30’dan fazla ülkeye ihracat yapan Anadolu Isuzu, Afrika’daki pazar payını arttırma kararı aldı. Düşük maliyetli üretimi hedeflediklerini anlatan Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, “Özellikle sahra altı pazara yoğunlaşmayı düşünüyoruz. Bir sanayi şirketi olarak hedeflerimiz içinde bu bölgede de bir fabrika yatırımı söz konusu” dedi.
Türkiye’de midibüs, otobüs, kamyonet ve kamyon üretimi yapan, 30’dan fazla ülkeye ihraç eden Anadolu Isuzu gözünü Afrika’ya dikti. Bölgede yaptıkları çalışmaları anlatan ve Anadolu Isuzu hakkında bilgi veren Genel Müdür Tuğrul Arıkan, Afrika’ya fabrika kuracaklarını açıkladı.
Geçtiğimiz yıl 666 araç ihraç ettikleri bilgisini paylaşan Tuğrul Arıkan, bunun karşılığında ülke ekonomisine 56 milyon avro kazandırdıklarını vurguladı. Arıkan, “2016 yılında, 6 yeni distribütör ile anlaşma imzaladık. Anadolu Isuzu’nun tüm segmentlerindeki ihracat faaliyetleri, son 10 yılda 400 milyon avronun üzerinde gerçekleşti. Burada ihracat faaliyetlerimizin lokomotif görevini üstlenen yurtdışındaki distribütörlerimiz ile sinerjik işbirliklerine büyük önem veriyoruz. Özellikle son dönemde Fransa, Almanya, Polonya, Fas, Tunus gibi pazarlarda yeni distribütör işbirlikteliklerimizin ihracata olumlu etkisi ile yaklaşık 230 adet araç satışı gerçekleştirdik. Diğer yandan, yeni distribütör anlaşmaları için Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da çalışmalar kesintisiz olarak sürdürülüyor. Özellikle sahra altı pazara yoğunlaşmayı düşünüyoruz. Bir sanayi şirketi olarak hedeflerimiz içinde bu bölgede de bir fabrika yatırımı söz konusu. Şirket çıkarlarını göz önünde bulundurarak, düşük maliyetle üretim yapıp, kârlılığımızı artıracağız” dedi.
Midibüsteki payı yüzde 25’i buldu
Kocaeli Şekerpınar fabrikası hakkında da bilgi veren Arıkan, “562 mavi yakalı ve 261 beyaz yakalı olmak üzere toplam 823 çalışanımız bulunmaktadır. Elbette bu sayı gün geçtikçe artıyor. Toplam üretim kapasitemiz ise tek vardiyada yıllık 19 bin adet olarak gerçekleşiyor” dedi. Geçtiğimiz yıl 5 bin 240 araç ürettiklerinin altını çizen Arıkan sözlerini şöyle sürdürdü:”Bu araçların 666 adedini ihraç ederek yaklaşık 56 milyon avroluk bir gelir elde ettik. Üretimlerimiz 5 farklı segmentte 25 model üretimiyle devam ediyor. Yine 2016 rakamları verecek olursak segmentler bazındaki pazar paylarımız şöyle; yüzde 25 ile midibüs, yüzde 12 ile pick-up, yüzde 9,5 ile kamyon, yüzde 6,2 ile otobüs ve yüzde 4,1 ile kamyonet.”
Hedef savunma sanayisi
Gelecek vizyonlarında otomobil üretimi olmadığının altını çizen Anadolu Isuzu Genel Müdürü, şu an için kamyon, kamyonet, otobüs, midibüs ve pick-up üretimine yoğunluk verdiklerini belirtti. Tuğrul Arıkan, “Gelecek yatırımlarımız ağırlıklı olarak elektrikli toplu ulaşım araçları, savunma sanayi ve akıllı mobilite sistemleri üzerine yoğunlaşacak. Ar-Ge merkezimizde 100’e yakın mühendisimiz sürekli olarak üretiyor. Ar-Ge merkezimizde bugün, ithal çözümlere ihtiyaç duymadan en ileri teknolojilerle üretim yapabilme kapasitesine sahibiz” ifadelerini kullandı.
D-Max’a düşük hacimli dizel motor
Kasım’da satışa sunulacak yeni D-Max ile ilgili de açıklamalarda bulunan Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, “Yeni Isuzu D-Max’in sınıfında öne çıkan bir araç olacağını düşünüyorum. Yeni düşük hacimli dizel motoru, dinamik tasarımı, yeni multimedya özellikleri ve hobileriyle yakından ilgilenenler için birçok aksesuarla satışa sunacağımız D-Max, sınıfında büyük farklılık yaratacak. Düşük hacimli dizel motor hem daha az yakıt tüketimi anlamına geliyor, hem de vergi avantajı sağlayarak fiyatının da aşağı çekilmesini sağlayacak. D-Max, bu topraklarda üretilen ilk pick-up olma özelliğine sahip. Bu yüzden Türk halkı bu araca aşina ve gerçekten çok seviyor. Bu segmentte satışlarımızı yeni tasarım ve özellikleriyle birlikte artırmayı da hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
24 metre elektrikli otobüs
Anadolu Isuzu dünyada toplu taşıma araçlarında önemli bir aşamaya imza atarak, 24 metre uzunluğunda, çift körüklü ve 300 yolcu taşıma kapasitesine sahip elektrikli toplu taşıma aracımızı geliştirdi. Bu uzunlukta bir elektrikli araç henüz dünya yollarında bulunmuyor. Araçlar şarj edilebilen akülerle yüzde yüz elektrikli olarak hizmet verecek. Üst taraftaki solar paneller sayesinde güneş enerjisiyle de aracın klima ve belli başlı elektrik akımına ihtiyaç duyan donanımlarına güç üretecek.
Kaynak: Yeni Şafak
LOJİPORT