Aliağa'nın önlenemeyen yükselişi

Programa konuk olarak, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, TÜPRAŞ İzmir Rafineri Müdürü Mesut...

Programa konuk olarak, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, TÜPRAŞ İzmir Rafineri Müdürü Mesut İlter ve sanayici Ender Özer katıldı. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, kentin vizyonunu belirlemek amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, Aliağa'nın bugün 50 bin olan nüfusunun 15 yılda 300 bine çıkacağını söyledi. Bu büyümenin tedbirlerini şimdiden aldıklarını anlatan Kaya, "Konut, eğitim, sağlık, iş, istihdam, yaşam alanları gibi konularda kent bu büyümeye hazırlıklı olmalı. Biz Aliağa'nın geleceğinin bir sanayi ve liman kenti şeklinde gelişeceğini öngörüyoruz" dedi.

Aliağa'da Nemrut İskeleler bölgesinin planlama çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyleyen Kaya, şöyle konuştu: "Nemrut bölgenin gelişimi için çok önemli. İzmir Alsancak limanına alternatif olacaktır. Bölgenin planlaması ve yeni yatırımlara imkan sağlanması konusunda belediye olarak kaymakamımızın desteğiyle önemli aşamalar kaydettik."

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa'da Türkiye'nin en büyük OSB'si ALOSBİ'nin kurulacağını ifade ederek, bunun bölgede büyük bir değişim dinamiği yaratacağını söyledi. Yerli ve yabancıların yatırım için Aliağa'yı tercih ettiğini ifade eden Saka, sözlerine şöyle devam etti: "Yabancılar yatırım için Türkiye'ye; Türkiye'de de Aliağa'ya büyük ilgi gösteriyor. Aliağa'da yatırımların sürdürülebilir kalkınma koşulları dahilinde yapılmasını istiyoruz. Aliağa, gerek ulusal gerek küresel bir sanayi
çekim merkezidir. Bunun için bugünden tüm hazırlıklarımızı yaparak belli bir planlama ve program dahilinde bu büyümenin sağlıklı olmasını sağlamalıyız."

Aliağa'da yatırım yapmak isteyenlerin, yörede yaşayanlar ve yerel kurumlarla işbirliği halinde rasyonel yatırımları gerçekleştirebileceğini belirten Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, bölgede denizcilik sektörünün de hızla geliştiğini söyledi. Denizden gelen bu nimeti gördüklerini anlatan Saka, şöyle konuştu: "Ancak bürokratik engelleri zor aşıyoruz. 30 yıl sonra ancak bir deniz hudut kapısı ile pasaport polisini getirebildik. Aliağa olarak denizcilik sektöründe çalışacak nitelikli eleman yetiştirmeliyiz. Malezya'nın yıllık 6 milyar dolar gemi işçiliği geliri var. Böyle bir imkanı Aliağa'da da oluşturmak istiyoruz."

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Türkiye'de olduğu gibi Aliağa'da da sanayi kuruluşlarının nitelikli ara eleman sorunu yaşadığını söyleyerek şöyle konuştu: "Ülkemizde herkes çocuğunu üniversiteye göndererek doktor, mühendis olmasını istiyor. Artık bu anlayışın değişmesi gerekiyor. Aileler çocuklarını doğru yönlendirerek mesleki teknik eğitim almalarını sağlamalı. ALOSBi olarak bu konuda çalışma yürütüyoruz. TOBB ile iş birliğinde ALOSBİ içinde yarım gün teknik eğitim yarım gün de tesislerde pratik iş
yaşamında çalışılacak şekilde bir teknik eğitim merkezi kuracağız."
TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi Müdürü Mesut İlter de TÜPRAŞ'ın kurulmaya başlandığı 1968 yılından itibaren Aliağa'nın gelişimine ve bir sanayi-enerji kenti olmasına büyük katkı sağladığını ifade etti.

TÜPRAŞ'ın, kurulduğu günden bu yana bölge gelişimine büyük katkı sağladığını anlatan Mesut İlter, şöyle konuştu: "DPT verilerine göre, İzmir'de merkez ilçeler dışında en büyük katma değeri Aliağa sağlıyor. 1200 kişinin istihdam edildiği rafinerimiz, Türkiye'nin tek madeni yağ tesisine sahip kuruluştur. TÜPRAŞ sayesinde bölgede LPG, LNG depolama ve dolum tesisleri, PETKİM Petro Kimya Kompleksi, Enerji yatırımları kurulmuştur. EBSO'nun açıkladığı en büyük sanayi kuruluşları listesinde zirvede 8 milyar YTL ciro ile TÜPRAŞ bulunmaktadır. O listede Aliağa'da faaliyet gösteren 5 kuruluş yer alıyor. Bu da Aliağa'nın bölge ve ülke ekonomisi için önemini açıkça ortaya koymaktadır."

Aliağa'nın enerji sektörleri açısından bir "üs" haline geldiğini anlatan Mesut İlter, bölgede zengin jeotermal ve rüzgar potansiyeli bulunduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Aliağa'da başka yerlerde olmayan bir şans olarak jeotermal enerji var. Ayrıca Çandarlı Körfezi'nde yılın 300 günü rüzgar var. Bu rüzgar enerjisinden de faydalanılarak alternatif, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmekte fayda var. Aliağa'da tarım, hayvancılık, balıkçılık, sanayi ve turizm var. Bunlar her yere nasip olmaz. Bunlardan azami faydalanmanın yolları aranmalı."

Programda konuşan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili M.Ender Özer, gemi söküm sektörünün dönüşümü ve bölgedeki tersane yatırım projeleri hakkında görüşlerini dile getirdi. Gemi söküm sektörünün bir bölümünün tersaneciliğe dönüşüme hazır olduğunu anlatan Özer, şöyle konuştu: "Aliağa'da tersane yatırımları için her şey uygun. Tuzla'da 20 dönümde 48 tersane var. Bizim yerimiz ona göre çok daha uygun. Sadece somut adım atılmalı. Bu konuda gemi söküm sektöründe hazırlanan arkadaşlarımız var.

Bakanlar Kurulu'nun yeni bir kararla gemi söküm için ayrılan alanda gemi söküm dışında tersane konusunda da faaliyet gösterebileceğine dair bir karar alınmasını bekliyoruz. Gemi söküm sektörü gerek istihdam gerek katma değer açısından Aliağa'ya hiçbir sektörde olmadığı kadar doğrudan katkı sağlamaktadır."

Aliağa'da denizcilik sektörü yatırımlarının hızla arttığına dikkati çeken Özer, "Eğitilmiş insan potansiyeli sıkıntısı çekiyoruz. Aliağa'da işsiz çok ama kalifiye eleman yok. Denizcilik Meslek Yüksek Okulu başta olmak üzere ara eleman yetiştirecek okullara sahip olmalıyız."

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"