Şimdiye kadar istasyonlarda yapılan kontrollere, yol denetimleri de ekleniyor. Gezici ekipler kamyon, otobüs ve TIR'ların depolarındaki benzin ve mazotu da incelemeye başlayacak. Kullandığı akaryakıt 'mühürsüz' çıkan şoförün arabasına el konulacak. Taşımacılık sektörünü uyaran Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, "Bazı kara taşıtlarında motorin yerine 10 numaralı madeni yağın akaryakıt olarak kullanılması son dönemde giderek yaygınlaştı. Bunun araca olduğundan daha fazla çevreye zararı var." ikazında bulundu. Ayrıca kamu kurumları bundan sonraki akaryakıt alımlarında, 'marker analiz belgesi' arayacak. Aksi takdirde benzin ya da mazot alımı yapmayacak.
Güvenlik güçleri aracılığıyla akaryakıt bayilerini sıkı denetim altında tutan Enerji Üst Kurulu, gözünü karayollarına çevirdi. İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelen Üst Kurul Başkanı Yusuf Günay, motorinle çalışan kamyon, otobüs, TIR gibi araçların bunun yerine 10 numaralı yağ kullanmalarının bir anlamda kaçak akaryakıtın buralara kaydığını gösterdiğini kaydetti. "Yollardaki kontrollerde eğer depodakinde ulusal marker çıkmazsa derhal araca el konulacak ve gerekli yaptırımlar uygulanacak." diyen Günay, kamuda akaryakıt kullanımı konusunda da uyarıda bulundu: "Akaryakıt ihalelerinden kamunun payı yüzde 15. Bunun yüzde 5'i Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, yüzde 10'u ise diğer kuruluşlara ait. Dolayısıyla buradan yapılacak marker denetimi sayesinde önemli kazanımlar elde edilecek."
Cezai yaptırımların 2008'de daha da artacağını vurgulayan Günay, ocak ayından itibaren uygulamaya konulan maker denetimleriyle ilgili şu bilgileri verdi: Ağustos ayı itibarıyla Tüpraş'a 57 bin, dağıtım şirketlerine ise 33 bin litre olmak üzere toplam 90 bin litre marker teslim edildi. 7,5 milyon metreküpü motorin olmak üzere 9 milyon ton akayakıt işaretlendi. Ayrıca, Türkiye geneli yapılan denetimlerde 11 bin 500 tesis, depo ve tankerden 50 bin numune alındı. Sadece 460'ı bozuk çıktı. 387 tesis mühürlendi. Bu sayede motorin satışları yüzde 11, rafineri satışları yüzde 21,8'lik artış gösterdi. EPDK, akaryakıt kadar, LPG ve elektrik sektörleriyle de yakından ilgileniyor. 6 bin 293'ü otogaz bayii olmak üzere LPG sektöründe toplam 6 bin 879 lisanslı işletme sektörde gösteriliyor. Günay, yapılan denetimlerde LPG istasyonlarında tüp dolumuna yarayan aparat bulunduran ve lisanssız faaliyet gösteren 33 işletmeye 6 milyon 291 YTL idari para cezası kesildiğini, ayrıca lisanssız otogaz bayilerine ikmal yapan 53 dağıtım şirketi hakkında soruşturma başlattıklarını söyledi.
Bayiler, kamyon denetimine sevindi
Enerji Üst Kurulu'nun kamyon, otobüs ve TIR'larda marker denetimine başlaması sektör temsilcilerini sevindirdi. Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası Başkanı Atıf Ketenci, uygulamayı 'reform' olarak niteledi. EPDK'yı tebrik eden Ketenci, "Son derece olumlu bir adım. 10 numara yağ satışlarının mutlaka izlenmesi gerekiyordu. Haksız rekabet söz konusu idi. Artık, kimse buna tenezzül edemez. Başlayacak denetimlerle bu sorun da aşılmış oldu. Kaçağı önleyici bir tedbir." değerlendirmesinde bulundu.
LOJİPORT