ABD'de 'borçlu otomobil' alarmı

Mektuplar, "Sevgili banka, sen bu mektubu okurken ben çok uzaklarda olacağım. İşimi kaybettim. Sana borcumu ödeyemedim. Şimdi ülkeme dönüyorum. Arabamı...

Mektuplar, "Sevgili banka, sen bu mektubu okurken ben çok uzaklarda olacağım. İşimi kaybettim. Sana borcumu ödeyemedim. Şimdi ülkeme dönüyorum. Arabamı havaalanı otoparkına bıraktım. Kredi borcuma sayıp beni affet" mesajını içeriyor. İşsiz sayısının 5 milyonu bulduğu ABD’de bankalar artık sık sık böyle mektup alıyor. Bu yolu en çok kullananlar arasında Hintliler ve Türkler dikkati çekiyor.

"Sevgili banka. Sen bu mektubu okuduğunda ben çok uzaklarda olacağım. Krizde işimi kaybettim. Büyük hayallerle aldığım yeni otomobilimin kredi borcunu ödeyemedim. Sana karşı mahcubum. Ama artık başka çarem yok. Ülkeme dönüyorum. Arabamı havaalanı otoparkına bıraktım. Kredi borcuma sayıp affetmeni diliyorum."

Dünyanın kriz çözümü aradığı bu günlerde kendi krizini çözemeyen göçmenler son çareyi çekip gitmekte buluyor. Ülkelerine dönerken de bankalarına yukarıdakine benzer mektuplar bırakarak ödenmemiş borçları için özür diliyor.

Anahtarı içinde

Borcu bitmemiş otomobiller havaalanı otoparklarında anahtarı içerisine kilitlenerek terk ediliyor. Los Angeles, San Fransisco, New York gibi şehirlerde bu durum nedeniyle sürekli çekici araçları çalıştırılıyor. Otoparklar günde 3 kez devriyeler tarafından geziliyor. 72 saat dolduğunda ise polis araç hakkında soruşturma başlatıyor. İnternet bloglarında bile ’ülkeyi terk ederken borçtan kurtulmanın en kolay yolu’ olarak anlatılan bu yöntem en fazla Hintliler ve Türkler tarafından kullanılıyor.

7 yıllık kara leke

Kriz derinleştikçe ABD’de işsiz sayısı da 5 milyon kişi ile rekor seviyelere ulaşıyor. Amerikalıları sadece iş kaybı olarak etkileyen bu durum, özellikle ülkede sadece çalışma vizesiyle bulunan ya da yasal olmayan yollar ile çalışan yabancılar için daha ağır sonuçlar doğurabiliyor. Üzerinde ödenmesi gereken kredi borcu bulunan bu gurbetçiler de bu durumda kaldıklarında önce kısa bir süre iş arıyor. Başarılı olamadıkları taktirde ise son çareyi çekip gitmekte buluyor. Ülkeyi dönmemek üzere terk ederlerken geride bankaya yazılmış bu mektup ve kredi geçmişinde 7 yıl silinmeyecek kara leke bırakıyor.

Gurbetçilerin geri dönüş ihtimaline karşı temiz bir sicil bırakmak için otomobili satarak borçlarını ödemek istemeleri durumunda maalesef satış fiyatı borcu ödemeye yetmiyor. Bankaya ’ödeyemiyorum’ dediklerinde ise karşılarına bankanın uyguladığı ceza komisyonları ve ücretler çıkıyor. Ülkeden gerçekten dönmemek üzere gidenler için en temiz yol arabayı bırakıp kaçmak oluyor.

Kurtulmanın el kitabı


Borç ödeme sorunundaki artış yeni girişimciler için yeni kapılar da açıyor. Başta Amerika olmak üzere birçok ülkede kitapçıların raflarını "Borçtan kurtulmanın yolları’ temalı küçük el kitapları satılıyor. Arabayı bırakıp ülkeye dönme yöntemi bu kitaplarda da borçlulara anlatılıyor.

Bankalara yakalanmamak için ne yapmalı

ABD’de ödenmemiş borçları yüzünden kredi gerçmişini berbat etmiş kişileri temize çıkartmak için çalışan çok sayıda şirket bulunuyor. Bu kaçışın dönüşü olsun isteyenler, ülkeye çalışma vizessiyle geri gelmeleri durumunda polis tarafından kolayca yakalanıyor. Ancak, dönüş turist vizesiyle kısa bir süre için olduğu taktirde polisin yakalaması çok da kolay olmuyor. Kredi geçmişini temize çeken şirketler ülkeden kaçacak göçmenlere şu önerilerde bulunuyor:

Eğer borçlu olarak ayrıldığınız ülkeden vatandaşı olduğunuz bir ülkeye gitmezseniz bankanın sizi bulması çok zor olur.

Ayrılmadan önce tüm yatırım ve mevduat hesaplarınızı boşaltın. Emeklilik birikimlerinizi bozdurun. Ancak bunları asla gideceğiniz ülkede bir hesaba aktarmayın. İzinizi sürmeleri kolay olur.

Yeni yaşamınızda telefon numaranız rehbere kayıtlı olmasın.

HSBC sözcüsü Andrea Jaishankar, bu yolu tercih edenleri uyarıyor: "Gerekirse gidilen ülkedeki polis ile bağlantı kuruyoruz. Araç satışı ile boprcu kapatamazsak yine borçlunun kendisinden tahsil ediyoruz."

Dubai Havaalanı’nda 3 bin araç terk edildi

Amerika’daki havaalanı işletmecileri bu yolla terk edilen araç sayısını açıklamıyor. buna karşın Dubai’de Havaalanı Güvenlik Bölümü Şefi Mohammed bin Thani, "Havaalanında 6 bin araçlık park yerimiz var. Bu yıl terk edilen araçların sayısı ise 3 bini buluyor. Bu sayının bir önceki yılı en az ikiye katladığı ifade ediliyor. Ülkede 2009 yılında işsizliğin yüzde 60 artması bekleniyor. Bu da işini kaybedenlerin kaçıp gitmesine neden oluyor."

Trafik cezasını banka ödüyor

Göçmen vermezse bankanın bu arabaya ulaşması haftalar alabiliyor. Bu durumda arabaya ulaşıldığında ise bankanın sadece otopark parasını değil, ödenmemiş trafik cezalarını bile ödemesi gerekiyor.

HÜRRİYET

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor