TUSKON, yurtdışındaki ilk büyük fuar organizasyonunu yılda 25 milyar dolarlık ithalat yapan petrol ülkesi Angola'da gerçekleştirdi.
Uluslararası Luanda Fuarı'na 95 şirketle çıkarma yapan TUSKON'un başkanı Meral, "Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı 1 milyar dolara çıkabilir" dedi.
Dünyanın birçok ülkesine ticaret köprüsü kuran Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), rotayı senelik 70 milyar dolarlık petrol geliri olan Angola'ya çevirdi. Yıllık 25 milyar dolarlık ithalat yapan ülkenin Uluslararası Luanda Genel Ticaret Fuarı'na 95 şirketle çıkarma yaptıklarını belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, yurtdışında gerçekleştirdikleri ilk büyük fuar organizasyonundan umutlu olduklarını söyledi. "Buranın (başkent Luanda) dünyanın en pahalı şehri olduğunu görünce ekmek var diye düşündük" diyen Meral, Türkiye'nin ihracatının beş yılda beşe katlanarak 1 milyar dolara çıkabileceğini ifade etti.
Başkan Rızanur Meral, "TUSKON olarak ilk defa güçlü bir katılımla heyet geldi. Öncesinden reklamları yapıldı. 'Türkler 100 firma ile geliyorlar' diye konuşuluyormuş" açıklamasını yaptı. Angola'nın 25 milyar dolarlık ithalatının artmasını beklediklerini ifade eden Meral, Türkiye'nin ihracatının beş yılda beşe katlanarak 1 milyar dolara çıkabileceğini söyledi. Fuara gelen firmalar arasında inşaat, gıda, tüketim malları, mobilya, tekstil, aydınlatma, mutfak malzemeleri gibi çok farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketler yer alıyor. Luanda'ya özel uçakla gelen heyette 175 katılımcı hazır bulundu.
Luanda Fuarı hakkında değerlendirmede bulunan TUSKON Başkanı Meral, 105 stant kurulduğu bilgisini verdi. Her yıl düzenlenen karma fuara ağırlıklı olarak Almanya, Portekiz, Brezilya ve Çinli şirketler katılıyor. TUSKON olarak potansiyelin ve boşluğun olduğu ülkelere gittiklerini kaydeden Meral, Angola'nın bütçesi artı veren bir ülke olduğunu anlattı. Cari işlemler açığının yüzde 13,5 artı vermesinin beklendiğini dile getiren Meral, "Milli gelirlerinin yüzde 85'ini petrol oluşturuyor. Toplam ihracatlarının ise yüzde 97,5'i petrol. Milli gelirinin yüzde 5'i ise elmas. Fırsatlarla zorlukların bir arada olduğu bir ülke. Yoksul sınıf yüzde 36. Hükümet sosyal projelere ağırlık veriyor. Bütçesinin üçte birini sosyal harcamalara yapıyor. Su ve elektrik problemleri var. Önümüzdeki yıllarda altyapı yatırımları (tren, karayolu, havayolu) enerji projelerine yatırımlar yapıyorlar. Bu tür yerlerde göremediğiniz fırsatlar var. Burada 14 tane bölge var." diye konuştu. Meral'in verdiği bilgilere göre Angola, dünyada petrol ihracatında 14. büyük ülke. İspat edilmiş petrol rezervleri açısından ise 18. büyük ülke. Afrika'nın ikinci büyük ülkesi petrol üreticisi olan Angola günlük 1,9 milyon varil petrol üretimi gerçekleştiriyor. Petrol geliri 70 milyar doları bulurken doğalgaza yönelik de 9 milyar dolarlık gelir hedefleri bulunuyor.
TİCARET KÖPRÜSÜNDEN FUARA
İş forumlarının önemli bir misyonu eda ettiğini aktaran TUSKON Başkanı Meral, büyük fuar organizasyonlarının devam edeceğini bildirdi. Angola'nın ardından TUSKON Evrensel Fuar tarafından Mozambik ve Gana'da fuar organizasyonu yapılacak. Fuarların imaj oluşturmada önemli olduğunun altını çizen Meral, "Ürünü görmeden insanlar iyi algılayamıyorlar. Zaman kazandırıyor iş görüşmelerinde. İnsanlar katologlarda ürünlerini görüyorlar ancak tekrar gelmeleri lazım ürünleri görmek için" dedi. Meral iş forumları ve gezilerinin ise devam edeceğini kaydetti. Organizasyonların 'dünyada ayak basmadık ülke' hedefiyle planlandığını belirten Meral, üye sayılarının 43 bin olduğunu aktardı. Bir yıl içerisinde 450-500 heyet yurtdışına giderken Türkiye'ye gelen heyet sayısı ise ortalama 600.
LOJİPORT