3 yıldır artık Türkiye’de de üretimini sürdüren Avrupa’nın pazar lideri Alman Schmitz CargoBull, 2020 yılındaki ilk teslimatını ALC Lojistik’e yaptı. İki firma yöneticileri, satışı gerçekleştirilen araçların yanı sıra, yıl değerlendirmesi ve 2020 öngörülerini de paylaştı.
Son 3 yılda TL bazında yüzde 50 büyüdüklerini ifade eden ALC Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçekli, “Ancak kendi öz paramızla yaptığımız bu büyüme, dövizin fırlamasıyla karlılığımızı minimum seviyelere indirdi. Yine de fleksibl yapımız sayesinde hızlı döviz hareketlerinden çok fazla yara almadan az da olsa kar ederek sıyrılmayı başardık” diye konuştu.
Schmitz CargoBull ile 2012 yılında çalışmaya başladıklarını ifade eden Çiçekli, “Ağırlıklı olarak İtalya’ya parsiyel taşıma yapıyoruz. Aldığımız araçların işletme maliyetlerini inceledik ve sürücülerimizden gelen olumlu tepkilerin ardından o yıldan itibaren Schmitz ile çalışıyoruz. Aldığımız 6 araçtan 5’i mega varios treyler. Bu araçlar özellikle yalnızca treyler gönderdiğimiz İtalya Ro-Ro hattında oldukça hız ve işlevsellik kazandırıyor. Varios sistem 3 kademeli çekiciye de uygun olduğu için operasyonel kolaylık sağlıyor. Varios sistemden önce mega treyler gönderdiğimizde mega çekici bulmamız gerekiyordu. Şimdi böyle bir zorunluluk ortadan kalktı. Aldığımız bir diğer araç ise Power Curtain. Bu araçların iki önemli avantajı var. Sürücüye yükleme boşaltma konusunda daha hızlı ve pratik operasyonel kolaylıklar sağlıyor. Bir diğer avantajı ise brandası. Özellikle uluslararası nakliyecilerin maruz kaldığı mülteci olayları bu özel branda sayesinde çok daha mukavim olduğu için kaçakların kolayca içeri sızmalarına imkan vermiyor” açıklamasını yaptı.
ALC Lojistik Ortağı ve Genel Müdürü Soner Çiçekli de, “2012’de Schmitz ile başladığımız yolculuğumuz devam ediyor. Satış ve satış sonrasında bize karşı gösterilen ilgiden çok memnunuz” dedi.
MEGA VARIOS TREYLER
Schmitz Cargobull İstanbul Bölgesi Satış Müdürü Kaan Kayral da, özellikle teslimatını yaptıkları iki araç konusunda bilgiler verdi:
“Araçlarımızın ortak teknolojik özellikleri soğuk büküm teknolojisiyle üretilmiş olmalarıdır. Mega Varios treylerimiz 2009 yılında ödül alan bir ürünümüzdür. Her türlü çekiciye uyum sağlayabildiği için operasyonel kolaylıklar getirmektedir. Özellikle Ro-Ro taşımacılığında deniz suyuyla çok yakın temasta kalmak durumunda olan treylerler, Schmitz CargoBull’un geliştirdiği 80 mikronluk sıcak galvanizli şasiler sayesinde korozyona uğramazlar. Mega Varios model, rulo taşıma havuzlu, Daimler ve içecek taşıma sertifikasına sahiptir. Diğer ürün ve modellerimizde olduğu gibi bu semi-treylerlerimizde de 10 yıl paslanmazlık garantili galvaniz şasi, tehlikeli madde taşımaya uygun şekilde hazırlanmış altyapı, 6 yıl ya da 1 milyon km garantili dingil takımına sahiptir. İkinci el avantajıyla da evladiyelik bir ürün olduğunu söyleyebilirim”
S.CS POWER CURTAIN PERDELİ TREYLER
Türkiye’de ilk kez teslimatını gerçekleştirdiğimiz bu araçta ise en önemli avantaj olarak operasyonel hız öne çıkıyor. Yan çıtasız üst yapı – daha hafif araç ve daha güvenli & hızlı yükleme/boşaltma operasyonu sağlıyor. Yüksek mukavemetli Schmitz Cargobull emniyetli çatı sistemi – üstün gövde dayanımı sunuyoruz. Branda mukavemetini çok daha artırdık. Doldurma ve boşaltmanın çok daha hızlı yapılacağı bu aracımızın da büyük ilgi göreceğine inanıyorum” diye konuştu.
NİHAT ÖZMEN AYHAN: 2020 DAHA İYİ OLACAK, DALGALI BİR YÜKSELİŞE HAZIR OLUN
Teslimat töreninin ardından yapılan ikinci oturumda ise Schmitz Cargobull Türkiye Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Nihat Özmen Ayhan, firmalarını ve treyler piyasasını değerlendirdi: Türkiye’de üretime başladıkları 2017 yılında yüzde 6 ile başladıkları pazar payını yüzde 17’ye ulaştırdıklarını ifade eden Ayhan, yıla bir satış dalgası ile başladıklarını belirterek, bu dalganın boyunun ülkedeki gelişmelerle doğru orantılı ilerleyeceğini kaydetti.
Ayhan, sözlerine şöyle devam etti: “İstikrarlı bir şekilde pazar payımızı arttırıyoruz. Başladığımız yıldan bu yana geçen süredeki performansımıza baktığımızda, daralan pazarda payımızı arttırdığımız görülüyor. Tentelide yüzde 15’in üzerinde payımız var, frigorifik treylerde pazar payımızı yüzde 35’in üzerinde kapattık. Perdeli treylerde atılım yapacağız. Yüzde 15-20 oranında pazar payı elde etmeyi planlıyoruz. Frigorifik treylerde yüzde 40 seviyesinde büyüyeceğimizi öngörüyoruz. İki ana ürün grubunda, başladığımızda tentelide yüzde 6, frigoda yüzde 17 pazar payımız vardı. 2019 yılında 468 treyler sattık. Yüzde 6 oranında bir iyileşme var. Pazarın yüzde 45 seviyesinde düştüğü bir ortamda, pazarın altında kalmamak da bizim için başarı oldu.”
“GELECEK UMUT VERİCİ”
2020 ve sonrasındaki öngörülerini de paylaşan Özmen, “2020 yılında Türkiye treyler pazarında yüzde 40 büyüme olacağını tahmin ediyorum. 2025 yılında ise 18 bin seviyesine yükseleceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla pazar yukarı doğru dalgalı bir seyir izleyecek. Örneğin 20 araç ihtiyacı olan, önce 10 adet yatırım yapacak ve kalan kısmı için bekleyecek ve alıma hazır hissettiğinde, yatırımını yapacak. Varolan durum, 2018 ve 2019 yılı ile karşılaştırıldığında olumlu bir gelişme ancak temkinliyiz. Sektörümüz açısından umutluyum” diye konuştu.
LOJİPORT