Aman dikkat! HGS borcunuzu sorgulayın!

HGS borcu sorgulama yaparak aracınızın borcu var mı yok mu öğrenebilirsiniz ama gişelerden yaptığınız kaçak geçişleri umursamıyorsanız size tavsiyemiz...

HGS borcu sorgulama yaparak aracınızın borcu var mı yok mu öğrenebilirsiniz ama gişelerden yaptığınız kaçak geçişleri umursamıyorsanız size tavsiyemiz plakanızı sorgulatın. Çünkü bir araba parası cezası olanlar bile var. İşte plaka borç sorgulama linki.

Araç sahipleri dikkat! Bu zamana kadar HGS borç sorgulaması yapmadıysanız mutlaka yapın. Çünkü her an aklınızın ucundan dahi geçirmediğiniz sürpriz bir rakam ile karşı karşıya kalabilirsiniz… Otoyol ve köprü geçişlerinde kartı olmayan ya da olup da bakiyesi yetersiz veya arızalı olan binlerce araç sahibine Karayolları Genel Müdürlüğü'nden açıklanan rakamlara göre 2013 yılında 1 milyar lirayı aşkın ceza kesildi. 2014 yılı rakamları ise henüz daha belli değil.

1 YILLIK SÜRE DOLUYOR

Ancak bu aydan itibaren 2013 yılında kesilen cezalarla ilgili 1 yıllık yasal süre doluyor ve tebligatlar gönderilmeye başlanıyor. Eline tebligat ulaşanlar ya da internet üzerinden ceza sorgulaması yapanlar ise şaşkın! Çünkü inanamayacaksınız ama karşısında 1 yıllık HGS cezasının 40 bin TL olduğunu gören bile var.

SÜRÜCÜLER BÜYÜK BİR HATAYA DÜŞÜYOR!

''Nasıl olur da 1 yıl içinde bu kadar yüksek rakamlı ceza gelir'' diye yaptığımız araştırmada 2012 yılında köprü ve otoyollardaki gişelerden geçiş sürelerini hızlandırmak ve sistemi tek bir çatı altında toplamak üzere hayata geçirilen Hızlı Geçiş Sistemi HGS'de sürücülerin çok büyük bir hataya düştüğü görüldü.

GİŞEDEKİ RAKAMIN 11 KATINI UNUTUN

HGS kartı olmayanların veya kartı olduğu halde bakiye yetersizliğinden veya farklı bir sebepten ötürü kaçak geçiş muamelesine tabi tutulan ülke genelindeki binlerce sürücü gişeden geçiş ücretinin 11 katını ceza olarak ödeyeceğini zannediyor. Ancak durum gerçekte öyle değil.

YÖNETMELİKTE VAR

Karayollarının HGS yönetmeliğinde geçişi ücretli olduğu halde ücret ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine o güzergâhın en uzun mesafesine ait geçiş ücretinin onbir katı tutarında idari para cezası verileceği ve bu en uzun mesafenin ücret ödemeden çıkış yapılan gişelere en uzak mesafede olan gişenin dikkate alınarak belirleneceği belirtiliyor.

11 KATI DEGİL 80 KATI

Hal böyle olunca da örnek vermek gerekirse sebebi ne olursa olsun Çamlıca gişelerden kaçak geçiş yapmış bir sürücü Sultanbeyli gişelerden çıkış yapmış olsa bile normalde ödemesi gereken 1.80 TL'nin 11 katını değil, Anadolu otobanının en uzak ve son gişesi olan Ankara sınırındaki Akıncı gişesinden çıkış yapmış gibi 15 TL'nin 11 katını ödemek zorunda kalıyor. Bu da cezanın miktarını tam 80 katı olan 165 TL'ye çıkartıyor. Aynı şekilde Sultanbeyli gişelerden kaçak giriş yapan biri ise yine Akıncı gişeleri baz alınarak 13.50 TL'nin 11 katını ödemek zorunda kalıyor.

ŞOKE OLDULAR

İşte bu durumun farkında olmadan gişelerde gördüğü rakamın 11 katını ödeyeceğini düşünerek rahatlıkla kaçak geçiş yapan sürücüler 2013 yılında kesilen cezalar ile ilgili yollanan tebligatlar çerçevesinde ya da yaptıkları internet sorgusunda gördükleri rakamlar karşısında adeta şoke oldular.

HGS'DEN 40 BİN TL CEZA!

Binlerce kişiye farklı miktarlarda kesilen para cezaları arasında öyle rakamlar var ki duyanlar inanmakta güçlük çekiyor. Bu rakamlardan biri de İstanbul'da yaşayan H.O.'ya ait. Aracına yönelik 2013 yılı içinde kesilen cezalardan bir bölümü kendisine tebliğ edilince başka borcu olup olmadığını sorgulatan H.O. 2014 yılı da dahil toplmada 40 bin TL borcu olduğunu öğrendi. Çıkartılan borç dökümanında şahsın 2013 yılından bu zamana kadar tam 266 kez kaçak geçiş yaptığı belirtildi. Bakiyesi olması durumunda H.O.'nun ödeyeceği para 478 TL iken bu para cezalarla birlikte 40 bin 372 lirayı bulmuş durumda.

SATTIGI ARACIN BORCU KENDİSİNE ÇIKTI

HGS borcu çıkartılanlar arasında kaçak geçiş yapmayıp da mağdur olanlar da var. Aracını sattığı kişinin yaptığı kaçak geçişlerin 6 bin TL'lik faturasının kendisine çıkartıldığını öğrenen F.Ç. ise şaşkınlık içinde ne yapacagını kara kara düşünüyor.

15 GÜN ÖDEME SÜRESİ

Kesilen cezaların tebliğinden itibaren araç sahiplerinin ilk 7 gün itiraz hakkı bulunuyor. Tebliğden sonra 15 gün içinde ise borcun ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde maaşa haciz konulması gibi farklı yasal süreçler devreye giriyor.

10 MİLYONU AŞKIN ARAÇ KAÇAK GEÇTİ

2013'te 3 milyonu OGS, 7,5 milyonu HGS gişelerinden olmak üzere 10 milyon 463 bin araç kaçak geçiş yaptı. Bu araçlara 1 milyar 162 milyon lira para cezası kesildi. 2014 yılı rakamları açıklanmadı. Aracının HGS borcu olup olmadığını öğrenmek isteyenler internet üzerinin ''HGS borç sorgulama'' ekranından bu işlemi yapabiliyor.

Aracınızın borcu var mı? Tıkla - öğren...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak