Konyalı genç girişimci Abdurrahman Duysak, karlı ve buzlu yollarda TIR, kamyon, minibüs ve otobüslerde kullanılabilen otomatik zincir sistemi tasarladı. Ürünün prototipini iki yıl önce tamamlayan girişimci, patentini aldığı sistemin seri üretimine başladı.
Konya’nın Karatay ilçesinde faaliyet gösteren Dukont, baba ve oğulun kurduğu bir aile firması. İkili dünyadaki dördüncü üreticisi oldukları Krallen markalı otomatik kar zincirini 2014 yılında üretmeyi başarmış ve patentini almışlar.
“Sistemin çalışma prensibini gördükten sonra daha pratik ve etkili hale getirmek için yapabileceklerimizi planladık. Üç yıl önce de ürünün prototipini imal edip, patentini aldık. Ardından merkez Karatay ilçesindeki sanayi sitesinde seri üretime başladık. Bu sistemin en güzel özelliği, araçtan inmeden tek bir tuşla aktif hale gelebilmesi. Karlı, buzlu yollarda aracınız kaydığında tek bir tuşla kurtarabiliyorsunuz. Bu da hem can güvenliği hem de taşınan yükün daha iyi bir şekilde sevkıyatını sağlıyor. Aracın üzerinde sürekli montajlı halde bulunuyor. Sürücüler, havanın sıfırın altında 15-20 derece olduğunda bile araçtan inip zincir takma durumunda kalıyordu. Bu da zaman kaybı ve güvenlik açısından sıkıntı oluşturabiliyordu ama kış şartlarında bu cihazla araçtan inmeden daha rahat bir şekilde yolculuk yapılabiliyor."
Ürünün dünyadaki dördüncü üreticisi olduklarını ifade eden baba Hasan Duysak da, “Sistem, otomatik kar zincirinin araç halindeyken devreye girmesi üzerine kuruludur. Bir düğmeye basarsınız çalışır, tekrar basarsınız durur. Örneğin, gece vakti aracınız gizli buzlanmaya girdi ve yokuş aşağı kaymaya başladı, yapacak bir şeyiniz yoktur. Ama bizim sistemimizde hiçbir endişeye kapılmanıza gerek yok. Basarsınız düğmeye ve otomatik kar zinciriniz devreye girer. Kamyonunuz 1.000 km yol yapacaktır. Ama bir yere geliyorsunuz tepede kar var. İn zincir tak, 50 km sonra sök. Eğer aracın sahibi değilse birçok sürücüye bunu yapmak angarya gibi gelir. Sürücü o birkaç kilometrelik alanda zincir takmaya üşendiği için büyük kazalara sebebiyet verebilir. Bizim sistemimizle zincir 3 saniye içinde takılmış oluyor. Bu ürün dünyada 1950’den beri kullanılıyor. Ülkemize girişi de inşallah bizimle olacak” diye konuştu.
Hasan ve Abdurrahman Duysak, sistemin binek araçlarda da uygulanması için Ar-Ge çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine eklediler.
Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR
LOJİPORT