Merkezi ABD’de olan dünyanın en büyük Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi organizasyonu CSCMP (Council of Supply Chain Management Professionals) Türkiye, üçüncü toplantısını 23 Şubat Salı günü Maslak Sheraton’da gerçekleştirdi.
“Roundtable Toplantıları” adı verilen ve belli bir konuyla ilgili bir konuşmacının davet edildiği toplantının bu seferki konuğu ise, İstanbul Gümrükleri ve Muhafaza Baş Müdürü Lütfi Ekinci oldu. Toplantının açılış konuşmasını, organizasyonun başkanlığını yürüten DÜNYA Perşembe Rotası Yazarı ve Lojistik Danışmanı Atilla Yıldıztekin yaptı. Yıldıztekin, ”Üyeliğimiz herkese açıktır. Şu anda 22 üyeye ulaştık. Bu üyeliklerimizi de giderek artırıyoruz” diye konuştu.
Yıldıztekin’in ardından söz alan ve antrepolarda yapılan uygulamalar konusunda katılımcıları bilgilendiren Ekinci, Başmüdürlük emrine değinerek şunları söyledi: ”Türkiye’de bir ithalatçı getirdiği ürünün hangi antrepoya konulduğunu bilmiyor. Yani kendi iradesi dışında bir takım işlemler oluyor. Böyle olunca da farklı durumlar ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçmek için bir Başmüdürlük Emri çıkardık. O Başmüdürlük Emri, birçok kişiyi memnun ettiği gibi, birçoğunu da rahatsız ediyor. Fakat bizim yaptığımızın işlemin hukuki dayanağı vardır.”
Konuşmasında gümrüklü antrepocuların elinden alınan “geçici depolama statüsü” hakkına da değinen Ekinci, ” Yasal ticaretin önünü açalım derken kaçakçılığa izin vermeyeceksiniz. Kaçakçılığı engelleyelim derken de, yasal ticarete engel çıkarmayacaksınız. Gümrük müsteşarlığı 5 Ekim’den itibaren gümrük yönetmeliğinin 83/4 maddesinde bir değişiklik yaptı. 10 yıl önce devletin kendi depoları yeterli hizmeti veremediği için antrepolara geçici depolama hakkı verildi. Aslında bu gümrük kanununa uygun olmayan bir uygulamaydı. Gümrük kanununda aslında antrepolara, antrepo beyannamesi verilmiş eşya konulabilir. 83/4 uygulanmaya başlayınca maalesef şöyle bir durum çıktı. Gümrük Müsteşarlığı zaman içinde bunun çok büyük sıkıntılarını gördü. Birincisi, 2009 yılında Başmüdürlük Emri çıkarmamıza sebep olan sıkıntı. İkincisi ise eşyayı geçici depolama statüsü ile antrepolara koyduğunuz zaman, özet beyan alıyorsunuz. Eşyaya hâkim değilsiniz. Eşyaya hâkim olmanız için detaylı beyan gerekiyor. Müsteşarlık antrepolardaki eşyaya hâkim olabilmek için bu kararı vermek zorunda kaldı. Radikal bir karardır ama doğru bir karardır. Ama Müsteşarlık bu kararı alırken amacı TASİŞ’in çalışmasını sağlamak değil, tamamen kaçakçılığı önlemekti. Böylece suiistimaller engellendi. Evet, belki devletin depolarında da suiistimaller oluyor, ama bu kaçınılmaz. Bizim getirdiğimiz uygulama AB’de sıkıntı yaratmıyor ama biz de yaratıyor. Ben antrepocularla da görüştüm. Ama sorunun doğru iletilmesi gerekiyor. Antrepocular haklı olabilir ama bu yapılmak zorundaydı. Kanun mecbur kalıyor. Olup bitene gözünüzü kapatamazsınız” şeklinde konuştu.
“Yazışmalar artık kağıtsız”
Toplantıda gümrük işlemlerine yönelik ciddi kolaylıklar sağlayacaklarını dile getiren Ekinci, “Artık her şey bilgisayar ortamında olacak. Bundan böyle elden ele beyanname dolaşmayacak. Gerekli yazışmalar internet ortamında sağlanacak ve oturduğunuz yerden beyannamenizi sanal ortamdan iletebileceksiniz” dedi.
Aysel GENÇER - PERŞEMBE ROTASI