Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu istatistiğine göre Mesleki Yeterlilik belgesi almak için yazılı sınava giren her 3 şoförden 2’si başarısız.
Geçimini şoförlük yaparak sağlayan kamyon ve otobüsçülerin direksiyona geçebilmesi için meslekî yeterlilik (SRC) belgesi alması gerekiyor.
Ancak src belgesi almak için yazılı sınava giren her 3 şoförden 2’sinin başarısız olduğu ortaya çıktı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, sınav sorularının zor olduğunu, çoğunluğu ilk ve ortaokul mezunu şoförlerin bu soruları cevaplayamadığını söyledi. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ise bunun doğru olmadığını, şoförlerin derse gitmedikleri için sınavı geçemediklerini savundu.
Yurtiçi ve uluslararası taşımacılık yapan otobüs ve kamyon sürücülerine 2003’te mesleki yeterlilik (SRC) belgesi zorunluluğu getirildi. Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapanlar SRC 1, yurtiçi yolcu taşımacılığı yapanlar SRC 2, Uluslararası Eşya-kargo taşımacılığı yapanlar SRC 3, Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı yapanlar SRC 4 belgesini almak için sınavlara giriyor. Şoförler belge almak için Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Türkiye’nin farklı illerdeki Mesleki Yeterlilik Eğitim Merkezlerine kayıt oluyor. Burada aldıkları eğitimin ardından sınava giriyorlar. Sınavdan istenilen puanı alamayan şoförlerin otobüs ve kamyon sürmeleri yasak. Şoförlerin toplamda 4 sınav hakkı bulunuyor. Sınavlarda motor, sürüş tekniği ve güvenliği ile ilgili soruların yanı sıra Karayolu Taşıma kanun ve yönetmeliği, ilkyardım gibi farklı konularla ilgili sorular soruluyor. Uluslararası taşımacılık belge sınavında gümrük mevzuatıyla ilgili sorular da yer alıyor.
Bugüne kadar yapılan sınavların başarı ortalamasını araştıran TŞOF’un verilerine göre ilköğretim mezunu şoförlerin yüzde 31’i, lise mezunlarının yüzde 36’sı, üniversite mezunu şoförlerin ise yüzde 59’u sınavlardan geçer not alabildi. Genel başarı ortalaması ise yüzde 30’da kaldı. 28 Eylül’de yapılan sınavda ise SRC 1’de şoförlerin yüzde 19,1’i, SRC 2’de yüzde 34,7’si, SRC 3’te yüzde 14,9’u, SRC 4’te ise yüzde 14,1’i başarılı olabildi.
TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın’a göre ağırlıklı olarak ilk ve orta dereceli okul mezunu olan şoförlere sınavlarda sorulan sorular oldukça ağır. Şoförlerin hepsinin araçları kullanmak için gerekli ehliyetlerin bulunduğunu ifade eden Apaydın mesleki yeterlilikle ilgili ikinci bir belge sürecinin şoförleri oldukça zorladığını düşünüyor. Apaydın, “Sınavlara yüz kişi giriyor ve bunlardan 70’i sınavda kalıyor. Oysaki sınava giren yüz kişiden 80’i geçmeli. Çünkü zaten bu insanlar geçimini bu işten sağlıyor.” ifadelerini kullandı. Apaydın SRC belgesiz şoför çalıştırmanın cezasının yüksek olduğunu belirterek sektördeki firmaların kendisinden şoför istediğini fakat piyasada SRC belgeli şoför bulmakta zorlandıklarını da ifade etti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ise sınavların zor olmadığını fakat şoförlerin kurslara kayıt yaptırdıktan sonra derse gitmedikleri için zorlandıklarını söylüyor. Farklı gruplarda SRC belgesi olduğunu ifade eden yetkililer, “Uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı ile ilgili sınavlarda sorulan sorular farklı. Eğer bir şoför uluslararası taşımacılık yapacaksa tabii ki gümrük ile ilgili bilgi sahibi olması gerekiyor.” diye konuştu.
Zaman
LOJİPORT