Açılış konuşmasını gerçekleştiren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, "Gelişen liman ve lojistik alanlarıyla Aliağa limanlar bölgesi, sürekli artan bir ivme ile potansiyelini geliştiriyor. Bu nedenle Aliağa'daki liman yönetimi ve deniz ticaretindeki gelişmeler sadece İzmir için değil, Türkiye için de büyük önem arz ediyor” dedi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı, lojistik köy konusunda serbest bırakılmak istediklerini söyledi ve yasaklarla bir yere varılamayacağının altını çizdi.
17 milyar dolarlık Ege ihracatının 10 milyarı Aliağa’dan
17 milyar dolarlık Ege Bölgesi ihracatının 10 milyar dolarının Aliağa limanlarından gerçekleştirildiğini dile getiren Saka, "Bu rakamlar bölgemizde çok büyük bir potansiyelin olduğuna işaret ediyor. Yapımı devam eden Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve Socar Turcas-Petkim'in yapacak olduğu terminaller ile yakın gelecekte Aliağa ülkenin önde gelen liman bölgelerinden biri olacaktır" dedi.
Büyük sanayi tesisleri, limanları, enerji üretim tesisleri, İzmir ve Manisa'daki organize sanayi bölgelerine yakınlığı nedeniyle Aliağa'nın konumunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Saka şöyle konuştu: "Aliağa limanlarına yılda 5 bin gemi geliyor. Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın devreye girmesiyle de Pire ve Malta limanlarının yüklerinden pay alınmaya çalışılacak. İzmir'e yapılacak olan lojistik köyün Aliağa dışında bir yere yapılması halinde yatırımcı ve birçok kesim için bu durum fizibl olmayacak. Tüm bu nedenler ile birlikte Aliağa'nın stratejik konumu, ekonomik yapısı ve yatırımcıya sağladığı fırsatlarla lojistik üs potansiyeline sahip en uygun yer olduğunu düşünüyoruz ve bu konuda yetkililere, kuruluşlara gerekli girişimleri yapıyoruz. Ülkemizde şu an için merkezler var ama Avrupa’daki gibi bir lojistik köyün karşılığı henüz yok. Biz Aliağa Ticaret Odası olarak deniz, demir ve karayolunun bir arada olduğu merkezlerde lojistik köylerin kurulması gerektiğine inanıyoruz."
“Potansiyel var, geri saha yok”
Aliağa Limanlarının büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın liman bölgelerinde yaşanan geri saha yetersizliği, depolama, altyapı sorunları ve kara, otoyol ile demir yolu bağlantıları alanlarındaki eksiklikler gibi bazı sorunların en kısa sürede ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu sebeple gelişen Aliağa limanlarının planlamasının yapılarak geri hizmet alanlarının, limana giden demir ve karayollarının uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir.2023 yılında 500 milyar dolar olan ihracat hedefine ulaşabilmemiz için ihracatın en önemli ayağı olan limanlarımızın altyapı ve üst yapısı uluslararası standartlara uygun olmalıdır."
Büyük bir potansiyele sahip olan limanlar bölgesinin uzun vadeli planlanması gereğine dikkat çeken Adnan Saka, şöyle devam etti: “Aliağa’da var olan ticari ve ekonomik hareketlilik neticesinde, gün içerisinde özellikle ağır tonajlı araçlar Aliağa-İzmir Karayolu’nda oldukça fazla trafik yoğunluğuna neden olmaktadır. PETKİM limanı da devreye alınınca yılda 1 milyon TIR daha bu yola ilave olacak ve yaşanacak trafik yoğunluğu içinden çıkılamaz hale gelerek mevcut karayolu bu kapasiteye cevap veremeyecektir. Bu sebeple biz Aliağa Ticaret Odası olarak gelecekte daha büyük sıkıntıların doğmaması adına ‘Aliağa-İzmir Çevre Yolunun’ en kısa sürede bitirilmesi gerektiğini yetkililere raporlarla, projelerle ilettik ve bunun da takipçisi olmaya devam ediyoruz."
