Alman treylerciler Türkiye'yi üretim üssü yaptı

Almanya dışında sadece Türkiye’de üretim yapan Krone İzmir’e ikinci fabrikayı açtı. Aks üreticisi Saf Holland Düzce’de fabrika kurdu, Türkiye’yi hub yapıyor. Ve son olarak Schmitz Cargobull Adapazarı’na fabrika yatırımı yaptı.

Büyüyen nakliye pazarı iştah kabarttı, Alman treyler üreticilerin yatırımda adresi Türkiye oldu. İşbirliği yaptığı Türk şirketle yolları ayırarak Türkiye’de kendi şirketini kuran Alman Krone, İzmir Tire’deki fabrikasından sonra geçtiğimiz aylarda ikinci tesisini açtı. Saf Holand da geçtiğimiz aylarda Düzce’de fabrika yatırımı yaparak üretime başladı.

Şimdi ise yeni bir Alman oyuncu daha Türkiye’de üretime başladı. Avrupa pazarında çok güçlü olan Schmitz Cargobull, Adapazarı’nda fabrika açtı. Schmitz Cargobull Türkiye Genel Müdürü Mile Mishevski, bu yatırımı pazara değer verdikleri için yaptıklarını vurgulayarak, “Bir pazar araştırması yaptık. Bu pazarda kendi tesisimizle yer almamız müşterilerimizin bir talebiydi. Biz de bu yüzden bu büyük adımı attık” dedi.


Üretim başladı, ilk teslimat yapıldı

Geçtiğimiz yıl Enka Pazarlama ile uzun süren işbirliğini karşılıklı olarak sonlandıran Alman treyler markası Schmitz Cargobull, fabrikanın resmi açılışını ekim ayında yapacak. Ancak fabrikada üretim başladı, hatta Türkiye’deki ilk teslimat Me-Tol Nakliyat’a yapıldı.10 adet Schmitz S. CS Mega Varios Me-Tol filosuna eklendi.

Müşterilerine sadece sattıkları ürünle değil, verecekleri diğer hizmetlerle de daha yakın olacaklarını belirten Mishevski, “Türkiye pazarında tam kapsamlı olarak yer alacağız. Tam kapsamlı aktivitelerden bir tanesi satış sonrası hizmetlerin en yaygın ve iyi şekilde verilmesi. Şu an 6 noktayla satış sonrası hizmetler anlaşması imzalandı. Bunu Türkiye çapında 20’nin üstüne çıkaracağız. Aynı zamanda takas artık günümüzün gerçeği ve Avrupa da yaptığımız gibi ikinci el organizasyonumuz da bunun içinde olacak. Üretim ve montaj dışında Sakarya’daki tesisimizde yedek parça bir tarafı da servis hizmetleri vereceğiz. Buraya yapılan servis diğer servislere de örnek olacak” dedi. Şirket burada 4 farklı ürünün imalatını yapacak.

Schmitz Cargobull Türkiye Satış Müdürü Nihat Özmen Ayhan, Schmitz olarak üç ana grupta faaliyet gösterdiklerini ve üretime başlanan tenteli modellerinin ardından frigorifik ve damper treyler montajına da başlayacaklarını açıkladı. Ayhan, “Almanya ve Türkiye üretimi aynı kalitede olacak. Şu an kapasitemiz sadece Türkiye’deki müşterilerimize hizmet vermek üzere tasarlanmış durumda. Ancak ihracatı da gündeme alabiliriz” dedi. Şirket, Türkiye'den tedariğe de başladı.

“Yatırımlarla Türkiye bölgenin üretim merkezi olacak”

Türkiye Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Kaan Saltık, yapılan yatırımlarla Türkiye’nin bölgenin üretim üssüne dönüşeceğini vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:

“Global treyler üreticilerinin ve tedarikçilerinin Türkiye’ye olan yatırımları artarak devam ediyor. Bu trendin devam edeceğini düşünüyorum. Yatırımlardan memnuniyet duyuyoruz ve destekliyoruz. Yatırımlar neticesinde Türkiye, bölgenin hub’ı olacak. Türk Otomotiv sektörünün yükselişinde bundan böyle treyler sektörü de yerini alacak. Yatırımların sektöre pozitif etkisi var. Çünkü ara mala ihtiyaç duyan bir sektörüz ve bunu yurt dışından tedarik ediyoruz. Ara malların Türkiye’de üretilmesiyle rekabet koşulları Türkiye’nin lehine gelişecektir. Türkiye’nin bugün itibariyle 60 bin adetlik treyler kapasitesi bulunuyor. Bu kapasitenin 100 bine ulaşmasını bekliyoruz. Bu adetler Türkiye’yi Almanya’dan sonraki en büyük üretici haline getiriyor. 8 bin adetlik treyler ihracatımız var."

Krone’nin Almanya dışında tek üretimi Türkiye’de

Geçtiğimiz yıl işbirliği yaptığı yerli şirketle yolları ayırarak Türkiye’de kendi şirketini kuran Alman Krone, 35 milyon euro yatırım yaptığı ve 10 bin treyler kapasitesine sahip İzmir Tire’deki fabrikasından sonra geçtiğimiz aylarda ikinci tesisini açtı. Şirket Tire Organize Sanayi’de yeni şasi fabrikası kurdu. Burada yıllık 10 bin adet şasi üretimi yapacak. Krone’nin Almanya dışında tek üretimi Türkiye’de. Krone Türkiye CEO’su Rıza Akgün, “ Grubumuzun en modern fabrikası Türkiye’de. Bu yatırımı daha da genişleteceğiz. Türkiye’yi bir merkez olarak görüyoruz. Bu merkez sayesinde, Ortadoğu, Irak, İran ve Afrika’ya ulaşıyoruz” dedi.

Ülkeye ihracat yapan Krone, 2016 yılı ilk 1000 ihracatçı firma listesine otomotiv sektöründe 64’üncü sırada yer aldı. Şirket ayrıca, İstanbul’da, Gebze’de ikinci el ve yedek parça merkezi açtı.

Saf Holland Türkiye'yi Hub yapıyor

Tereyler sektörüne aks üreten Saf Holland geçtiğimiz mart ayında Düzce’de fabrika açtı, üretime başladı. Şirket, Türkiye pazarına 2011 yılında İstanbul’da açtığı ofisle giriş yapmıştı. 2017 yılında ise bu ofis fabrikanın kurulduğu Düzce’ye taşındı.

Tırsan, Serin, Koluman, Otokar, Krone gibi Türkiye’de birçok farklı treyler üreticisi ile anlaşmaları olduğuna dikkat çeken Saf Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu, Dünya’ya yaptığı konuşmasında Türkiye’yi üretimde bölgesel bir hub yapmayı planladıklarını aktarmıştı. Azizoğlu, şunları kaydetmişti: “Başta Ortadoğu olmak üzere, Afrika, Rusya, Güney Afrika ve ihtiyaç halinde Orta Avrupa’ya Türkiye üretimi ihracat yapılacak. Uzun vadede üretim yelpazemizi genişleterek treyler aks üretim çeşitliliğini artırmak istiyoruz. Bunun yanı sıra, çekici araçlar için de beşinci teker gibi ürünlerin üretimini Türkiye’de gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.”

Aysel YÜCEL - DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor
Mercedes-Benz, eActros 600 elektrikli kamyonun teslimatlarına başladı
AYS Lojistik, filosuna 6 Schmitz Cargobull treyler daha ekledi