Ambülans için şoför aranıyor

İstanbul Sağlık Müdürlüğü, ildeki 75 Hızır Acil istasyonunu 95'e çıkarmak için Bakanlığa başvurdu. 88 doktor, 19 ambulans geldi. Ancak Maliye şoför...

İstanbul Sağlık Müdürlüğü, ildeki 75 Hızır Acil istasyonunu 95'e çıkarmak için Bakanlığa başvurdu. 88 doktor, 19 ambulans geldi. Ancak Maliye şoför kadrosu vermedi. Müdürlük çareyi belediyelere başvurmakta buldu: Kadronuzdan bize 5 şoför görevlendirin.

 

Sağlık alanındaki sıkıntılar sıralanırken, doktor ve ambulans eksikliği hep en başa yazılırdı. Ancak İstanbul'da şaşkınlık meydana getiren ilginç bir durumla karşılaşıldı. Yeni Hızır Acil ambulanslarını kullanacak kadrolu şoför bulunamadı.

 

Sorun, İl Sağlık Müdürlüğü'nün hastalara daha hızlı ulaşmak için harekete geçmesiyle başladı. Nüfusu 15 milyona yaklaşan megakentte 75 Hızır Acil istasyonu ve 343 doktorla hizmet veren İl Sağlık Müdürlüğü, özellikle kış aylarında artan vakalara ulaşmakta zorluk yaşayınca, kentteki 20 ilçeye yeni istasyon açma kararı aldı. Sağlık Bakanlığı bu amaçla müdürlüğe 19 yeni ambulans tahsis etti. Mecburi hizmet kurasından da 88 doktor görevlendirdi. Fakat yeni istasyonlar hizmete giremedi. Çünkü ambulansları kullanacak şoför bulunamadı.

 

Kamu kurumları yasal engel sebebiyle sözleşmeli şoför istihdam edemediği gibi, Sağlık Bakanlığı da, Maliye izin vermediği için kadrolu şoför alamadı. 112 Acil Servis Başhekimi Dr. Türkay Esin, Beyoğlu, Eminönü, Fatih ve Kadıköy gibi kalabalık ilçelerde hastaya ulaşmada büyük sıkıntı çektiklerini söylüyor. Problemi çözmek için istasyon sayısını mutlaka artırmak zorunda olduklarını dile getiren Esin, "Eskiden 'arabamız yok, doktorumuz yok' edebiyatı yapılırdı. Şimdi bunlar var; ama şoför yok. Bu yüzden de yeni istasyon açamıyoruz." diyor.

 

İl Sağlık Müdürlüğü, yeni istasyonlar için kadrolu şoför ihtiyacı doğunca çareyi belediyelerden yardım istemekte bulmuş. Valilik kanalıyla İstanbul'daki 20 ilçe belediyesine, 'Yeni açılacak ambulans istasyonları için kendi kadronuzdan 5'er şoför görevlendirin.' şeklinde bir yazı gönderilmiş. Ancak aradan 2 ay geçmesine rağmen birkaç belediye dışında olumlu cevap gelmemiş.

 

Şoför vermeyi kabul eden ilçelerden biri de Bahçelievler Belediyesi. Şoför sorununun çözülmesiyle ilçe sınırları içindeki Doğu Sanayi ve Çobançeşme semtlerine iki ayrı istasyon yapılıyor. İstasyonların, Bahçelievler sakinlerinin acil yardım ihtiyacına en kısa sürede cevap vereceğini söyleyen Belediye Başkanı Osman Develioğlu, "İl Sağlık Müdürlüğü'ne imkanlarımız dahilinde yardımcı olduk. Böylece halkımıza önemli bir hizmet kazandıracağız." açıklamasını yapıyor.

 

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin E-5 Karayolu üzerinde başlattığı yol çalışması ve yan yol ağırlıklı yeni trafik düzeni, acil yardım ambulanslarını olumsuz etkiliyor. Hastalara ulaşmak için yan yolları ve bağlantı yollarını kullanmak zorunda kalan ambulanslar, vakalara zamanında ulaşamıyor. Başhekim Türkay Esin, bir türlü çözülmeyen sorunu, "Bazen öyle oluyor ki 500 metre ileride gördüğümüz bir kazaya trafik sıkışıklığı nedeniyle 20 dakikada ancak ulaşabiliyoruz." sözleriyle özetliyor. Trafikte ambulanslara yol vermeyenleri de şöyle uyarıyor: "Unutmayın, o ambulansta giden sizin bir yakınınız da olabilir. Günün birinde siz de ambulansa ihtiyaç duyabilirsiniz."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı