Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeyle istediği 'yüzde 16' oranında maaş zammı ile akaryakıtta vergi indirimi konusunda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek umut vermedi. Kaynak sıkıntısına dikkat çeken Şimşek, memur maaş artışının makul çerçevede olacağını söyledi. Kamu harcamalarında artış meydana gelmesi halinde bunun borçlanma veya ilave tedbirlerle karşılanacağını belirten Şimşek, "Kıt kaynaklarımız var, o kıt kaynaklar çerçevesinde toplu sözleşme sürecinin yönetilmesi konusunda gereğini yapacağız. Bütçede ilave bir tedbire gerek görülmeyeceği kanısındayız." dedi. Şimşek, bütçe hedeflerinin rahatlıkla tutturulabileceğini ifade etti. "İlave tedbir öngörmüyoruz ama ekonomi canlı organizma gibidir, zaman zaman değerlendirmeler değişebilir." diyen Şimşek, benzin ve motorinde vergi indirimine yönelik herhangi bir çalışma olmadığını da kaydetti. Ocak-Mart 2012 dönemine ilişkin bütçe sonuçlarını açıklayan Bakan Şimşek, gazetecilerin "Petrol ürünleri için vergi düzenlemesi yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna 'olumsuz' cevap verdi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indiriminin iki hafta önce Başbakan tarafından 'teşvik paketi' ile açıklandığını dile getiren Şimşek, "Yeni teşvik sistemiyle yatırımı, üretimi, ihracatı desteklemek için en büyük vergi indirimine gittik. Biz tercihimizi açık ve net şekilde yaptık. Tercihimizi, üreticiden, yatırımcıdan ve ihracatçıdan yana kullandık. En büyük vergi indirimi yapıldı bu sene ve yakın dönem için. Dolayısıyla, akaryakıt ürünleri üzerine herhangi bir vergi düzenlemesi konusunda şu an itibarıyla çalışmıyoruz." diye konuştu. Akaryakıt ürünleri üzerinde 2009'un sonundan itibaren Özel Tüketim Vergisi'nde 1 kuruşluk bile artış olmadığının altını çizen Şimşek, KDV oranında da yükseliş olmadığını vurguladı. Şimşek, 2002 yılından itibaren petrol fiyatları beş kat artarken benzinin litresinin üç kat artış gösterdiğine dikkat çekti. Bakan Şimşek'in verdiği bilgilere göre benzindeki vergi yükü 2002 yılının sonunda yüzde 70 iken, Nisan 2012 başı itibarıyla yüzde 55'e indi. Mazotta ise aynı dönemde vergi yükü on yıllık dönemde yüzde 60'tan yüzde 47'ye geriledi. 2002 yılında 24-25 dolar olan ortalama petrol varil fiyatı ise 120 doların üzerine çıktı.
Teşvik Yasası'nda tarihler karıştı!
Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketi'nin başlangıç tarihinde ekonomi bakanları anlaşamadı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 'teşvik aketi'nin başlangıç tarihiyle ilgili düzenleme yapılabileceğini belirterek Haziran 2011'i işaret etmesinin üzerine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sisteminin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olacağını söyledi. Konuya ilişkin gazetecilerin sorusunu cevaplayan Bakan Şimşek ise Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyeleri olarak, geçen senenin ikinci yarısından itibaren başlayabileceğine dair birtakım sinyaller verdiklerini, fakat daha sonraki değerlendirmeler sonucunda bunun, bu sene başı itibarıyla geçerli olmasına karar verildiğini söyledi. Bakanlar Kurulu'na bugün (dün) sunulacak tasarıda makineden makineye iletişimi sağlayan sim kartların üzerindeki vergiyi kaldırmayı öngördüklerini ifade etti. Bu düzenleme normal cep telefonunu değil, makineden makineye iletişimi kapsayacak. Telefondan telefona olmayan iletişimdeki data aktarımında geçerli olacak düzenlemeyi elektrik dağıtım şirketleri bekliyordu.
Ercan BAYSAL-ZAMAN