Altaş AŞ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Esin, Ambarlı Limanı'nın kapasitesini yüzde 25 oranında artırmayı hedeflediğini söyleyerek, tamamı özel sektör yatırımı ile kurulan Ambarlı Limanı'nın kapasitesinin yüzde 80'iyle İstanbul ve çevresinin ihtiyaçlarını karşıladığını ifade etti. Ambarlı Limanı'na yılda ortalama 4 bin 500 geminin yanaştığını dile getiren Esin, her gün ortalama 4 bin ile 5 bin kamyon-tır ve yaklaşık bin 500 binek aracın giriş-çıkış yaptığına dikkat çekti. 1900'lü yılların sonuna doğru ekonominin gelişmesi ile hammadde-yarı mamullere olan ihtiyacın artması ve tüketicilerin global anlamda daha rekabetçi ürünleri tercih etmesi ile dünyadaki konteynerizasyon sürecinin süratlendiğini belirten Esin, dünya konteyner limanları arasındaki hareketin de 1990-2005 yılları arasında 3 kat artarak 389m TEU'ya ulaştığını kaydetti.
Dünyada küreselleşmenin ana sebeplerinden olan konteynerizasyon sürecinin küreselleşme ile paralel gelişiminin liman kapasitelerinin de kullanım oranının artışına neden olduğuna değinen Esin, "Çin'deki fabrikalarda çalışan işçilerin ABD ya da Avrupa Birliği'nin bazı ülkelerine nazaran 15 US$-30 US$/saat daha az ücrete çalıştırılması ise bağlantı rotalarını direkt etkilemekte ve ülkelerin liman hareketlerini artırmaktadır. Geçtiğimiz yıl dünya ticareti yüzde 8 artarak 2000 yılından beri en yüksek ikinci artışa tanıklık etmiştir. Bu noktadan hareketle, ABD'de her yıl yaşanan ticaret artışı Vancouver limanının kapasitesine eşittir. Kısacası, her yıl bir liman kapasitesi kadar artış yaşanmaktadır. Sadece buna bağlı olarak bazı gemiler Panama Kanalı'nı kullanarak ABD'nin daha az yoğun olan doğu kıyısı limanlarına yanaşmaktadır. Ancak, günümüzün büyük konteyner taşıyıcılarının bu şansı da yoktur. 2002-2006 yılları arasında ülkemiz konteyner liman hareketi 2 kat artarak 3,8m TEU olmuştur. Ülkemizin dış ticaretinin büyük kısmının gerçekleştiği Marmara Bölgesi'nin ana limanı olan Ambarlı Limanı 2006 yılında toplam 1,4m TEU ile Türkiye konteyner hareketinin yüzde 38'ini, Marmara Bölgesinin ise yüzde 63'ünü gerçekleştirmiştir" dedi.
Yüzde 80 kapasite Esin, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyadaki kapasite kullanımlarının altında kalarak yaklaşık olarak yüzde 80 kapasite ile çalışan Ambarlı Limanı'ndaki konteyner hareketinin yüzde 48'inin istanbul şehri içine dağıtıldığı, yüzde 30'unun Anadolu'ya yönlendiği, kalan yüzde 22'sinin ise Trakya Bölgesi'ne gittiği yapılan araştırmalardan açıkça görülüyor. Kısacası tamamı özel sektör yatırımı ile kurulmuş olan Ambarlı Limanı günümüz itibariyle kapasitesinin yüzde 80'ni ile istanbul ve çevresinin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Gelecek planları ile kapasitesini ortalama yüzde 25 arttırmayı hedefleyen Ambarlı Limanı, bölgenin en büyük limanı olma sıfatını korumaya devam edecektir." Konteyner trafiğinin yüzde 50'si İstanbul'a Ambarlı Limanı'nda yapılan konteyner hareketlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin istanbul içine dağıtıldığına dikkat çeken Esin, bu açıdan bakıldığında karayollarının yegane bağlantıları oluşturduğunu kaydetti. Ancak, geride kalan ve Anadolu'ya yönlenen yüzde 30'luk dilimin bağlantı