise 15,3 metre olurken,   tünelde gidiş ve geliş olmak üzere 2 hat bulunacak. 

Öte yandan, tüp tünelin bir özelliği de elemanlarının Türkiye'de imal   edilmesi. Tuzla'da imal edilen tüp tünel elemanları, batırma ve montaj   işlerinin yapılacağı Üsküdar-Sarayburnu arasındaki noktalara kadar   yaklaşık 40 kilometre çekiliyor. 

Daha önce 11, 10, 9 ve 8 numaralı tüp tüneller batırılmıştı, 7 numaralı   elemanın da batırılmasıyla 5'inci tüp tünel de batırılmış olacak.

 

LOJİPORT

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı