ADR'de haksız rekabet uyarısı

2007’de yayınlanan ve 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girmesi hedeflenen Tehlikeli Eşyaların Karayoluyla Uluslararası Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması...

2007’de yayınlanan ve 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girmesi hedeflenen Tehlikeli Eşyaların Karayoluyla Uluslararası Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR) 1 Ocak 2010’a ertelendi. Ertelemenin, süreci hem kullanıcı hem de üretici açısından yerine getiren firmalara haksızlık anlamına geldiğini belirten TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Üç misli yatırım yapıyorsunuz, sonra aynı kulvarda denetim olmadığı için haksız rekabetle karşı karşıya kalıyorsunuz” diye  konuştu.

 Ulusoy’un Shell yakıtlarını dağıtmak amacıyla Tırsan’a özel olarak ürettirdiği 30 akaryakıt tankerinin teslimat töreniTIRSAN Samandıra Tesisleri’nde yapıldı. Güne damgasını vuran ise, törene Ulusoy Uluslararası Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ulusoy ile birlikte katılan Holdingin CEO’su Celal Doluel’in “Aldıklarımız, filomuzdaki 51 tankerin her birinden 3 kat daha pahalı”  açıklamasından sonra konuşan Nuhoğlu’nun sözleri oldu.

Nuhoğlu, Alican Ulusoy’u işaret ederek, “Türkiye’nin yatırımcısıyla, hizmet sunan iki devini yan yana görüyorsunuz. İkimizin de ortak dile getirdiği bir söylem var. Bu araçlar 3 misli daha pahalı. Eğer, bu doğru değilse, Ulusoy’a 3 misli daha pahalı yatırımı niye yaptırırsınız? 24 dağıtım şirketinde ADR’li araç yok, Shell’e BP’ye bu standardı niye getirirsiniz? Eğer bu doğruysa, 2007’de yayınlanan ADR Yönetmeliği’ni sürekli niye ertelersiniz?” dedi.

Problemin, mevzuat konusunda net strateji belirleyememek olduğunu ifade eden Çetin Nuhoğlu, şöyle devam etti: “ADR bir yaşam tarzıdır. Emniyettir; kaderciliğin ortadan kaldırılmasıdır. ADR Yönetmeliği 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girecekti. Şimdi, 1 Ocak 2010’a ertelediler. Niye, hangi gerekçeyle bilinmez. 1 Ocak 2010’da hangi şartlar altında gelecek. Çünkü, ADR yalnız araçla sınırlı değil; üretim hattından, tasarımına, işçi eğitimine kadar birçok süreci içeriyor. Bu süreci, hem kullanıcı hem de üretici açısından yerine getiren firmalara haksızlık edilmektedir. Üç misli yatırım yapıyorsunuz, sonra aynı kulvarda denetim olmadığı için haksız rekabetle karşı karşıya kalıyorsunuz. Haksız rekabet de, firmaların önündeki en büyük bariyerdir. Mevcut yasalar, herkese eşit uygulanmazsa beraberinde de haksız rekabet gelir. O zaman da uluslararası rekabette öne çıkacak firmalarınız oluşmaz. Çünkü, o standart sizi aşağıya çeker. Aynı standarda sahip olmadığınız için de, yurtdışında ya maliyetleriniz yüksek olur ya da onların hizmet kalitesiyle rekabet etmek zorunda kalırsınız. Türkiye’nin yatırımcısıyla, hizmet sunan iki devini şu an yan yana görüyorsunuz. İkimizin de ortak dile getirdiği bir söylem var. Bu araçlar 3 misli daha pahalı. Eğer, bu doğru değilse, Ulusoy’a 3 misli daha pahalı yatırımı niye yaptırırsınız? 24 dağıtım şirketinde ADR’li araç yok, Shell’e BP’ye bu standardı niye getirirsiniz? Eğer bu doğruysa, 2007’de yayınlanan ADR Yönetmeliği’ni sürekli niye ertelersiniz?”

Anlaşma, Ulusoylar'la dostluğumu pekiştirdi"

 ADR sertifikalı tanker anlaşmasını, Ulusoy Holding'teki bölünme gerçekleşmeden önce Saffet Ulusoy ile yaptıklarını belirten Çetin Nuhoğlu, böylece geçmişte yaşadıkları tatsız olayların da ortadan kalktığını söyledi. Nuhoğlu, "Ulusoy ile yıllardır yakın dostluğumuz var. Biraz ertelenmiş bir dönem geçirdik. Dostluğumuz yeniden pekişti. Ulusoy Grubu'nun bu yatırımı Türkiye açısından son derece önemli. Umuyoruz diğer gruplar da Türk halkının emniyeti için aynı yatırımı yapma cesaretini gösterirler" dedi.

 

Ulusoy: Yatırımlarımız sürecek

 

Çetin Nuhoğlu’nu uzun yıllardır tanıdığını ve kendisine hala Başkan diye hitap ettiğini dile getiren Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ulusoy da, “Gündem, kriz yüklü olsa da, bizim yatırımda bir kısıtlamamız yok. Planlarımız dahilinde makul gelen işlerin içinde olmaya her zaman açığız. Bu noktada ülkesine yatırım yapmayı tercih eden bir grup olarak da, kaliteli hizmet aldığımıza inandığımız TIRSAN’ı tercih ettik” ifadelerini kullandı.

 

Doluel: Enerjide agresif büyüme planlarımız var

 

Yatırımları sadece Shell’in akaryakıt taşımalarını yapmak adına gerçekleştirmediklerini belirten Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding CEO’su Celal Doluel ise, özellikle enerji lojistiğinde agresif büyüme planları olduğunu söyledi. Yağ, atık taşımaları; depo, dağıtım, ambalajlama, etiketleme gibi akla gelen her tür uygulamanın içinde olmak üzere yapılanan bir altyapı çalışması içinde olduklarını vurgulayan Doluel, “TIRSAN’a teşekkürü bir borç biliyorum. Çünkü, onların iki ayağını bir pabuca soktuk. Araçları çok kısa sürede istediğimiz halde zamanında teslim ettiler” dedi.

51 araçlık filolarına kattıkları 30 ADR’li tankerin öncekilere göre 3 kat pahalı olduğunu ifade eden Doluel, bu maliyeti, yalnızca kurallara uymak adına yüklendiklerini dile getirdi. Haksız rekabetin bununla sınırlı olmadığını, normal taşımalarda da çok ciddi problemler yaşadıklarını sözlerine ekleyen Doluel, “Krizin etkisiyle, Türk treyler filosunun yüzde 40-50’sinin iş yapmadan yattığını söyleyebiliriz. Sigortasız çalıştıranlar, araç bakımlarını ihmal edenler, belgesiz taşıyanlar gibi birçok konuda haksız rekabet yaşanıyor. Bu da navlunlara yansıyor. Yönetmelikler, tüzükler var ama denetimler sağlıklı yapılmazsa, düzgün çalışanlar haksız rekabet tehdidi altında kalmaktadır. Denetim konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” diye konuştu.

ADR’li tankerler Shell’e özel üretilmiş

TIRSAN’ın Ulusoy’a teslimatını yaptığı akaryakıt tankerleri uluslararası normlara göre üretilmesinin yanı sıra, Shell’in butik isteklerine de yanıt vermiş. Araçlarda aşırı dolum halinde malın aracı zorlaması yerine dışarıya çıkmasına imkan verecek bir kapak bulunuyor. Kapak belirli bir basınca maruz kaldığında dışarı doğru fırlayarak olası bir felaketin önüne geçiliyor. Aracın arkasına Shell’e özel yapılan çift cidar uygulanmış. Arkadan çarpılan durumlarda sadece arka bombe zarar görüyor. Malzeme ile temas olan kısım ise hiçbir etkiye maruz kalmıyor. Araçta, alttan dolum ekipmanları bulunuyor. Yine Shell’in öngördüğü şoförün tanker üzerinde yürürken onu koruyan korkuluklara ek olarak stand boyunca bir gergi emniyet halatı yerleştirilmiş. Şoförün kendi kemerine takılan bu gergi emniyeti ile şoförün düşmesi ve kazalara maruz kalması önleniyor.

Selçuk ONUR – PERŞEMBE ROTASI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi’nin 7’ncisi düzenleniyor
Doğum yeri Aksaray olan Yeni Actros L Türkiye yollarına çıkıyor
Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor