Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert, geçen yıl Antalya Limanı'ndan 2 milyonun tonun üzerinde mermer ihracatı yapıldığını bildirdi. Sert yaptığı açıklamada, Antalya Limanı'nın, Türkiye'nin 8'inci büyük limanı olduğunu söyledi.
Antalya'nın geçen yıl ihracatında ciddi bir artış meydana geldiğini, bölgeye yeni fabrika yatırımları yapıldığını ve bu fabrikaların ihracata başladığını anlatan Sert, bunların da limana ciddi bir katkı sağladığını dile getirdi. Sert, limandan konteyner cinsinden yükleme boşaltmanın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3 arttığını kaydederek, 200 bin 117 TEU elleçleme yapıldığını kaydetti.
Paketli çimento ihracatının ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 45 artarak 700 bin tona ulaştığını ifade eden Sert, şöyle devam etti:
"Ticaretten kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle durma noktasına gelen dökme çimento ihracatı da tekrar canlandı. 2017'de çok iyi bir büyüme elde ettik, 2018'de de bu büyümeyi devam ettirmeyi, çift haneli büyüme rakamlarını yakalamayı umut ediyoruz."
Port Akdeniz’den en fazla mermer ihracatı yapıldığını belirten Sert, "Geçen yıl 2 milyon tonun üzerinde mermer ihracatı yapıldı. Mermer, Çin'le ticarette dengesizliği kapatan temel unsurlardan biri. Port Akdeniz Türkiye'nin toplam mermer ihracatının üçte birinin gerçekleştiği bir nokta. Biz mermerde ihtisas olmuş bir limanız desek doğru olur." diye konuştu.
Antalya'nın yanı sıra Burdur ve Isparta'nın mermerinin Port Akdeniz'den taşındığını ifade eden Sert, şunları söyledi:
"Antalya, Türkiye'nin en büyük ihracat lokasyonlarından biri. Antalya Limanı Çin'e yapılan ihracatın temel çıkış noktası. Çin'in toplam mermer ithalatının yüzde 50'si Türkiye’den yapılıyor. Bunun yaklaşık 2 milyon tonu Port Akdeniz’den gerçekleştirildi. Önümüzdeki yıllarda mermer ihracatının daha da artacağını düşünüyoruz. Batı Akdeniz Bölgesi'nin mermeri oldukça değerli. Taşın homojen yapısı, açık ve sade renklere sahip olması ve uygun maliyetlerle erişilebilir olması ilgi görüyor."
Geçen yıl işletme olarak hizmet şemsiyelerini genişlettiklerini de anlatan Sert, limanda bedelsiz depolama hizmeti sunmaya başladıklarını, bunun da firmaların ihracat maliyetlerini aşağıya çekmede ciddi bir katkısı olduğunu kaydetti.
Bu yıl ihracatçıya kolaylık için lojistik merkezler yaratma konusunda bir projeleri bulunduğunu belirten Sert, "İhracatçıya daha kolay taşıma ve depolama avantajı sağlayabilecek üretim noktalarında toplama merkezleri oluşturmak istiyoruz. Amacımız kara nakliyesini daha derli toplu ve efektif bir hale getirmek. Projeyi 2-3 ay içinde olgunlaştırmayı planlıyoruz" dedi.
MUĞLA BEYAZI, 300 MİLYON DOLARLIK İHRACATA SAHİP OLDU
Türkiye'deki mermer üretiminin yüzde 20'sinin gerçekleştirildiği Muğla'dan 60 ülkeye mermer ihracatı yapılıyor.
Dünyanın en zengin doğal taş oluşumlarının bulunduğu Alp kuşağında yer alan Türkiye'de, çok çeşitli ve büyük miktarda mermer rezervi bulunuyor.
Muğla Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan yaptığı açıklamada, mermerciliğin Muğla'da turizmden sonra en önemli sektör olduğuna dikkati çekti.
Mermer ve doğal taş sektörünün ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan sektörler arasında yer aldığını vurgulayan Ercan, 2017 yılında Muğla'dan 60 ülkeye yaklaşık 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
Ercan, ihracatın en fazla Ortadoğu ülkeleri, Avrupa ülkeleri ile ABD, Çin, ve Hindistan’a yapıldığını kaydetti.
Türkiye mermer üretiminin yüzde 20'sinin Muğla'dan gerçekleştirildiğine işaret eden Ercan, "Muğla genelinde 120 civarında mermer ocağı ve 140 civarındaki fabrikada yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. Taşıma, bakım, sanayi, malzeme ve işçilik alanlarıyla yaklaşık 60 bin kişi sektörden geçimini sağlıyor. Bunların büyük bölümü Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerinde bulunuyor" dedi.
Ercan, Muğla’da mermer sektörü açısından işsizlik sorunu bulunmadığını ifade ederek, sektör olarak birçok alana da destek verdiklerini kaydetti.
Geçen yılın mermer ve doğal taş sektörü açısından çok iyi geçtiğini belirten Ercan, şöyle konuştu:
“Sektörde bir önceki yıla göre ihracatımızda yaklaşık yüzde 23 artış gerçekleşti. Ülkemizde 2,1 milyar dolar doğal taş ve mermer ihracatı olurken, bunun yaklaşık 300 milyon dolarını Muğla’dan gerçekleştirdik."
Geçen yıl gerçekleşen ihracat rakamlarından memnuniyet duyduklarını ve 2018 yılından daha da ümitli olduklarını ifade eden Ercan, her yıl yüzde 25-30 artış sağlamayı planlayarak 2023’te mermer ve doğal taş ihracatını 15 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Ercan, Muğla’da özellikle beyaz mermerin işlendiğini anlatarak, şunları söyledi:
"Beyaz mermer özellikle dünyada İtalya Carrara’dan sonra en fazla Muğla’da üretilmektedir. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile yapılan çalışmalar kapsamında 'Muğla Beyazı'na coğrafi işaret almak için çalışmalarımız devam ediyor. 2018 yılında daha fazla katma değeri yüksek ürünleri üretmeye yönelik yatırımlarımız olacak. Bu konuda Ekonomi Bakanlığımızın teşvikleri ile ilgili çalışmalar var. Bu bizim için son derece sevindirici. Elimizde ham maddemiz var bunları işlememiz lazım. Üretmemiz, istihdam sağlamamız ve ihracat yapmamız lazım ki kalkınalım, gelişelim."
"MUĞLA BEYAZI DÜNYADA MARKA OLDU"
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş ise Muğla Beyazı'nın coğrafi işaretini almak üzere Türk Patent Enstitüsüne başvuru yaptıklarını, en kısa sürede de bu coğrafi işaret tescilini sağlamaya çalışacaklarını ifade etti.
Karakuş, özellikle "Muğla Beyazı" olarak bilinen mermerin artık dünya çapında bir marka haline geldiğini söyledi. Muğla'da iç kesimlerde turizmin önemli olduğunu belirten Karakuş, kırsal kesimlerde ise madenciliğin büyük önem taşıdığını, istihdama önemli katkı sağladığını belirtti.
BURDUR BEJİ KENTİN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR
Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Ekinci, 2017'nin 6 aylık döneminde 68 milyon 173 bin 990 dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.
Ekinci, mermer sektörünün Burdur'da çok önemli mesafe aldığını, mermerin kent ekonomisinde lokomotif bir rol üstlendiğini söyledi. Ekinci, Burdur'un diğer illere oranla mermer sektöründe daha fazla ihracat yaptığını ifade etti.
Kentte çıkarılan ve ünü giderek artan Burdur bejinin ihracat rakamlarında önemli bir unsur olduğuna dikkati çeken Ekinci, dünya ülkelerinde kullanılmaya başlanılan taşın marka olmasıyla pazarda çok ciddi alıcılar ve talepler oluşmaya başladığını dile getirdi.
HABERTÜRK