olarak denizyolu ile gitmesi halinde hem otoyollarda rahatlama hem de daha çevreci bir politika oluşturulmuş olacağına da işaret eden Esin, "Bu yüklerin denizyolu ile kabotaj usüllerine göre yönlendirilmesi halinde düşecek olan ardiye süreleri, Ambarlı Limanı'nın hareketliliğini de önemli ölçüde artıracaktır. Limanların ana amacının deniz taşıma modu ile gelen yüklerin kara taşıma moduna çevrildiği bir hizmet servisi olduğu düşünüldüğünde, kara taşıma araçları açısından Ambarlı Liman bölgesine gerek ulaşım yolu, gerekse bekleme (park) alanlarının Ambarlı Limanı'nın gelişimine paralel olarak iyileştirildiği söylenemez. Ülkemizdeki lojistik zincir yapısında karayolu taşımacılığının etkinliğinin bilinmesine rağmen ülkenin en büyük limanı olan Ambarlı Limanı'nın kapasitesine paralel ölçüde araç park alanı bulunmaması ise araçların liman bağlantı yoluna park etmelerine neden oluyor. Liman bağlantı yolunun Ambarlı Limanı'na gelen yük taşıma araçları dışında bölgedeki hane halkları ve diğer irili ufaklı ticari işletmeler tarafından da kullanıldığı düşünüldüğünde, liman bağlantı yoluna yapılan araç parkları yol üzerindeki trafiğin yavaşlamasına ufak kazaların olduğu sürelerde ise liman yolunun tamamen işlemez hale girmesine neden oluyor. Ülkemiz dış ticaretinin yüzde 7,3'ünün yükleme - boşaltılmasının yapıldığı Ambarlı Limanı'na gelen araçların hizmet görmelerinden önce beklemelerine yönelik araç park sahalarının yapılması önemli bir gerekliliktir" diye konuştu.
Esin, dünyadaki ticaret hacminin gelişimine paralel olarak gelişen ve rakiplerinden daha efektif çalışan Türkiye'nin en büyük limanı olan Ambarlı Limanı'nın bağlantı yolu ve park alanı gibi altyapı sıkıntılarının belediye ve kamu yetkililerince çözülmemesi halinde limandan ithalat - ihracat yapan ülkemiz ticaret erbabının da sıkıntılarının artacağını vurguladı. "Önemli pay sahibiyiz" Esin, Ambarlı Limanı'nda bulunan terminaller arasında koordinasyonu ile ortak planlamaları ve altyapıları yaptıklarını söyleyerek, limanın bugünkü noktasına gelmesinde önemli pay sahibi olduklarını ifade etti. İlgili kamu kurumları, tek muhatap aramaları, limanın genel temsili ve ortak liman hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi bakımından tüm terminallerin Altaş AŞ'ye katılımını zorunlu kıldığına işaret eden Esin, "Ülkemiz limancılık yönetim modelinde örnek bir kuruluş olan Altaş AŞ, Ambarlı Limanı'nda bulunan tüm terminallerin, Arpaş Pilotaj Romorkaj Tic. AŞ ile Yakuplu Belediyesi'nin ortak olduğu ortak liman hizmetleri şirketidir. Ambarlı Limanı'nda, genel güvenlik, planlama, jeolojik çalışmalar, çevresel etki değerlendirme çalışmaları, temizlik, evsel atıkların toplanması, ortak otopark ve park alanlarının düzeninin sağlanması, terminallere giriş bakımından elektronik giriş sisteminin takibi, limandaki kamu kurum ve kuruluşların kanundan kaynaklanan taleplerinin karşılanması, Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ISPS Code) kapsamında Denizcilik Müsteşarlığı tarafından, Denizcilik Müsteşarlığı adına sadece Ambarlı Limanı'ndaki liman tesislerinin faaliyetlerinin güvenliğini değerlendirmek amacıyla 'Yetkilendirilmiş Güvenlik Kuruluşu" olarak faaliyet gösteriyoruz' dedi.
LOJİPORT