Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Rusya'da düzenlenen ATOMEXPO Fuarı'nda gazetecilerle bir araya geldi. Akkuyu'nun mevcut durumu hakkında bilgi veren Zoteeva, "2018'de birinci ünitenin inşa edilmesi için lisans aldık. Ana inşaat geçen yıl nisan ayında başladı. Büyük ekipmanın gelebilmesi için liman kısmını tamamladık, haziranda açılacak. İlk büyük çaplı ekipman da gelecek" dedi.
KOR TUTUCU EYLÜLDE TEMELDE
Akkuyu'da yüksek düzeyde güvenlik önlemleri alındığını belirten Zoteeva, Rus mühendisler tarafından yapılan 'kor tutucu kabı'nın eylül ayında reaktör temeline yerleştirileceğini açıkladı. Zoteeva, "Kor tutucu kabını çeşitli metallerin alaşımından yapılmış dev bir tas gibi düşünebiliriz. Herhangi bir erimiş uranyum kaçışı olursa, o uranyum tasın içine girdiği zaman venüs çiçeği gibi kapanacak. Böylece toprağa ve suya sızma olmayacak" diye konuştu. Santralin 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini anlatan Zoteeva, olası bir uçak kazasının yaşanması halinde, santralde çatlak dahi oluşmayacak önlemlerin alındığını belirtti.
ÖNCELİK TÜRK YATIRIMCIDA
Birkaç aya ikinci ünitenin inşaatı için lisans almayı beklediklerini aktaran Zoteeva, nükleer santralin ilk reaktörünün 2023'e yetiştirileceğini söyledi. Nükleer sanayisinin yerlileştirilmesine yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Zoteeva, "Öncelik Türk yatırımcılarda. Bu şekilde lojistik ve gümrükte birçok masraftan kurtuluyoruz. Materyallerin yüzde 40'ını Türkiye'den almayı düşünüyoruz. Çalışanlarında yüzde 90'ı Türk olacak" diye konuştu. Santralin değerinin yapılan yatırımlarla arttığını aktaran Zoteeva, yüzde 49'luk hissenin satılmasından vazgeçtiklerini kaydetti. Zoteeva, Türkiye'nin Rusya uranyumunu kullanmak zorunda olmadığını da sözlerine ekledi.
Barış ŞİMŞEK - SABAH
LOJİPORT