Alman araştırma gemisi "Poseidon" Türkiye'de

Almanya'nın önemli bilimsel araştırma gemilerinden "Poseidon", Akdeniz'de çamur volkanları üzerindeki metan hidrat yataklarında araştırma yapmak üzere...

Almanya'nın önemli bilimsel araştırma gemilerinden "Poseidon", Akdeniz'de çamur volkanları üzerindeki metan hidrat yataklarında araştırma yapmak üzere Türkiye'ye geldi.

İzmir Limanı'na demirleyen gemide, Bremen Üniversitesi Deniz ve Çevre Bilimleri Merkezi (MARUM) ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'nün birlikte yapacağı araştırma programı öncesi İzmir protokolüne resepsiyon verildi.

Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Margit Haberle, resepsiyonda yaptığı konuşmada, geminin ziyaretinin 2014 Türk-Alman Bilimsel Yılı'nın ön elçisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini, bu yıl iki ülke arasında bilimsel işbirliğinin güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Haberle, "Deniz temel araştırmaları konusunda Türk-Alman işbirliğinde yeni bir sayfa açıyoruz" dedi.

Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu ise Almanya'nın Türkiye için kadim dost olduğunu, pek çok alanda olduğu gibi bilimsel alanda yapılacak işbirliğinin de memnuniyet vereceğini ifade etti.

- "Türkiye metan hidrat zengini"

Resepsiyon sonrası  açıklamalarda bulunan MARUM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Gerhard Bohrmann, dünyada alternatif enerji kaynakları arasında gösterilen metan hidrat açısından Türkiye karasularının zengin olduğunu, çamur volkanları üzerindeki oluşumların enerjiden, farklı yaşam sistemlerine, tsunamiden küresel ısınmaya kadar çok geniş bir alanı ilgilendiren sonuçlarının olduğunu söyledi.

Bu konudaki bilgilerin henüz çok kısıtlı olduğunu kaydeden Bohrmann, 15 Alman bilimsel araştırma gemisinin en eskisi olan "Poseidon"un bir süredir çamur volkanları üzerinde araştırmalar yürüttüğünü kaydetti.

Araştırmaların henüz başlangıç düzeyinde olduğuna işaret eden Bohrmann, 3 haftalık araştırma programı kapsamında gemide bulunan insansız araştırma aracı "MARUM-SEAL"in 2 bin metrelerde deniz dibi incelemeleri yapacağını bildirdi.

- "Geleceğin enerji kaynağı olabilir"

DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifçi ise MARUM ile 2004 yılında Karadeniz'de başladıkları gaz hidrat araştırma çalışmalarının Akdeniz'de devam edeceğini, program kapsamında Finike-Kıbrıs arasında Türkiye karasularındaki çamur volkanlarının araştırılacağını söyledi.

İnsansız araştırma cihazının çamur volkanları ve gaz hidratları ile bu hidratları yiyerek beslenen bakterileri inceleyeceğini anlatan Çifçi, şöyle konuştu:

"Gaz hidrat aslında sıkıştırılmış doğalgazdır. Yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta doğalgazın katı halde bulunmasıdır. Bunun diğer ismi yanan buzdur. Gaz hidrat bizim için neden önemlidir ? Öncelikle metan gazı bir enerji kaynağıdır. Geleceğin enerji kaynağı olabileceği değerlendirilmektedir. Bu konuda araştırmalar henüz devam ediyor. Ayrıca bu gazın atmosfere karışması nedeniyle sera gazı etkisi vardır. Küresel ısınmayla doğrudan ilişkisi vardır. Ayrıca bu hidratların heyelan ve tsunami etkisinin olduğu da tartışılıyor. Bu programda yapılacak araştırma ise metan hidratla beslenen bakteriler ve bu kaynakların iklim üzerindeki etkilerine yöneliktir."

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme
Grimaldı Group Logitrans Fuarı’nda Yerini Aldı