Ankara'ya lojistik üssü kuruluyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Roder Lojistik tarafından Kazan ilçesinde yaptırılacak Ankara Lojistik Üssü Temel Atma Töreni'nde yaptığı...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Roder Lojistik tarafından Kazan ilçesinde yaptırılacak Ankara Lojistik Üssü Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin coğrafi ve jeopolitik konumuna bakıldığında, Asya ile Avrupa arasındaki stratejik bir öneme sahip olduğunu, bundan dolayı ulaştırma politikalarını belirlerken, buna göre planların yapıldığını bildirdi. Bakan Yıldırım, Türkiye'nin dört bir tarafında bir buçuk milyara yaklaşan nüfus ve çevresinde bulunan ülkelerin 23 trilyon dolarlık milli geliri bulunduğuna işaret etti.

Yıldırım, Türkiye'nin asırlardan beri olduğu gibi gelecekte de lojistik üs konusunda diğer ülkelere göre çok daha hazır ve avantajlı konumda olduğunu belirtti. 

Yıldırım, şöyle devam etti:

''Ancak lojistik üs olmak, lojistik merkezlere sahip olmak kavramı ne yazık ki ülkemizin konumuna rağmen çok geç fark edilmiş bir olgudur. Amerikalıların 35-40 yıl önce fark ettiği ve tüm tedarik yönetimini buna göre yapılandırdığı, Avrupa'nın onu takip ettiği ve böylece küresel ticarette rekabet sağlayacak unsurlara bizden çok önce sahip olduklarını düşünürsek bugün bu eserin bu lojistik merkezinin geç kalmış olsa bile önemini bir kez daha en iyi şekilde anlayabiliriz.

İktidara geldiğimizde ilk yaptığımız işlerin başında Türkiye'nin ulaşım ve haberleşme ihtiyaçlarında öncelikleri belirlemek oldu. Hepimizin bildiği bir gerçek, yurt içi taşımacılığımızda tek moda dayalı bir taşımacılık sistemimiz vardı. Bu tabii bir günde, bir ayda, bir yılda olan bir şey değil. Yarım asırı aşkın devam eden, ulaşımda öncelikli politikaların olmaması yüzünden ortaya çıkmış ve hepimizi derinden düşündüren bir sorundu. Bunları belli bir programla dengeli hale getirdik.

Kara, hava ve deniz ulaşımı ile raylı sistemde bir bütünlük içerisinde bir çalışma başlattık. Denizde ÖTV'nin kaldırılması bu çalışmanın bir ürünüdür. O günden bugüne Marmara Havzası'nda taşımalar yüzde 700 artmıştır. Ülke çapında, kabotaj hatlarında yaptığımız çalışmalar, yüzde 35 artmıştır. Bu anlamlı bir gelişmedir. Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin toplam taşımaları da artmaya devam ettiğinden, Türkiye büyüdüğünden, kalkınması sürekli 23 çeyrek devam ettiğinden dolayı kara yolu taşımacılığımız hız kesmemiş, orada da büyüme devam etmiştir.''

Demir yollarımızdaki yeniden yapılanma, mevcut hatların yenilenmesi ve hızlı tren hatlarının inşaatına başlanmasının, demir yollarında önemli bir dönüm noktasını oluşturduğunu anlatan Yıldırım, kara yollarındaki bölünmüş yol çalışmalarıyla yolların standardının artırıldığını, trafik kazalarını azaltacak yol emniyetine gerekli önemlerin verildiğini bildirdi. Yıldırım, ''Eğer ulaşım ve haberleşme alt yapınız yeterince gelişmemişse rekabet etme şansınız yok'' dedi.

Gerek yurt içinde maliyetlerin düşürülmesi, gerekse küresel rekabette istenilen noktaya gelinebilmesi için ''kriz'' demeden sürekli alt yapının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, ''Çünkü alt yapı; yol havaalanı, deniz limanı, demir yolu... Bunlar talep ihtiyacı olmayan sektörlerdir. Kriz zamanı satacak ürün üretirseniz pazarlama sorununuz olabilir ama alt yapıya yatırım yaparsanız ülkenin geleceğine, ülkenin rekabet gücünün artırılmasına yatırım yapmış olursunuz'' görüşünü dile getirdi.

Ankara'daki bu merkezin kurulmasının önemli olduğunu belirten Yıldırım, başkentin, yolların kavşak noktasında bulunduğunu kaydetti. Yıldırım, ''Bu kara yolu lojistik merkezi Türkiye'de bir ilktir. Organize sanayi bölgelerinin üretim merkezlerinin mücavir alanı içerisinde kuruluyor'' şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Bu, modern taşımacılıkta tedarik zinciri yönetimi anlamına gelir. Şimdi ne ürettiğiniz önemli değil, ürettiğinizi en seri şekilde nihai noktaya, tüketiciye uygun şartlarda rekabet ederek dünyadaki rakiplerinizle ulaştırabiliyor musunuz? Bu önemlidir.

İşte bu merkez bunun için çok önemli. Hele hele Türkiye'nin, küresel krizin öyle ya da böyle etkisine girdiği bu dönemde böyle bir yatırımın başlatılmış olmasından dolayı müteşebbis taşımacılarımızı ve Ankaralı nakliyecileri kutluyorum.

Lojistikle ilgili dünyadaki gelişmelere baktığımız zaman şöyle bir gerçeği görüyoruz: O da ülke çapındaki büyüme oranları yüzde 5-8 arasında seyrederken lojistik sektöründe örneğin Türkiye'deki büyümeye bakıyoruz yüzde 20, Avrupa'da yüzde 15, ABD'de yüzde 10 mertebesinde büyüme var. Bu da bize şunu gösteriyor; gelecek lojistikte.''

Yıldırım, bu anlamda TCDD'nin de lojistik alanında yatırımlarını arttırdığını anlatarak, ''Şu anda 12 tane lojistik köy projesinin yapımı devam ediyor. Bunları yaptığımız zaman bu bölgede sadece taşıma değil, depolama, gümrükleme hatta yarı imalat, stoklama, pazarlama... Bir tedarik zincirinde neler varsa hepsi burada olacak, bütün işlemler burada bitecek'' dedi.

Bakan Yıldırım, lojistik merkezine Ankara Gümrük Başmüdürlüğü'nün de dahil edilmesinin  lojistik zincirinin halkalarını tamamlamış olmak anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Hayati Yazıcı: Tesiste gümrüğe 6 bin m2 ayrıldı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, gümrük kapılarından 2008 yılı içinde 1 milyon 900 bin TIR, 13 milyon konteynır, 2 milyon otomobil, 334 bin uçağın giriş çıkış yaptığını, 60 milyon yolcunun da gümrüklerde işlemlerinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yazıcı, Roder Lojistik AŞ tarafından Ankara'nın Kazan ilçesinde yaptırılan Ankara Lojistik Üssü'nün temel atma töreninde yaptığı konuşmada, böyle bir tesisi Türkiye'ye kazandıracakları için Roder Lojistik yöneticilerine teşekkür etti. 

Girişimcilerin, küresel krizin yaşandığı bugünlerde böylesine önemli, fonksiyonel ve komple bir tesisi yapmalarının çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, ''Bu eser, icra edeceği fonksiyonun ötesinde Türk müteşebbisinin ne kadar basiretli, ne kadar vatanperver, ne kadar öngörülü olduğunun da çok güzel göstergesi konumunda'' dedi. 

Nakliyecilerin, ithalat ve ihracatla uğraşan ticaret erbabı kişilerin ve tesiste çalışacak olanların, şehir içine girmeden tüm ihtiyaçlarını tesis içindeki sosyal mekanlardan karşılayacaklarını belirten Yazıcı, ''Türkiye'de ilk örneği olan böylesine önemli bir tesisin icrasında insan sevgisi var, şehircilik var, hizmet yapana, çalışana, sosyal fayda sağlama amacı var ve ülke sevgisi var. Bu ülkeye katma değer sağlayan, döviz sağlayan, özellikle ihracatçı ve ithalatçılarımız bir düzen dahilinde bütün ticari faaliyetlerini burada yürütecek'' diye konuştu.

Gümrüklerin önemine değinen Yazıcı, tesis içinde 6 bin metrekare kapalı alanın gümrük hizmetlerine tahsis edildiğini söyledi.

Gümrükleri ülkenin aynası olarak nitelendiren Yazıcı, şöyle konuştu:

''Ticaret erbabı vatandaşlarımızın gümrük kapılarından, rahatlıkla hiçbir takıntıya maruz kalmadan geçebilecek güven içinde olmaları önemli ve anlamlıdır. Elbetteki etik kurallara, yasalara aykırı davrananların da gümrük kapılarından geçemeyeceklerini bilmeleri, ülkenin ne denli hukuk kurallarını egemen kılmış olduğunun bir göstergesidir. Gümrüklerimizi bu mantık içinde sevk ve idare etmeye çalışıyoruz. Bunu da önemli ölçüde ikame etmiş durumdayız. Var olan eksikliklerimizi de kısa zamanda gidereceğiz. Gümrük kapılarını özel sektörle işbirliği içinde modernize ederek, ticaret erbabının faaliyetlerini kolaylaştırmak öncelikli görevlerimizdendir.''

Bakan Yazıcı, modernizasyon çalışmaları devam eden Kapıkule ve Sarp gümrük kapılarını bir kaç ay sonra hizmete açacaklarını bildirdi.

Roder Lojistik Yatırımlar ve Akaryakıt Ticaret A.Ş. Yöneticisi Erhan Gündüz de, Kazan ilçesinde temeli atılan ve yerleşim alanı 700 bin metrekare olan tesis ile amaçlarının, ticari mal sirkülasyonunda sektörün ihtiyaç duyduğu altyapı eksiğini gidermek ve Ankara sanayisinin lojistik ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu söyledi.

400'den fazla şirketin faaliyet göstereceği tesisin yaklaşık 200 milyon dolara mal olacağını ifade eden Gündüz, bu sayede 4 bin kişiye de istihdam sağlanacağını kaydetti.   

Konuşmaların ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ankara Valisi Kemal Önal, ATO Başkanı Sinan Aygün, Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve Roder Lojistik yöneticileri, kürsüdeki butona basarak tesisin temelini attılar.

LOJİPORT

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kombine Haberleri

Boltas'tan Grimaldi'nin Ambarlı-Trieste hattına güçlü destek
Adapazarı-Karasu Limanı demiryolu, Boğaz’ın yük trafiğini azaltacak
Tüm taşıma modlarını birleştiren Omnilog, efektif lojistik vadediyor
ArkasLogistics Polska, Çin ile Avrupa'yı demiryoluyla birleştirecek
Karasu-Köstence Ro-Ro ihracatta %80, ithalatta %40 dolulukla gidiyor