Aliağa, Ambarlı’yı solladı!

Yılın ilk 6 ayında 2 bin 375 geminin yanaştığı Aliağa, İstanbul Ambarlı’yı sollayarak İzmit’ten sonra ikinci yoğun bölge oldu. Şimdi hedef yeni yatırımlarla kıtalar arası konteyner aktarma merkezi olmak.

İzmir Körfezi’ndeki derinliğin yetersiz gelmesinden kaynaklı liman yatırımlarının yoğunlaştığı Aliağa Nemrut Körfezi baş döndürücü bir gelişime sahne oldu. Yılın ilk 6 ayında 2 bin 375 geminin yanaştığı Aliağa, İstanbul Ambarlı’yı sollayarak İzmit’ten sonra ikinci yoğun bölge oldu. Şimdi hedef yeni yatırımlarla kıtalar arası konteyner aktarma merkezi olmak.

İzmir iş dünyasının en tartışmalı konularından biri olan “İzmir Limanı mı? Aliağa limanları mı?” ikilemine en somut yanıt deniz taşımacılığı rakamları oldu. 2015 yılının ilk 6 aylık verilerine göre Aliağa Nemrut Körfezi’ndeki 13 liman işletmesine yanaşan gemi sayısı Marmara’nın en büyük limanlarından biri olan Ambarlı’yı geçti, İzmit’ten sonra Türkiye ikinciliğine yükseldi. İzmir Limanı ise Ambarlı, Mersin, İskenderun, Tuzla, İstanbul, Samsun ve Tekirdağ’ın ardından onuncu sırada yer aldı.

13 LİMAN AMBARLI’YI GEÇTİ
Türkiye’deki liman başkanlıklarının resmi istatistiklerine göre 2015’in ilk 6 ayında 2 bin 375 ticari geminin yanaştığı Nemrut Körfezi’ndeki 13 liman şirketi performansı sayesinde göz doldurdu. Bölgede bulunan Nemport, Ege Gübre, Tüpraş, Total, POAŞ, Petkim, Milangaz, İzmir Demir Çelik, Habaş, Egegaz, Batıçim ve Alpet, şu anda ağırlıkla dökme yük elleçlese de, şu anda sadece Ege Gübre ve Nemport limanlarında gerçekleşen konteyner hareketlerinde de İzmir Limanı’nın geçileceğine kesin gözüyle bakıldığı kaydedildi.

IŞIĞI GÖREN YATIRIM YAPIYOR
Öte yandan  bölgede gelecek gören pek çok şirket kendi ihtiyacının dışında da limancılık faaliyetlerine yoğunlaştı. Son 6 ayda yatırım planlarını açıklayan şirketler arasında Petkim ve Batıçim öne çıktı. Petkim Limanı ilk bölümü önümüzdeki eylül ayında, ikinci bölüm ise Kasım 2016’da faaliyete geçerken, 1.5 milyon TEÜ elleçleme kapasitesine sahip olacak. Yatırım planı açıklayan Batıçim de mevcut limanı 2016 sonuna kadar büyütme ve 30 milyon TL’lik harcama yapmayı hedeflediğini Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na duyurdu.

ÖZTÜRK: DÖKMEDE İZMİR’İN 4 KATI
Nemrut Körfezi’ndeki limanların gelişimiyle ilgili konuşan Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Marmara Bölgesi’nin en büyük limanlarından biri olan Ambarlı’yı İzmir olarak geçmenin önemine dikkat çekti. Aliağa bölgesindeki limanların her geçen sene başarı grafiğini yükseltme eğiliminde olduğunu dile getiren Öztürk, “Bu bölgedeki limanlar dökme yük kapasitesi açısından İzmir Limanı’nın 4 katı büyüklüğe ulaştı. Var olan çalışma ve yatırımlar konteyner alanında da İzmir Limanı’nı geçeceğini gösteriyor” dedi.

HEDEF KITALARI AŞACAK
“Bizler emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Görünen köy kılavuz istemez. Orada çağın gerektirdiği bir şekilde çalışma sistemi olduğu için ithalat ve ihracatçılar tarafından tercih ediliyor. Yeni yatırımlar gerçekleştiği zaman Nemrut Bölgesi kıtalar arası konteyner aktarma limanı haline gelebilir. Bu da kent ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayacaktır.”

HANGİ YIL KAÇ GEMİ GELDİ?      
2006                           4 bin 171
2007                           4 bin 386
2008                           4 bin 125
2009                           3 bin 846
2010                           4 bin 558
2011                           4 bin 954
2012                           5 bin 221
2013                           4 bin 911
2014                           4 bin 814
2015 (İlk 6 ay)             2 bin 375

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti