“Akaryakıtta vergiler düşürülürse kaçakçılık biter”

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt kaçakçılığını bitirecek yegane çözüm yolunun Maliye Bakanlığı'nın...

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt kaçakçılığını bitirecek yegane çözüm yolunun Maliye Bakanlığı'nın akaryakıt ürünlerine uyguladığı ÖTV'yi yeniden gözden geçirip, makul seviyelere indirilmesi olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'Akaryakıtta ÖTV reformu' konusunda yapmış olduğu açıklamalara ilişkin olarak PÜİS Genel Başkanı Okumuş yazılı bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek'in, "Kötü niyetli kişilerin 10 numara yağ konusundaki cambazlığının önüne geçiyoruz. Maliye artık 10 numaralı yağları daha yakından takip edecek ve haksız yere ÖTV iadesine engel olacağız." şeklindeki açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Okumuş, bu sorunun tam olarak ortadan kaldırılabilmesi için bazı ilave tedbirlerin de alınması gerektiğini belirtti. Okumuş, "10 numaralı yağı aracında yakıt olarak kullanan tüketicilere cezai yaptırım uygulanması ve özellikle nakliyecilerin ve otobüs firmalarının 10 numaralı yağ faturalarını gider olarak kullanmasının engellenmesi bu sorunu sektörümüzün gündeminden çıkaracaktır.'' örneğini verdi.

"ÖTV'SİZ YAKITLARA VERGİ İADESİ GETİRİLMELİ"

ÖTV'siz yakıtlara vergi iadesi getirilmesi gerektiğini de belirten Okumuş, şöyle devam etti: "Bilindiği gibi denizcilik ve havacılık sektörlerinin gelişmesi için deniz ve hava taşıtlarına verilen akaryakıt ürünlerinden ÖTV alınmıyor. Ülkemizde akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV ise çok yüksek. Bu nedenle deniz ve hava taşıtlarına verilen ÖTV'siz yakıtlar, kaçakçıların iştahını kabartıyor ve çeşitli yöntemlerle bu yakıtlar illegal olarak piyasada pazarlanıyor. Devleti vergi kaybına uğratan, akaryakıt piyasasında haksız rekabet yaratan bu kaçakçılık, tıpkı 10 numaralı yağda olduğu gibi vergi iadesi sistemi uygulanarak önlenebilir. Bunun yanı sıra denetimlerin arttırılması ve bu yakıtı kullanan tüketicilere cezai müeyyide uygulanması da atılması gereken diğer adımlardır. Bu adımlar atıldığı takdirde, ÖTV'siz yakıtların piyasada illegal biçimde pazarlanmasının önüne geçilecektir.''

Yüksek vergilerin, hangi sektörde uygulanırsa uygulansın, kaçakçılığı körüklemekte olduğuna işaret eden Okumuş, akaryakıt sektöründe yaşanan kaçakçılığın temel sebebi de akaryakıt ürünleri üzerinden alınan yüksek vergiler olduğunu belirtti. Okumuş ayrıca, "Bugüne kadar alınan bütün polisiye ve teknik tedbirlere rağmen, akaryakıt kaçakçılığında tam bir başarı sağlanamamıştır. Akaryakıt kaçakçılığını bitirecek yegane çözüm yolu ise Maliye Bakanlığımızın akaryakıt ürünlerine uyguladığı ÖTV'yi yeniden gözden geçirerek, makul seviyelere indirmesidir. PÜİS olarak Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'ten bu önerimizi dikkate almasını talep ediyoruz.'' ifadelerini kullandı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı