Aliağa 32 Nolu Kasalı Kamyoncular ve Tankerciler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Uzun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sıkıntılarını ve taleplerini içeren bir dilekçe gönderdi. Başkan Uzun dilekçesinde, mevcutta uygulamada olan kanun ve yönetmeliklerin yarattığı sıkıntıları, yaşadıkları ekonomik sıkıntıları ve çözüm yolu için taleplerini ayrı ayrı belirtti.
S.S. 32 Nolu Kasalı Kamyoncular ve Tankerciler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Uzun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a içeriğinde sorunlarının ve sıkıntılarının yazılı olduğu bir dilekçe gönderdi. Yazılan dilekçede şu ifadelere yer verildi;"Bizler İzmir ili Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren, şehirler arası yurtiçi taşımacılık yaparak geçimini sağlayan, sayımız on binleri bulan, basit adı kamyoncu, tırcı esnafı olan bir topluluğuz. Ülkemizin içinden geçmekte olduğu bu sıkıntılı süreçte, bizlerde sorun çıkartma gayretinde değiliz. Bu camia, 15 Temmuz’da malı ve canı ile siper olmuştur. Ancak inancımızı kaybetmeden sorunlarımızı siz değerli vekillerimizin aracılığı ile devlet büyüklerimize iletmek ve sorunlarımızın çözülmesini talep etmekteyiz. Arz ederim.
1- Araçlarımızda bulunan akıllı takografın kaydettiği veriler neticesinde dört buçuk saat sürüş, bir saat mola + dört buçuk saat sürüş, bir saat mola, sonra 9 saat mola denilmektedir. Sürücüleri bu kadar uzun saat dinlendirecek hiçbir tesis bulunmamaktadır. Böyle bir durumda, can ve mal güvenliği olmadığı için kimse zaten dinlenemeyecektir. Alt yapısı olmadan çıkarılan bu kanun, kamyoncu ve tırcı esnafına eziyetten ve zulümden başka bir şey getirmeyecektir.
2- Araçlarımızda bulunan akıllı takograf verilerini yirmi sekiz günde bir TOBB’a bildirmemiz gerekiyor. Bu işlemin nasıl yapılacağı, nereden aktarılacağı muamma. Şu an ülkemizin alt yapısının bu sisteme uygun olmadığı kanaatindeyiz. Mesela iç Anadolu’ya giden bir aracın süresi bittiğinde, ıssız bir yerde süresi dolduğunda, dinlenme tesisine gidebilmesi için süre ihlali yapması gerekmektedir. Gitmezsek, dağın başı, ne yaparız. Gidersek cezai işlem uygulanacak. Zor durumda kalacak olan yine biz kamyoncu esnafı olacaktır. Bunun alt yapısının olmadığını ilgili bakanlık dahi bilmektedir. Bu sistemin yürürlüğe girmesi için doğru zaman değildir.
3- Araçlarımıza yüklediğimiz yükün, U-ETDS sistemine altı saat içerisinde bildirin deniliyor. Bizlerin %50’si daha akıllı cihazları kullanamıyor. Bildirilmeyen yüklere karşılık tarafımıza ceza yazılacağı söyleniyor. Bu da çalışmayın, aç kalın, demenin bir diğer ismidir.
4- Ağırlık kontrol noktaları arasındaki tartım farkının bir şekilde giderilmesi gerekmektedir. Kantarın birinde 41.800 kg gelen ağırlık, diğerinde 42.600 kg gelmektedir. Bu tartım hataları sonucunda ise esnafımız mağdur edilerek cezai işleme tabii tutuluyor. Mağduriyetlerin ortadan kaldırılması ve kantarların düzeltilmesi gerekmektedir.
5- Ülkemizde, (ton x km) yani bir ton yük kaç paraya taşınır bunun alt yapısı yok, bir türlü bu alt yapı oluşturulamıyor. Bu da esnafımızın haksız rekabetle yok olmasına sebep oluyor. Acilen ilgili bakanlık tarafından ton x km, taban ve tavan fiyatlarının belirlenmesi gerekmektedir.
6- Ağır ticari taşıtlarımız aynı zamanda iş yerlerimiz, dükkanlarımızdır. Mtv, trafik cezası vs. diğer vergi borçlarından dolayı araçlarımız muayene edilemiyor. Fenni muayene edilemeyen araç, ticaretten men ediliyor, dükkânı kapatılmış oluyor. Oysa başka iş kollarında ne kadar vergi borcun olursa olsun, dükkânın açık kalıyor, faaliyetlerine devam edebiliyorsun. Bu çifte standardın ortadan kaldırılması gerekiyor. Araçlarımızın borçları olsa dahi muayene yapılması gerekmektedir.
7- Ağır ticari taşıtlarımıza plaka tahdidi getirilmeli, bu mesleğin saygınlığı korunmalı. Bu sektörde hizmet veren kişi ve kuruluşların en azından yarınlarına güvenle bakması sağlanmalıdır.
8- A-B-C petrollerinden esnafımız motorin almış, fişini faturasını giderine işlemiş, ardından 2-3 yıl geçmiş, petrol istasyonu kapanmış, esnafın aracına rehin konulmuş. Nedeni ise, ilgili motorin aldığı petrol istasyonunun gerekli bildirimleri yapmamış, gerekli beyannameleri vermemiş olmasıdır. Bu tür mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir.
9- Yurtiçi taşıma yapan ağır ticari taşıtlara, Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil tüm köprü ve otobanlarda akşam 20:00’dan sabah 06:00’ya kadar geçiş fiyatlarının %50 oranında düşürülmesi gerekmektedir.
10- Mali mesuliyet sigortası acilen ağır ticari taşıtlar için yeniden düzenlenmeli, devlete ait sigortalılarca taban ve tavan fiyatı olarak belirlenip bu haksız kazancın önüne geçilmelidir. Örneğin; araç 3 sefer haksız olarak maddi hasarlı kazaya karışmış ise aracın zorunlu trafik sigortası 3.800 TL iken 17.000 TL’ ye çıkmaktadır ve sektör tekelleştirilmek istenmektedir. Bu sorunun acilen düzeltilmesi gerekmektedir.
11- Yurtdışına çalışan araçlar sınır kapılarından ülkemize girerken, 400 litre motorini bizlerin yarı fiyatına alabilmekte, bu durum içinden çıkılamayan haksız rekabet oluşturmaktadır. Yurtiçi taşıma yapanları resmen yok etmekte ve adeta iş yapamaz duruma düşürmektedir. Yurtdışına çalışan araçların yurtiçi piyasasını baltalamasının önüne geçilmesi gerekmektedir.
12- Bu ülkeye saymakla bitiremediğimiz güzel hizmetleri yapan Sayın Cumhurbaşkanımız ve ekibi, taksici esnafına bir sefere mahsus ÖTV’yi kaldırarak olumlu ve takdirle karşılanan hizmet sunmuştur. Allah razı olsun. Bizler bu ülkede ezilen, horlanan bir kesimiz. Sayın Cumhurbaşkanım, bizlerin araç edinmesi, araçlarımızın yenilenmesi gerekmektedir. Ülkemiz genelinde 850.000 kişilik esnaf topluluğuyuz. Euro kuru 3 lira 20 kuruş iken, birinci sınıf çekici 260.000 TL idi. Şimdi neredeyse 600.000 TL civarında oldu. Bizlere 500.000 TL’lik faizsiz, 10 yıl vadeli kredi tahsisi edilmeli, esnaf aracını yenilemeli, sanayiden kurtarılmalı ve çevremiz daha az kirletilmelidir. Saygılarımızla.”
LOJİPORT