İkinci el oto satışlarında sahtecilik bitmiyor. Sektörden edinilen bilgilere göre son dönemlerde en çok kullanılan yöntemlerden birisi plaka sahteciliği. Bu yöntemde, yeni bir araç, 'computest' adı verilen ekspertize sokuluyor, daha sonra bu araçtan sökülen plaka, kötü durumdaki araca takılıyor ve kötü durumdaki otomobil, teste sokulan araç gibi görünüyor.
Plakalar genellikle araçların yıkanması sırasında değiştiriliyor. Sektör yetkilileri, ikinci el otoların arka ve bagaj çizgisinin doğrusal olup olmadağına ve kapıların tam oturup oturmadığına bakarak otomobilin gerçek kilometresinde olup olmadığını anlayabiliyor. İkinci el oto ticareti yapanlara göre artık kilometre hiç önemli değil. Beyin dahil otomobildeki görünen ya da gizli tüm kilometreler sıfırlanabiliyor.
Hasarlı olabilir
Sektör yetkilileri şu uyarılarda bulundu:
- İkinci el oto alırken aracın önceki muayene kağıdı da istenmeli, eğer kilometre değiştirilmişse bu şekilde anlaşılabilir. 2 yıl önceki muayeneden, aracın satın alındığı tarihe kadar 2 bin kilometre yapılmışsa bu, sahtekarlığa işaret edebilir.
- Mal dağıtımı, pazarlamacılık gibi işlerde kullanılan araçlarda 'makul' kilometre düşürülmesi yapılabiliyor. Araçların önceki sahibinde hangi amaçla kullanıldığı araştırılmalı.
- Pek çok ikinci el otomobilin sorunu motor ısındığı zaman ortaya çıktığı için, mümkünse 1-2 gün denemeden sonra satın alınması yoluna gidilmeli.
- Otomobildeki perçinlere dikkat edilmeli, orijinal olmayan vidalar aracın tamirat gördüğüne işaret olabiliyor.
- Kapı fitillerinde açıklık olup olmadığına bakılmalı.
- Computest'le yetinilmemeli, ikinci el oto en az iki servise gösterilmeli.
- Galeriden sıfır otomobil alırken bile dikkat ediilmeli, bu araçlar da boyalı, hasarlı, onarım görmüş olabilir.
MİLLİYET
LOJİPORT