Ankara'ya metro müjdesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bu güne kadar 1,6 milyon Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketinin vatandaşlar tarafından kullanılmaya...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bu güne kadar 1,6 milyon Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketinin vatandaşlar tarafından kullanılmaya başlandığını, rakamın her gün hızla arttığını bildirdi.

Yıldırım, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı sunumda, Bakanlığının, gerçekleştirdiği yatırımlarla istihdama doğrudan ve dolaylı olarak önemli katkılar sağladığını kaydetti.

Bakanlık bünyesinde ve sektörde çalışan sayısının artmasında yapılan düzenlemelerin ve yeni iş alanlarının etkili olduğunu belirten Yıldırım, ''Halen 62 bin kişinin çalışmakta olduğu çağrı merkezleri, 6 bine yakın kişinin çalıştığı Yol Denetim İstasyonları ve Araç Muayene İstasyonları, havayolu ulaşımında yapılan yatırımlar neticesinde 65 binden 151 bine çıkan havayolu sektöründeki çalışan sayısı, toplam 1463 şantiyede çalışan 81 bine yakın müteahhit çalışanı gibi örnekler bu durumun en güzel göstergeleridir'' dedi.

Son 10 yılda mevcudun 3 katından fazla bölünmüş yol yapıldığını; 2003 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun bugün 22 bin 100 kilometreye ulaştığını vurgulayan Yıldırım, 2015'de 26 bin 500; 2019'da 31 bin; 2023'de 36 bin 500 kilometre bölünmüş yol hedefine ulaşmayı planladıklarını söyledi.

Bölünmüş yol çalışmalarıyla trafik güvenliğinin arttığını, kazaların azaldığını, taşıtların işletme giderlerinin yanı sıra seyahat sürelerinden de tasarruf sağlandığını ifade eden Yıldırım, seyahat süresindeki kısalmalardan yaklaşık 6 milyar 418 milyon TL, akaryakıt tasarrufundan ise yaklaşık 4 milyar 156 milyon TL olmak üzere toplam yıllık 10 milyar 574 milyon TL ekonomik fayda sağlandığını dile getirdi.

100 milyon taşıt-kilometre başına düşen can kaybı sayısının 2003 yılında 5,72 iken, 2011 yılında hareketlilik yüzde 63 artmasına rağmen yüzde 41 azalma ile 3,37'ye düştüğünü anlatan Yıldırım, 2003-2012 yılları arasında 2,8 milyar ile toplam 113 bin 25 metre uzunluğunda tünel; 81,7 kilometre bin 206 adet köprü yapıldığını söyledi.

2003 yılında yaklaşık 400 bin sefer olan uluslararası karayolu taşımalarının, son dönemde özellikle AB'yi etkileyen ekonomik krize rağmen bugün 1,5 milyon seferin üzerine çıktığını aktaran Binali Yıldırım, Suriye'de son dönemde yaşanan kriz nedeniyle, bu ülke üzerinden transit olarak yapılan taşımaların bir kısmı Ro-Ro hatları ile gerçekleştirilmeye başlandığını, yeni açılmış olmasına rağmen bugüne kadar 5 binin üzerinde aracın, bu hatlarla, başta Suudi Arabistan ve Lübnan olmak üzere Ortadoğu ülkelerine taşındığını ifade etti.

''Ankara metrolarında sona geliniyor''

Demiryolu sektörüne ayrılan ödenek miktarının, 2003'e göre 2013 yılında yaklaşık 20 katına ulaştığını bildiren Yıldırım, Asya ile Avrupa arsındaki kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak olan Marmaray Projesi'nin, bölge ve ülkenin kalkınmasında önemli rol oynayacağını söyledi.

Ankara–İstanbul Hızlı Tren çalışmalarının büyük bir hızla sürdürüldüğünü belirten Yıldırım, bu yıl içerisinde projenin tamamlanıp hattın açılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Yıldırım, Başkentlilerin uzun yıllardır beklediği Ankara metrolarında da sona gelindiğini bildirdi.

''Dünyada ilk 10 içinde''

2003 yılında sadece THY tarafından 2 merkezden 26 noktaya yapılan tarifeli iç hat seferlerine, 2012 yılı Eylül ayı itibariyle iç hatlarda 22 yeni nokta eklenerek, 6 havayolu ile 7 merkezden 48 noktaya gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, dış hatlarda da bugün 192 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini, uçulan nokta sayısı itibariyle Türkiye'nin dünyada ilk 10 içinde olduğunu söyledi.

İstanbul yeni havalimanının; Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü ile entegre olacağını anımsatan Yıldırım, bu havalimanının her boyuttaki uçağın iniş kalkışına izin verecek pistlere sahip olacağını aktardı.

Yeni uydular ile 2013 yılı sonunda TV yayınlarının ve haberleşme sinyallerinin Afrika'nın tamamına ulaştırılacağını dile getiren Yıldırım, yerli üretim uydusu Türksat 5A'nın, 2015 yılı sonunda uzayda olacağını bildirdi.

''PTT, ÖSYM Başvuru Merkezi olarak hizmet verecek''

PTT'nin, ülkenin tahsilat merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''PTT, Eylül ayı sonu itibariyle hiçbir bankanın bulunmadığı bin 522 (36 ilçe, 1251 belde ve 235 köy) yerleşim yerinde finansal hizmet vermektedir.

PTT işyerleri ÖSYM Başvuru Merkezi olarak hizmet verecektir. PTT işyerlerinden ve Pttmatik'lerden gram altın çeşitlerinin satışına yakın bir tarihte başlanacaktır.

Başka banka ATM'lerinin olmadığı 83 yerleşim yerinde Pttmatik'ler 'Tek ATM' olarak tüm banka müşterilerine hizmet vermektedir.

PTT, Kayıtlı Elektronik Posta Hizmeti Sağlayıcısı (KEPHS) olarak elektronik postanın hukuki geçerliliğini sağlayacak yetkili mercii olacaktır.''

''E-Devlet kullanıcısı 13,6 milyonu aştı''

Otoyollar veya köprülerde seyreden taşıtların durmadan geçmelerini sağlamak üzere HGS sistemi kurulduğunu hatırlatan Yıldırım, bu güne kadar 1,6 milyon HGS etiketinin vatandaşlar tarafından kullanılmaya başlandığını, rakamın her gün hızla arttığını bildirdi.

Yıldırım, e-Devlet kapısı kullanıcı sayısının 13,6 milyonu aştığı bilgisini verdi.

Yıldırım, 2002-2012 tarihleri arasında yaklaşık 4000 personelin kısa süreli yurtdışı eğitimlerine gönderildiğini kaydetti.

Bakanlığının, Ulusal Programa (2003-2008) uyum oranının yüzde 60 olduğunu bildiren Yıldırım, bakanlığın bazı projeleri ile 2023 hedefleri hakkında da bilgiler verdi.  Sabah

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler