Akaryakıtta özel sektör tekeli var

Enerji sektörüyle ilgili çok önemli tespitlere yer verilen rapora göre, petrol sektöründe tam rekabete izin vermeyen bir yapı oluştu. Ayrıca sektörde...

Enerji sektörüyle ilgili çok önemli tespitlere yer verilen rapora göre, petrol sektöründe tam rekabete izin vermeyen bir yapı oluştu. Ayrıca sektörde zaman zaman özel sektör tekelinin söz konusu olduğuna dikkat çekilen raporda, çözüm olarak bayilik sisteminin yeniden yapılandırılması, ithalatın önünün açılması ve zorlaştırıcı gümrük uygulamalarının ortadan kaldırılması gerektiği tespitine yer verildi.

EPDK'yı denetleyen Devlet Denetleme Kurulu, ayrıntılı bir rapor hazırladı. Elektrik üretiminden rüzgar başvurularına kadar EPDK'nın bütün çalışmalarını mercek altına alan Kurul, yerli enerji kaynağı kömürden yeterince faydalanılmamasını eleştirdi. Akaryakıt kaçakçılığına da değinen aynı raporda ulusal markerın (işaretr) tek başına akaryakıt kaçakçılığını önleyemediği tespiti yapıldı. Raporda TÜBİTAK'ın analizlerine ilişkin şu ifadeler kullanıldı: TÜBİTAK'ın test ve analiz işlemlerindeki yığılmalar sebebiyle sonuçların çok geç alındığı, bu arada akaryakıt istasyonlarının kapalı kaldığı göz önünde bulundurularak söz konusu laboratuvarların bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca, belirtilen gecikmelerde sorumluluğun ve sorumluların belirlenmesi için Kurul inceleme başlatmalı. Raporda BOTAŞ'la ilgili de önemli bir tespite yer veriliyor: Adapazarı mücavir alan sınırları içindeki bir santrali besleyen ve yüksek basınçlı boru hattı olması sebebiyle BOTAŞ'ın iletim lisansı kapsamında yer alan boru hattının, EPDK'nın ihtilafları çözme görevini yerine getirmemesi ve mahkemeye gerekli bilgileri tam olarak vermemesi sonucunda mahkeme kararıyla BOTAŞ'tan alınarak bölgedeki dağıtım yapan firmaya verildiği anlaşılmıştır. Devlet Denetleme, bu çerçevede Üst Kurul tarafından inceleme yapılmasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı'nın EPDK raporundan satırbaşları:

-Kömürden yeterince faydalanılmıyor. Güneş enerjisiyle ilgili gerekli yatırımlar yapılmamıştır.

-BOTAŞ kontratları devretmedi, bu sorun aşılmalı.

-Petrol stoku tutulmasında aksaklık ve kamu menfaatine aykırı durumlar var.

-EPDK; elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG de rekabetçi bir piyasa oluşturmak için kuruldu. Ancak, gelinen noktada sistem tam başarılı olamamıştır.

-Görev süresi biten Kurum üyelerinin tekrar atanması, görev süresi sonunda tekrar aynı göreve atanmak isteyen Kurum üyelerinin görevlerini yaparken bağımsız-tarafsız karar vermelerini etkileyebilir.

-Kurum, aynı nesnel nedene dayanan bazı olaylarda farklı kararlar veriyor, bu eşitliğe aykırıdır.

-Daire başkanlığı görevleri asaleten yürütülmeli.

-Kurumda 19 başkan danışmanlığı kadrosunun 15'i dolu. Ancak aktif çalışmayan danışmanlar ilgili oldukları kurum ve birimlere geri gönderilmeli.

-Kurum üyelerinin bilerek toplantılara katılmadığı izleniminden kurtulmaları için ise sık sık ve tek günlük yıllık izin uygulamalarına son verilmesi gerekiyor.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı