Akport Limanı bölgeyi dünyaya bağlıyor

Özelleştirmeden devralındığı 1997 yılından bu yana gerçekleştirilen yatırımlarla Türkiye’nin en hızlı büyüyen limanları arasında yerini alan...

Özelleştirmeden devralındığı 1997 yılından bu yana gerçekleştirilen yatırımlarla Türkiye’nin en hızlı büyüyen limanları arasında yerini alan Akport Limanı, 14 bin m2’lik kullanılabilir alanını 60 bin m2’ye çıkartmayı planlıyor.

Yatırım planlarını düzenlediği toplantıda açıklayan Akport Tekirdağ Liman İşletmesi Genel Müdürü Serdar Sözeri “Özelleştirmeden devralındıktan sonra yaklaşık 65 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiğimiz Akport Limanı için yaklaşık 30 milyon dolar daha yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.

Tekirdağ-Muratlı demiryolunun devreye girmesiyle Marmara Bölgesi’nin denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantısı olan tek özel limanı haline gelen Akport Limanı’nın Genel Müdürü Serdar Sözeri yerel basınla Akport Tekirdağ Limanı’nda bir araya geldi.

Türkiye'nin önde gelen sanayi gruplarından Akkök Şirketler Grubu’nun, 1997 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan devraldığı ve o zamana dek küçük bir iskele görünümünde olan tesis, bugün bölgenin ana limanı olarak hizmet veren, yüksek kapasiteli, çağdaş bir liman haline dönüştürüldü.

Akport’un yıllar içinde geçirdiği dönüşümü ve gerçekleştirilen yatırımlarla arttırılan hizmet kalitesini, düzenlediği toplantıda anlatan Sözeri, “Tekirdağ Limanı, devraldığımız 1997 yılında bir parmak iskeleye sahipti. Özelleştirmenin hemen ardından deniz üzerinde 130 bin m²’lik platform inşa ederek, liman kapasitesini arttıracak bir yatırımı hayata geçirdik. Bugün limanımız toplam 130.000 m² alana, 2000 m. rıhtım uzunluğuna, yıllık 3.000.000 ton dökme yük ile 300.000 TEU konteyner kapasitesine sahip,  çağdaş donanımı ve deneyimli kadrosuyla örnek bir liman kompleksi haline geldi” diye konuştu.

Akport Limanı’nda verilen hizmetleri de özetleyen Sözeri, “Dökme ve genel yük yükleme ve boşaltma hizmeti, konteyner hizmeti, Tekirdağ-Güney Marmara dâhili Ro-Ro hizmeti, uluslararası Ro-Ro hizmeti, deniz hizmetleri, proje yük hizmeti, depolama ve antrepo hizmeti ile bunker hizmeti (ÖTV’siz yakıt satışı) Akport Limanı’nın başta bölgede üretim yapan sanayi kuruluşları olmak üzere, ithalat ve ihracat yapan kuruluşlara sunduğu hizmetler arasında yer almaktadır. Son teknoloji ile donatılmış yeni elleçleme ekipmanlarıyla Akport Limanı, haftanın 7 günü 24 saat konteyner kabul etme ve gönderme işlemleri için her türlü kullanıcıya açıktır”dedi.

Ro-Ro seferleriyle ihracatçının hizmetinde...

Akport Limanı’ında dahili ve uluslararası Ro-Ro seferlerinin her geçen gün eklenen yeni destinasyonlarla zenginleşmesi ve Tekirdağ-Muratlı Demiryolu’nun Akport’a bağlanmasıyla, iş kapasitesinin arttığına dikkat çeken Sözeri,  sözlerini şöyle sürdürdü:“Tekirdağ-Bandırma, Tekirdağ-Erdek, Tekirdağ-Marmara Adası ve Tekirdağ-Karabiga arasında her gün karşılıklı olarak Ro-Ro gemileri ile devam eden seferler, Marmara'nın kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayan karayolu görevini üstlenmektedir. Hizmete aldığımız Ro-Ro rampa donanımlı rıhtımlar ise limanımızı uluslararası Ro-Ro taşımacılığı için öncelikli liman haline dönüştürmüştür. Fransa’nın Toulon Limanı ve İtalya’nın Trieste Limanı’nın ardından geçtiğimiz Mart ayında Ro-Ro seferlerine Ukrayna’yı da ekleyerek, ihracat seferberliğinde önemli bir rol üstlendik.”

Bölgede yeni yatırımların artmasıyla birlikte limanın yerli ve yabancı devlerin çıkış noktası haline geleceğini de sözlerine ekleyen Sözeri, "Dünya markaları ihracatta limanımızı kullanıyor. Yakın gelecekte bu sayı daha da artacak ve Akport bölgenin dünyaya açılan kapısı olacak.  Marmaray projesiyle birlikte Akport Tekirdağ Limanı demiryolu açısından da ciddi bir nokta haline gelecek ve ‘Marmara Bölgesi'nde demiryoluyla transfer öne çıkacak. Türkiye'nin birçok markası bölgemizde yatırım planları yapıyor. Dolayısıyla bölgede her türlü ihtiyaca cevap verebilecek durumdayız. Yeni yatırım planlarımızı yaptık. 30 milyon dolarlık bir yatırım daha yaparak 14 bin m² olan limanın kullanılabilir alanını 60 bin m²’ye çıkartarak limanı büyüteceğiz" diye konuştu.

Lloyd's List “Yılın Limanı” Ödülü AKPORT'un!

Akport 2009 yılında, dünyada denizcilikle ilgili yayınlar arasında en eski ve prestijli yayın olarak kabul edilen Llyod's List tarafından düzenlenen Llyod's List Türkiye Denizcilik Ödülleri'nde “Yılın Limanı” ödülünü kazandığına da değinen Sözeri, Akport’un coğrafi konumu ve armatörlere sunduğu avantajlar nedeniyle yalnızca ulusal değil uluslararası yüklerin taşınması için de ideal bir kesişim noktası olduğunu ifade etti.

Sunduğu avantajlar Akport’un yıldızını parlattı

Marmara Bölgesi'nin merkezinde bulunan konumu, İstanbul’a olan yakınlığı, Yunanistan ve Bulgaristan’a ulaşım kolaylığının yanı sıra Tekirdağ - Muratlı demiryolu hattının devreye girmesinin ardından Balkanlar'a ve Avrupa'ya demiryolu bağlantısının bulunması Akport’un önemini, yük taşımacılığında üstlendiği büyük rolün de etkisiyle ikiye katladı.

Akport Liman sahasının büyüklüğü ve giriş çıkış kolaylığı gibi fiziksel koşulların uygunluğunun yanında, liman yakınında Lojistik Organize Sanayi Bölgesi bulunması, yıl boyunca operasyonların kesintisiz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan uygun hava şartların bölgeye hakim olması ve en önemlisi konteyner, genel yük ve sıvı yük nakliyat hizmetleri için isteğe bağlı olarak modern lojistik hizmeti sağlaması Akport’u, yük taşımacılığında ilk tercih edilen limanlardan biri haline getirdi.


LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı