Berkman yaptığı açıklamada, 1997 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığından devir alınan ve o zamana dek küçük bir parmak iskele görünümünde olan tesisi, bölgenin ana limanı olarak hizmet veren, yüksek kapasiteli, çağdaş bir konteyner limanı haline dönüştürdüklerini belirtti.
AKport Limanı'nın 2009 yılında, dünyada denizcilikle ilgili yayınlar arasında en eski ve prestijli yayın olarak kabul edilen Llyod's List tarafından düzenlenen Llyod's List Türkiye Denizcilik Ödülleri'nde 'Yılın Limanı' ödülünü kazandığını anımsatan Berkman, limana çok ciddi yatırımlar yaptıklarını ifade etti. Tren yolu hatlarının açılmasından sonra, Anadolu'dan gelen yükün Avrupa'ya götürülmesinin kolaylaşacağını vurgulayan Berkman, limanda ciddi anlamda lojistik sıkıntılar olduğunu söyledi.
Berkman, şöyle devam etti:
"Burada 30 metrelik bir geliş gidiş yolu olması lazım. Şehir trafiğinin de bu yoldan kopuk durumda olması lazım. Limanın arka alanında hazine arazileri var. Bu alanlarda, spor sahası, cezaevi, hastane, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), askeri dinlenme tesisleri ve kooperatiflerin araçları var. Akport'un, gerçek bir liman gibi lojistik alanlarının sağlanması lazım. Bandırma ve Derince tren yolu hatlarının da bir an önce açılması gerek."
Akport limanının eksikliklerinin giderilmesi halinde, Tekirdağ'a ciddi anlamda hizmet edeceğini anlatan Berkman, Akport Limanı'ndan ciro üzerinden alınan payların düşürülmesi gerektiğini de bildirdi.
Berkman, "Bizim yapmış olduğumuz anlaşmada, özellikle Özelleştirme kapsamındaki ilk limanlardan biri Akport. Daha sonraki özelleştirmelerde hastane ve okullar dahil, ciro üzerinden alınan paylar yüzde bire düşürülmüştür. Bu limandan yüzde 30'luk bir pay alınıyor. Liman da bunu kaldıramıyor. Bu konunun bir şekilde halledilmesi lazım. Bizim gücümüzün yetmediği yerde, kamunun elinin işin içine sokmasıyla, bu durum düzelirse bu liman, Tekirdağ'a ciddi anlamda hizmet edebilecek" dedi.
-"Öngördüğümüz yatırımlar, devlet teşvikiyle limana kazandırılmalı"-
Akport Tekirdağ Liman İşletmesi A.Ş. Genel Müdürü Serdar Sözeri de, limanın Marmara Denizi'nin Kuzey Batısı'nda, İstanbul Atatürk Havaalanı'na 135 kilometre, Çorlu Havaalanına 44 kilometre ve SabihaGökçen Havaalanına 200 kilometre uzaklıkta bulunduğunu vurguladı.
1997 yılında devir aldıkları toplam 1230 bin metrekare alana sahip limanın genişlemesi için önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Sözeri, şöyle devam etti:
"Bugün, özel sektör mantığıyla limanın gelişme sahalarını tespit ettik. Limanın gelişmesi için tüm yatırımları tamamladık. Fakat mülkiyetini satın almadığımızdan burada öngördüğümüz yatırımların devlet teşvikiyle bu limana kazandırılması lazım.
Sonuçta geri sahalarıyla, yollarıyla burası bir devlet limanı. O nedenle buranın mutlaka gelecekte, bizim yatırımlarımızı da destekleyecek şekilde gelişmesi için bu ihtiyaçların mutlaka yerine getirilmesi gerekir."
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, önceki gün Tekirdağ'daki temasları çerçevesinde Akport limanına ziyarette bulunmuş ve limanların büyük bir potansiyel olduğunu fakat özellikle Akport'un potansiyelinin yeterince değerlendirilmediğini belirtmişti.
Yılmaz ayrıca, limanlara ilişkin konularla ilgili bir dosyayı inceleyeceğini de kaydetmişti.
LOJİPORT