1998'de 10 kesim halinde ihale edilen yolun, Kemerhisar-Pozantı arasındaki son üç kesimindeki çalışmaların 7 yıl önce başladığı, ilk 7 kesimin ise yatırım programından çıkarıldığı belirtildi. Yatırım programından çıkarılan kesimler 2004'te yeniden programa dahil edildiği ifade edilirken, Ankara-Niğde arasındaki diğer kesimlerin ise yatırım programına alınması için Devlet Planlama Teşkilatına başvurusunun yapıldığı ve sonucunun beklendiği kaydedildi.
Ankara-Pozantı otoyolu bünyesinde 32 viyadük, 8 tünel, 2 köprü, 6 köprülü kavşak, 19 altgeçit köprüsü ve 2 tanede üstgeçit köprüsü bulunurken, Gölcük-Kemerhisar, Kemerhisar-Eminlik, Eminlik-Çiftehan ve Çiftehan-Pozantı kesimlerinde ise 54,6 kilometrelik otoyol, 65,9 kilometre uzunluğundaki bağlantı yolu yapımının ise sürdüğü belirtildi.
Ankara-Pozantı otoyoluna ek ödenek sağlanması durumunda, yıl içinde Ereğli-Pozantı kavşağı arasındaki 66,4 kilometrelik kesminin, Ereğli bağlantı yolu tek yol gidiş-geliş ve Kemerhisar-Pozantı kavşağı arası otoyol kesimi olmak üzere devlet yolu standardında trafiğe açılmasının planlandığı bildirilirken, kalan kesimlerin tamamının ise 2008 ve sonraki yıllarda bitirilmesi hedefleniyor.
Pozantı-Ulukışla arasında kullanılan mevcut kara yolunun, vadiden geçmesi, yüksek eğim ve düşük standartta olması nedeniyle trafiği tehlikeye soktuğu belirtilen açıklamada, yolun tamamlanmasıyla trafiğin büyük oranda rahatlayacağı kazaların ise önemli ölçüde azalacağı kaydedildi.
2330 KİLOMETRE OTOYOL VE BAĞLANTI YAPILDI
Karayolları Genel Müdürlüğünün, Türkiye'yi kuzey batı ve güney doğu kesimlerini birleştiren otoyolun tüm zincir halkalarının tamamlanması için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü belirtilirken, yeni kara yolu ağı projelerin ise geliştirildiği kaydedildi.
Genel müdürlük tarafından bugüne kadar 2 bin 573 kilometre otoyol ve bağlantı yolunun ihalesinin yapıldığı, bunun 2 bin 330 kilometresinin ise tamamlandığı vurgulanırken, bunlardan yerel belediyelere devredilenler hariç bin 987 kilometresinin kurum sorumluluğunda olduğu da bildirildi.
LOJİPORT