AB'ye katılan Bulgaristan'ın, vize konusunda çıkardığı karmaşa, Kosova ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye'den büyük oranda hammadde sağlayan Kosovalı şirketler zor duruma düşerken, Kosova ile Türkiye arasındaki ticaret, Bulgaristan'ın AB'ye girmesiyle durma noktasına geldi.
Kosova Ticaret Odası'nda görevli uluslararası ticaret uzmanı Safet Gırcaliu, şuanda Kosova ile Türkiye arasındaki ticaretin durduğuna dikkat çekerek, Bulgaristan'ın uyguladığı vize uygulamasının Kosova ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere büyük engeller oluşturduğunu belirtti. Hükümetlerin diplomatik atağa geçmesinin zorunlu hale geldiğini vurgulayan Gırcaliu, "Türkiye 1999 yılının ardından savaş sonrası dönemde ekonomi, ticaret ve insani yardım açısından Kosova'nın en önemli stratejik ortağıdır. Avrupa'da bütünleşme süreçlerinin teşvik edildiği dönemde, sınırların geçilmesi için komşu ülkelerde vize engelleri uygulandıkça, pozitif entegrasyon süreçlerinden söz etmek mantıkla bağdaşmamaktadır" dedi.
Bulgaristan'ın vize sorunu, Kosova ile Türkiye arasında özellikle kara yolculuğunu tamamen durdurdu. Öte yandan Türkiye'de öğrenim gören 500 kadar Kosovalı öğrencinin yarı yıl tatili için memleketlerine nasıl dönecekleri konusu da akıllarda soru işareti oluşturdu. Türkiye'ye yolcu taşıyan Kosovalı turizm acenteleri de vize nedeniyle kepenk indirdi.
Kosova'nın en köklü turizm acentelerinden Kosova Tours'un sahibi Hüseyin Ustaibo, durumu vahim olarak niteledi. Kosova ile Türkiye arasındaki seferleri 37 yıldır kesintisiz yaptıklarını söyleyen Ustaibo, malların yüzde 80'ninin geldiği Türkiye'de akrabalık, bavul ticareti ve eğitim sebeplerinin bu seferleri kesintiye uğratmadığını belirterek, AB'nin yeni üyesi Bulgaristan'ın vize sorununun, hem seyahat hem de ticareti fena halde vurduğunu söyledi. Kosova'nın en eski turizm acentesi olan ve İstanbul'un Alpar Acentesi ile işbirliği yapan Kosova Tours sahibi Ustaibo, "AB, acaba Türkiye'yi Balkanlar'dan kopartmak mı istiyor?" sorusunu ortaya attı. Kosova'da bu görüşü savunun halk, Bulgaristan ve Romanya'nın AB saflarına katılmasıyla, Türkiye'ye duvar örüldüğü ve Türkiye'nin Balkanlar ile uzun tarihe dayanan bağlarını koparmak çabası içinde olduğu görüşü savunuluyor.
Kosova'nın dış ticaret hacminde yüzde 26'lık bir paya sahip olan Türkiye, 3. dış ticaret partneri olarak Kosova'ya yaklaşık 300 milyon Euro dolayında mal ihraç etmekte.