Maliye Bakanlığı, şubat ayında sprey halinde kullanılan kozmetik ürünlerde gazla itişi sağlayan LPG'nin vergilerini sıfırladı. Ancak kozmetikte kullanılan sıfır vergili LPG'nin tüketimindeki artış 4 ayda geçen yılın iki katına ulaştı. Ancak vergi düzenlemesinin ardından 2009'un tümünde 36 bin ton olan Aerosol tüketimi, 2010 Şubat ayından bugüne 50 bin tonu aştı. Tüketimdeki bu orantısız artış Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yetkililerini harekete geçirdi.
'POMPADA KULLANILIYOR'
EPDK yetkililerinde "Aerosol diye satılan sıfır vergili LPG, pompada kullanılıyor" imajı doğarken Maliye Bakanlığı alınan kararla sektörün büyüme trendi yakaladığını savunuyor. EPDK, Maliye Bakanlığı'na tespit yazısı göndererek "Aerosol için kullanılan sıfır vergili LPG satışlarında orantısız artış var. LPG'nin akaryakıt istasyonlarında satılıyor şikâyetleri alıyoruz" diye uyardı. Kurum yaptığı çalışmalarda vergi avantajı nedeniyle belirlenen özel kutular içinde satılması gereken Aeresolun şirketlere 'dökme' olarak tankerlerle satıldığı ortaya konuldu. Maliye Bakanlığı 25 Şubat 2010'da sprey halinde satılan kozmetik ürünlere itici güç veren Aerosol üretiminde kullanılan LPG'nin Özel Tüketim Vergisi'ni sıfıra indirmişti.
MALİYE: SEKTÖR BÜYÜDÜ
Maliye Bakanlığı ise EPDK'ya yapılan değişiklikle kozmetik sektörü ve satış hacminin büyüdüğü savunmasını yaptı. İki kurum şimdi akaryakıtta ki vergi oyununu daha yakından mercek altına almaya hazırlanıyor. Aerosol üretiminde kullanılan LPG'nin ÖTV'si sıfıra indirilmesi ile kilo başına satın alınan LPG'nin fiyatı 1.2 lira azaldı. Bu destek kozmetikte üreticiye yüzde 23'lük maliyet avantajı sağladı. Türkiye'de LPG'nin akaryakıt istasyonlarında yaklaşık 1.71 liradan satılıyor. LPG'nin fiyatının yüzde 48 ise vergiden oluşuyor. Sıfır vergili Aerosolun pompada kullanımı ise büyük vergi avantajı sağlıyor.
KIRSAL MOTORİN DEVRİ TARİHE KARIŞIYOR
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), kamuoyunda kırsal motorin olarak bilinen kükürt oranı yüksek motorini tarih edecek düzenleme için kolları sıvadı. Dün Kurulca kırsal motorinin 1000 ppm olan kükürt olanı normal motorinin kükürt oranı olan 10 ppm'e çekilmesine ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandı. Böylece normal ve kırsal motorin arasında oluşan yaklaşık 15 kuruşluk fiyat farkı ortadan kaldırılacak. EPDK yetkilileri AB kapsamında kırsal motorinin kaldırılması gerektiğini belirterek "Düzenlemede çevre ve sektör kaygıları da dikkate alındı" dedi. Uygulama tarımı desteklemek için hayata geçirilmişti. Kırsal motorinin kükürt oranının 1000 ppm oranı indirilmesinin ardından pratikte normal motorin ve kırsal motorin ayrımının önemi kalmayacak.
SABAH