“Çandarlı, 2015’te çok zor”
500 milyar dolarlık ihracat hedefinin mevcut altyapı ve yönetmeliklerle çok zor gerçekleşeceğine inandığını da ifade eden Adnan Saka, “Çünkü, 9 yılda bu altyapı ve yönetmeliklerin değişmesi gerekir. Gümrükte hala boşuna zaman geçiriyoruz. Fiyat farklılıklarının mutlaka ortadan kaldırılması lazım. Çandarlı Limanı’nın 2015 yılında açılacağı söyleniyordu. Ama şu an gördüğümüz kadarıyla bir mendirekten ibaret. Dolayısıyla bunun 2-3 yıldan önce faaliyete geçeceğini düşünmüyorum” diye konuştu.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de, Aliağa’nın önemini vurguladığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “2013 yılı verilerine göre bölgede bulunan 13 adet iskele ile 40 milyon ton yük ve 466.000 TEU konteyner ile 2014 yılının ilk 6 ayındaki veriler yıl bazında değerlendirildiğinde 2013 yılının yaklaşık %5 ile 10 seviyesi üzerinde olacağı değerlendirilmektedir. Bölgede bahsettiğim bu 13 iskeleye ek olarak çok önemli yatırımlar da gerçekleştirilmektedir. Bölgede Petkim, limancılık sektöründe hızlı adımlarla ilerlemekte olup, 2015-2030 yılları arası dönemi içinde projelendirilmiş bulunan Star rafinerisi ve Petkim konteyner liman yatırımları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Rafineride işlenecek ham petrol ve üretilecek petrol ürünleri bazındaki sıvı yükler için 4 adet parmak iskele yapılmasının plan dâhilinde olduğunu bilmekteyiz. Ayrıca, İlk fazı 2015, ikinci fazı 2016 yılı sonunda devreye girecek Petkim Konteyner Limanı; planlandığı üzere başlangıçta yıllık 1,5 milyon TEU konteyner elleçlеme kapasitesine sahip olacak, daha sonra bu kapasite 4 Milyon TEU'ya kadar çıkabilecektir” dedi.
Aliağa’daki yatırımlar tamamlandığında bölgenin öneminin daha da artacağının altını çizen Öztürk, Aliağa, Türkiye’nin en önemli limancılık bölgesi olacaktır. Konteyner gemilerine yönelik en ileri teknolojiye sahip elleçleme ekipmanları sayesinde daha önce Alsancak limanına yanaşabilen dev gemiler artık Aliağa’ya yanaşabilmektedir. Üstelik, Aliağa rotasyonu armatörümüzün de işine geliyor. Çünkü, çok daha az mesafe kat ederek yakıt tasarrufu sağlamalarının yanı sıra, modern ekipmanlarla donatılan terminallerde daha hızlı elleçleme imkanına da kavuşuyorlar.
ALİAĞA’NIN İHTİYAÇLARI
Yusuf Öztürk, konuşmasında Aliağa’nın acil gereksinimlerine de yer verdi. İşte Öztürk’e göre Aliağa’nın daha bayındır hale gelmesi için yapılması gerekenler:
- Nemrut limanlar bölgesindeki bağlantı yollarının satıh bozukluğu
- Trafik yoğunluğunun giderilmesi
- Limanlara giden ana ve bağlantı yollarının yetersiz olması
- Geri hizmet ve depolama alanlarının yetersizliği
- Aliağa-İzmir karayolu yoğunluk ve risk altında. Aliağa çevre yolunun tamamlanması ve demiryollarının acilen yaşama geçirilmesi gerekir.
Marmara ve Çanakkale boğazlarındaki gemi trafiği risklerinin sürdüğünü de ifade eden Öztürk, “ İzmir limanları, Marmara’daki obez büyümeyi önler. Aliağa lojistik merkez olmak için önemli bölgedir ve parlayan yıldız olmaya devam edecektir” açıklamasını yaptı.