Otomotiv devi için Türkiye'den henüz teklif yok ancak Opel'in haricinde iflasa başvuran bin 100 kadar büyük Alman şirketi Türk işadamlarının takibinde.
Opel'in Avusturya-Kanadalı otomotiv parçası üreticisi Magna şirketine devredilmesine itirazlar sürüyor. Özellikle CSU'lu Federal Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg Magna'ya tanınan hakları ve verilen imtiyazları eleştirdi. Opel'in sağlıklı bir şekilde yapılandırılabilmesi için iflas etmesi gerektiğini savunan Guttenberg, halktan toplanan vergilerin gereksiz yere Magna'ya aktarıldığı kanaatinde. CDU'lu Federal Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Hartmut Schauerte de "Opel için Magna çözümünü tamamen yanlış buluyorum. Magna bizden durmaksızın para isteyecek" şeklinde konuştu. Amerikalıların Fiat gibi güçlü bir ortağı bilinçli olarak reddettiklerini savunan Schauerte "GM Opel'i elinden bırakmak istemiyor" dedi.
Magna ile yapılan Opel devir sözleşmesinde patentler ve lisans hakları ile ilgili olan madde de eleştiriliyor. Antlaşmaya göre Opel 2018 yılına kadar GM'e kendi bulduğu patentler karşılığında 7 milyar Euro lisans ücreti ödeyecek. GM Opel'in AR-GE bölümüyle birlikte çalışmaya devam edecek, oluşan masrafları da Opel'den alacağı lisans ücretleriyle karşılayacak.
Bu arada Opel'e Azerbaycan'dan da talip çıktı. Opel'in İşyeri Temsilcisi Mehmet Küçük, kamuoyuna açıklanan şirketlerin dışında Opel'e başka taliplerin de geldiğini söyledi. Cihan'a konuşan Küçük, "Türkiye'den var mı bilmiyorum ama Azerbaycan'dan bir talip olduğunu duymuştum" dedi.
Opel'e Azerbaycan'dan talip olduğunu doğrulayan Avrupa-Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Azerbaycan ile Almanya arasındaki görüşmeleri bizzat kendisinin yürüttüğünü söyledi. Cihan'a konuşan Baraner, "Opel bir dünya markası. Amacımız üretimin bir bölümünü Azerbaycan'a kaydırıp bütün Asya pazarına yaymaktı. Ancak Amerikalılar ve Ruslar burada ön plana çıktı" dedi. Fakat Opel konusunda Azerilerin henüz ümidini yitirmediklerini kaydetti. Azeri şirketlerin ismini saklayan Baraner, "Tek başına Azerbaycan olmaz ise, Kazakistan, Türkmenistan gibi doğalgaz zengini ülkelerden şirketlerle bir konsorsiyum kurulabilir. Opel, Orta Asya, Uzak Asya, Orta Doğu, Kafkaslar'da Rusya ve Çin'e karşı büyük rakip olabilir. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor." şeklinde konuştu. Barener'in dikkat çektiği bir başka nokta daha var. Almanya'da sadece Opel'in zor durumda olmadığını yaklaşık 1100 kadar büyük Alman şirketinin de iflasa gittiğini kaydeden Hüseyin Baraner şöyle konuştu: "Yarın öbür gün bu şirketler de satışa çıkarılacak. Ancak bu şirketler altı aylık, bir yıllık kurtarılmayı istemiyorlar. Yeni pazarlar ve yeni stratejilerle ayakta kalma ve büyümeyi hedefliyorlar. Bu da Orta Asya'daki petrol zengini ülkelerin ilgisini çekiyor."
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de Almanya'da zor durumda olan şirketlerle ilgilendiklerini kaydetti. Cihan'a konuşan Meral, Türkiye'den Opel'e talip olan herhangi bir şirket ismi duymadığını belirtti ancak diğer orta ölçekli şirketlere ortak olunması yada satın alınması konusuyla ilgilendiklerini vurguladı. "Opel konusu ticari açıdan çok karlı görünmüyor. Ürün geliştirme önemli. İmalat maliyetlerinin kontrolü önemli. Öte yandan Türkiye'deki pek çok otomobil firması çok uluslu firma. Opel'e talip olurlar mı bilemiyorum. Ama iflasa başvuran bin 100 kadar firmayı yakından takip ediyoruz. Türkiye ile Almanya arasında iş köprüsü kurmaya hazırız." diye konuştu.
OPEL ÇALIŞANLARI FAZLA MESAİYE BAŞLADI
Öte yandan Opel'de yeniden tam kapasite üretimin başladığı da gelen bilgiler arasında. Çalışanların hali hazırda işten çıkarılması gibi bir durum da söz konusu değil. İşyeri Temsilcisi Mehmet Küçük, Opel'de işçilere çıkış verilmesinin gündemde olmadığını belirtirken, "Ancak kendi isteğiyle çıkmak isteyenler, tazminatları ödenmek suretiyle ayrılabiliyor." dedi. Opel'de işlerin yoğunluğu nedeniyle fazla mesai uygulamasına geçildiğini kaydeden Küçük, "Sadece hafta için değil, Cumartesi günleri de çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Opel'in Rüsselsheim'daki fabrikasında yeni modeli Opel-Insignia üretiliyor.
ZAMAN