3 Ekim2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğ ile birlikte Mobilya İhtisas Gümrükleri arasına Antalya Gümrük Müdürlüğü de eklendi.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya Gümrük Müdürlüğü’nün Mobilya İhtisas Gümrükleri arasına girdiğini bildirdi.
Uygulamanın Batı Akdeniz’den gerçekleşen ithalatı Antalya limanından teslim alma hakkı tanıdığını belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, böylece bölgede mobilya ithalatını en fazla yapan turizm sektörünün ekstradan yaptığı nakliye harcamalarının sonlandırılmış olduğunu, uygulama ile zaman içerisinde bölgenin ticaret hacmi ve istihdamının artacağını ve navlun ücretlerinin düşeceğini ifade etti.
Satıcı, yazılı açıklamasında, “Resmi gazete’nin 3 Ekim tarihli sayısında yer alan tebliğe göre, Mobilya İhtisas Gümrükleri arasına Antalya Gümrük Müdürlüğü de eklendi. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle Antalya Limanı daha işlevsel olacağı gibi mobilya ithalatında başka şehirlerin gümrüklerinin kullanılması ve daha fazla nakliye ücreti ödeme dönemi de sona erecek" dedi.
Antalya Gümrük Müdürlüğü’nün Mobilya İhtisas Gümrükleri arasına girmesinin en çok turizmcilere katkı sağlayacağını anlatan Satıcı, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Otellerinin mobilya, tekstil, seramik, yemek takımı, halı ve küçük ev aleti gibi eşyalarını ithal eden otelciler, satın aldığı ürünleri başka şehirlerden yurda sokuyor ve Antalya’ya getirmek için ekstra harcama yapıyordu. Mobilya İhtisas Gümrükleri arasına Antalya Gümrük Müdürlüğü’nü de ekleyen tebliğ, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (BAİB), Port Akdeniz-Antalya ile yaklaşık 2,5 senedir süren çabaları sonucu çıktı.“
Tebliğin çıkarak yürürlüğe girmesinin liman işletmesi ve turizmciler kadar ihracatçılar tarafından da olumlu karşılandığını bildiren Satıcı, başta mobilya olmak üzere tekstil ürünleri, seramik porselen, yemek takımları, halı ve küçük ev aletlerinin yurda Antalya limanından girmesine olanak sağlayan tebliğin, bölgenin ticaret hacmini de olumlu etkileyeceğini belirtti. Bölgenin yüksek ihracat oranları göz önüne alındığında navlun ücretlerinin düşeceğini anlatan Satıcı, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
"Çünkü limandan dolu ihraç edilen konteynerler ithalata izin verilmemesi nedeniyle boş geliyordu. Konteynerlerin boş gelmesi nedeniyle ihracatta navlu fiyatları yüksekti. Bölgemizin ihtiyacı olan ama diğer şehirlerden ithal edilen ürünlerin Antalya’dan alınması ihracatın da önünü açacaktır. Navlun fiyatları zaman içerisinde düşecek ve ihracatçılar fiyatların düşmesi nedeniyle daha fazla rekabet gücü elde edecektir.”
UYGULAMA İSTİHDAMI ARTIRACAK
Rekabet gücünün artmasının bölgenin ticaret hacminin de artmasını sağlayacağını ifade eden Satıcı, buna bağlı olarak da artan ticaret hacmiyle birlikte daha fazla istihdam gerçekleşeceğini vurguladı. Bölgede kullanılmak üzere ithal edilen ürünlerin başka şehirlerden teslim alarak buraya getirmenin karayolu trafiğini de arttırdığına dikkat çeken Satıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
”Tebliğle yapılacak ithalatlarda karayolu trafiğine zarar verilmeyecek ve artırılmayacak. Mobilya İhtisas Gümrükleri arasına Antalya Gümrük Müdürlüğü’nün de eklenmesi ithalatı artıracak bir girişim olarak algılanmamalıdır. Çünkü tebliğden önce ithalat zaten yapılıyor ve ürünler başka şehirlerden teslim alınarak bölgeye getiriliyordu. Tebliğle mevcut ithalat gümrüğün olduğu başka şehirler yerine Batı Akdeniz’e kaydırıldı.”
LOJİPORT