Antrepoların Dolar'la imtihanı

Antrepolar, kurların gün içinde gösterdiği oynaklığa göre hareketleniyor ya da duruyor.

İthalatın kalbi olan İstanbul’da antrepolar borsa gibi bir iniyor bir çıkıyor. Dolar düşünce ithalatçı apar topar mal çekiyor, dolar çıkınca her şey duruyor. İşlerde ise yüzde 30’un üzerinde düşüş var. Dünya gazetesinin haberine göre, antrepolar, kurların gün içinde gösterdiği oynaklığa göre hareketleniyor ya da duruyor. Asbir Antrepo Genel Müdürü Erkan Başboğa, kur artışının antrepolarda yüzde 30’u aşan ciro kaybına neden olduğunu söyledi. İthalatçının gümrükte gözünün kurda olduğunu belirten Hedef Antrepo Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Binerbay da işlerin yüzde 30 civarında düştüğünü söyledi. Dış ticaretin kalbinin arttığı antrepolarda dikkat çeken bir başka konu da sipariş iptalleri. Yetkililer, “Çalıştığımız firmalarla konuşuyoruz. Sipariş iptalleri oluyor” dedi.
GELECEK BELİRSİZ SİPARİŞLER İPTAL EDİLİYOR

Asbir Antrepo Genel Müdürü Erkan Başboğa, “Kur artışı başlı başına bir etken. İthalatçı direkt kur farkından etkileniyor. 5 getirecekken 3 getirmeye başlıyor. Dolayısıyla işlem hacmini daraltıyor. Şu anda bizim antrepomuzda müşteri kaybı yok ama işlem hacmi daraldığı için ciromuzda yüzde 35’e yakın düşüş oldu. Tekstilin ciddi yoğun olduğu bir gümrük ama şu anda tekstilde büyük yavaşlama var. Tekstil firmalarıyla görüşüyoruz. Bir firma siparişlerini şubata kadar iptal etti. Yine başka bir firmanın siparişlerini marta ertelediğini biliyoruz” diye konuştu. Şubat ayının daha kötü olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Başboğa, “Bu ayın kötü geçeceği bu pazartesiden kendini belli etti. Bizim en yoğun günümüz pazartesi olur. Normalde 30 araç gelirken geçtiğimiz pazartesi 13 araç gelmiş” dedi.
YABANCILARIN GÜVENİ AZALDI

Hedef Antrepo Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Binerbay ise şunları söyledi: “İşlerimizde önemli oranda düşüş var. Kur artışı sonrası ithalatçılar antrepolardan malları çekmiyor, bekletiyorlar. Kur aşağı düşer beklentisi ile malını bekletiyor. Ayrıca ithalata çok vergi geldi. Diğer bir sıkıntı da darbe girişimi sonrası özellikle yabancıların Türkiye’ye güveni azaldı. Güven azalınca da ithalatta çok ciddi bir kısıtlama oldu. Özellikle yabancı firmaların ithalatı azaldı. Hem güvensizlik var hem de insanlar artık para harcamıyorlar.” (Dünya)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Türkiye yüzyılı lojistiğin de yüzyılı olacak
8. LOJİ&TED Konferansı İstanbul’da Sektör Devlerini Buluşturuyor!
Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor