AB'ye CE belgesi Türkiye'den

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 4 yıldır devam eden CE belgesi pazarlığında nihayet sona ulaşıldı. AB Resmî Gazetesi, 3 ay gecikmeli de...

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 4 yıldır devam eden CE belgesi pazarlığında nihayet sona ulaşıldı. AB Resmî Gazetesi, 3 ay gecikmeli de olsa TSE ile Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin CE belgesi verebilmesini öngören kararı yayınladı.

Yetki alan Türk kuruluşlar, bu kararla, yerli firmaların yanı sıra yurtdışındaki şirketlere de CE hizmeti verecek. Böylece Türkiye'nin, yıllardır dışarıya giden milyar dolarlarının en azından bir kısmı ülkeye dönecek.

Kararla birlikte 1 Ocak'ta AB'ye katılacak olan Romanya ve Bulgaristan da Türkiye'den CE hizmeti almak istediğini açıkladı.

TSE Başkanı Kenan Malatyalı, bu konuda Türkiye'yi cazip kılan etkenlerden birisinin, ucuz maliyet olduğunu söylüyor. Mesela yabancı bir kuruluşun işareti vermek için 20 bin dolar istediği bir ürün için Türk kuruluşları 8 bin dolar fiyat belirliyor. TSE'nin altyapı ve teknik yeterlilik konusunda AB'ye yeni üye olacak 10 ülkeden çok önde olması Türkiye'nin tercih edilmesinde başka bir etken. Malatyalı, yerli ve yabancı firmalara CE hizmeti verecek altyapılarının bulunduğunu kaydederek bu yolla Türkiye için yeni bir gelir kapısı açacaklarını aktarıyor.

Kararın çıkması, özellikle ülke ekonomisi açısından önemli faydalar sağlıyor. Örneğin firmalar, bu belgeyi almak için artık yurtdışına gitmek zorunda kalmayacak. Belge, daha kısa sürede ve daha ucuza alınacak. Şirketlerin 2000'den bu yana AB'ye yaptıkları ihracat kapsamında aldıkları CE belgeleri için yurtdışındaki onaylanmış kuruluşlara ödedikleri 5 milyar dolara yakın para, bundan böyle yurtiçinde kalacak.

Türk ürünlerinin AB pazarlarında serbest dolaşıma girebilmesi için zorunlu olan işaretin izni için uzun süre çalıştıklarına dikkat çeken Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, iki Türk kuruluşunun artık AB pazarında hizmet veren onaylanmış kuruluşlardan hiçbir farkı bulunmayacağına vurgu yapıyor.

Avrupa Komisyonu tarafından CE işareti konusunda yetki verilen ilk Türk kuruluşu ise TSE. Türk Standartları Enstitüsü, yetkili olarak atandığı asansörler konusunda CE belgesi başvurularını kabul etmeye başladı. Enstitünün başvuru yaptığı basınçlı ekipmanlar, yapı malzemeleri ve gaz yakan cihazlar için incelemeler ise sürüyor.

Önümüzdeki günlerde bu alanlarda da TSE'ye yetki verilmesi bekleniyor. İlk adımı attıklarını belirten TSE Başkanı Malatyalı, bu müjdeyi Türk sanayicisinin yılardır beklediğini söyleyerek kararı Türk ekonomisi için kilometre taşlarından biri olarak nitelendiriyor. AB'nin kararını 'geciken bir hakkın teslimi' diye niteleyen Malatyalı, "Başvurduğumuz üç alanda önümüzdeki günlerde onay gelecek. Bizim altyapımız, teknik donanımımız yıllardır hazır. Avrupa'da bin 500'e yakın onaylanmış kuruluştan hiçbir eksiğimiz yok." diyor. CE işaretinin sadece ihracatçılar için gerekli olmadığını ifade eden Malatyalı, "1 Ocak'tan itibaren iç piyasada da CE işareti olmayan ürünlerin satışı, ilgili bakanlıklar tarafından önlenecek." ifadelerini kullanıyor.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ise çimento, alçı ve kireç gibi malzemelerin tümünde 1996 yılında kendi bünyesinde kurduğu Kalite ve Çevre Kurulu eliyle CE belgesi dağıtacak.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, Kalite ve Çevre Kurulu'nun 10'uncu kuruluş yıldönümünde CE müjdesini almış olmalarının kendilerini son derece sevindirdiğini söyledi. Avrupa'ya ihracat yapan üreticilerin CE belgesi alabilmek için her bir tip çimentoda 50 bin dolara varan ücretler ödediklerini anlatan İğnebekçili, artık bu paraların Türkiye'de kalacağını ifade etti.

CE NEDİR?

AB ülkeleri arasında var olan ulusal düzenlemeler arasında farklılığı ortadan kaldırmak için 1985'te uygulamaya konulan CE işareti, ürünün tüketici güvenliği ve sağlığı açısından bütün standartlara uygun üretildiğini belgeliyor. Örneğin üründe kullanılan malzemenin sağlığa zararlı olmadığı ya da ürünün kullanımı sırasında tüketicinin güvenliğinin düşünüldüğü, ambalajın üzerindeki CE işaretinden anlaşılıyor.

NASIL ALINIR?

İmalatçıların CE işareti konusunda öncelikli olarak yapmaları gereken ilk iş, ürettikleri mamulün 'Yeni Yaklaşım Direktifleri' kapsamına girip girmediğini tespit etmek. Eğer mamuller, CE işareti ile ilgili direktifler kapsamına girmiyorsa, o mamulün CE işareti taşıma zorunluluğu bulunmuyor. İmalatçının, işareti mamulün üzerine yerleştirmeden önce AB uygunluk beyanı düzenlemesi gerekiyor. AB de CE işareti bulunması gereken ürünleri tek tek belirlemiş durumda.

CE İŞARETİ GEREKEN ÜRÜNLER

AB mevzuatında, CE işareti taşıyacak ürünler 23 ana grup altında toplanıyor. Bu ürün başlıkları, alçak gerilim cihazları, basit basınçlı kaplar, gaz yakan aletler, sıcak su kazanları, elektromanyetik makineler, sivil kullanım için üretilen patlayıcılar, otomatik olmayan tartı aletleri, patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar, asansörler, dondurucular, basınçlı kaplar, açık havada kullanılan ve çevreye gürültü yayan ekipmanlar, floresan lambalarda enerji etkinliği, vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar, tıbbi cihazlar, vücut dışında kullanılan tıbbi tanı cihazları, oyuncaklar, gezi amaçlı tekneler, inşaat malzemeleri, kişisel korunma donanımları, radyo ve telekomünikasyon terminal cihazları ile yolcu taşıma amaçlı kablo üzerinde hareket eden araçlardan oluşuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Evolog, TAL Trailer'den 120 treyler alacak
Renault Trucks T, Euro NCAP'te 4 yıldız ile ödüllendirildi
Ford Trucks, hidrojenli kamyonuyla Slovakya'da
Schmitz Cargobull, duayen ismi bünyesine kattı
MAN, ilk elektrikli çekicinin teslimatını yaptı