Arcas ve Dölen öğrencilerin sorularını yanıtladı

İstanbul Üniversitesi Lojistik Kulübü 15. Lojistik Zirvesi’nde önemli konukları ağırladı. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Grup Başkanı Diane Arcas ile Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen öğrencilerin sorularını yanıtladı

Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Oditoryumu’nda düzenlenen etkinlik, lojistik sektörü temsilcileri ve öğrencilerin yoğun bir katılımıyla gerçekleşti.

Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Okumuş’un “hoşgeldiniz” konuşmasıyla başlayan konferansta ilk sözü Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Grup Başkanı Diane Arcas aldı. Arkas Lojistik yatırımları ve firmanın tanıtımının ardından öğrencilere aydınlatıcı bilgiler de veren Arcas, konuşmasının sonunda öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı.

İÜ. Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Okumuş açılış konuşmasını yaptı. 

SORULAR ve YANITLARI

  • Denizci bir kuruluş olarak biliniyorsunuz. Demiryoluna nasıl bakıyorsunuz? Bu konudaki çalışmalarınızı aktarır mısınız?

Arkas’ın birçok ayrı iş kolu var. Ama kökeni denizcilik olduğu için deniz ağırlıklı gibi gözüküyor. Demiryolu, Arkas’ın yalnızca projelerinden biri. Türkiye’de demiryolunda büyük eksiklikler olduğu için destekliyoruz. Genelde karayoluna yatırım yapan bir devlet yapısından demiryoluna da önem veren bir idare bakışına geçtik. Türkiye bir transit koridoru ve devlet de bunu görerek yatırımlarını buraya kanalize etti. Fakat sektörün gelişmesi için tüm taşıma modlarının gelişmesi şart.

  • Arkas çok fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve büyümesini sürdürüyor, başka ülke var mı?

Denizcilikte Kuzey ve Batı Afrika’da yoğun olarak çalışıyoruz. Lojistikte ise Karadeniz’e odaklandık.

  • Turquality konusunda çalışma yapıyor musunuz?

İstiyoruz, yurtdışında çok fazla ofisimiz var. Turquality yoğun bir çalışma istiyor, biz de üzerinde çalışıyor ve zamanını bekliyoruz.

  • Erkek ağırlıklı bir sektördesiniz. Bir bayan olarak ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Ben küçük yaşlardan itibaren hep erkeklerle çalıştığım için kendimi hiç farklı görmedim. Bayanlar öne çıkmak için daha fazla çalışmak zorunda. Daha hırslı olmalı ve daha çok çalışmalısınız.

  • Dünya denizciliğindeki yeriniz nedir?

Arkas Line dünyada 19. sırada yer alıyor.

  • Lojistikte dünya sıralamasında neden başarılı değiliz?

Gümrük mevzuatıyla çok alakalı bir konu. Son zamanlarda gümrüklerde de iyileştirmeler oldu. Ama tabi bir Alman disiplinine ulaşamadık. Altyapı eksikliği de bu sıralamada yukarı çıkmamızı engelliyor. Lojistik köyleri şehir dışına taşıyıp, liman ve demiryollarıyla entegrasyonu sağlamalıyız.

  •  Amazon’un Türkiye’de faaliyet göstermesi lojistikteki dengelerde ne gibi değişikliklere yol açar?

Türkiye’de olması önemli. Buradaki dağıtımla ABD’deki dağıtım arasında verimlilik farkları var. E-ticaretin gelişmesine büyük katkı sağlayacak. E-ticaret bizim için de sürekli geliştirilmesi gereken bir konu.

  • Lojistiğin Gayri Safi Milli Hasıla’daki oranı niye gelişmiyor?

Altyapı eksiklikleri, demiryollarımız çok dağlık bölgelerden geçtiği için transit süreleri uzuyor. Liman bağlantıları yok, bunun hızlı bir şekilde bağlanması gerekiyor. Ve en önemlisi gümrük hizmetlerinin modernleşmesi gerekiyor. Bunlara el atılınca GSMH’deki payımız artar.

  • En alttan yukarıya gelen biri olarak öğrencilere tavsiyeniz nedir?

Staj çok faydalı. Belki ithalat-ihracat yapan bir firmada birkaç ay geçirmelisiniz. Lojistiğin ticaretteki bakış açısını test edebilirsiniz. Müşteri sorunlarını çözebilmek çok önemli. Yaz aylarını iyi değerlendirmeli ve sektör çeşitliliğini görmelisiniz.

Diane Arcas’a İstanbul Üniversitesi Lojistik Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Aleyna Bozkurt tarafından bir plaket takdim edildi.

Diane Arcas’tan sonra söz alan Borusan Lojistik Genel Müdürü ve TÜRKLİM Başkanı İbrahim Dölen ise konuşmasının büyük bölümünü lojistik sektöründeki Türkiye ve dünyadaki inovatif yeniliklere ayırdı.

Borusan Lojistik’in prestij projelerinden yük alan ve verene en iyi fiyat sunulmasının esas alındığı eTA iş modelini ayrıntılarıyla anlatan Dölen, eTA’nın dolar bazında yüzde 70 büyüyen bir şirkete ulaştığını ifade etti.

Dölen de,sunumunun ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

  • Satış ve pazarlama konusunda öğrencilere ne önerirsiniz?

Açık fikirli, cesur olun ve muhakkak neyi sattığınızı bilin. Müşterinizin de ihtiyacını doğru algılamanız gerekir.

  • Eğitimde yeni trendler için ne önerirsiniz?  Ar-Ge yetersiz deniyor. İnovasyon politikanız var mı?

Biz de bunların hiçbirini okulda öğrenmedik. En önemlisinin merak etmeniz olduğunu düşünüyorum. Bilgiye ulaşmalısınız. Ben de öğrencilik yıllarımda nasıl bir işe sahip olmam gerektiğini düşünürdüm. Hangisinde kendinizi mutlu hissediyorsanız oraya yönelin. Kendinize yatırım yapın! Böyle yaparsanız, arkadan gelen aslanın yakaladığı ilk ceylan olmazsınız.

Diğer sorunuza gelince, Ar-Ge değil, sistem yetersiz. Dünyadaki üniversitelerin yatırım fonlarına baktığınızda 1 milyar doların üstünde olduğunu görürsünüz. Bu nedenle o okullar dünyanın en iyileri arasına giriyor. Türkiye’de de son 2 yılda ciddi bir devlet desteği sağlandı. Bu çok önemli bir gelişme. Artık firmalar da, Ar-Ge işinin bu kadar korkulacak bir şey olmadığını gördü.  Dünyaya baktığınızda birçok işin başlamadan bittiğini görürsünüz. Önemli olan denemektir. Farklılık yaratmak için yatırım yapmanız gerekir.

  • Yapay zeka ve robotlardan bize yer kalacak mı?

Bilmiyorum. Çünkü, yapay zeka yıllardır akademik dünyanın merceği altındadır. Konusu yapay zeka olan üniversiteler arası bir yarışma vardı. 2012 yılına kadar en iyi çözümü sunan yazılımların %20-25 hata payı olduğu görülüyordu. Toronto üniversitesinden bir grup öğrenci bunu yüzde 10’lara çekti. Çözüm şu oluyor. Çok ciddi miktarda fotoğraf hafızasına aynı objelerin uyduğu sorusu soruluyor. Bu hata oranı daha sonra Çin’de yüzde 2’ye indirildi. Sürücüsüz araçlar da artık çok güvenli ulaşmaya başladı. Big data her şeydir.  Çok yakında birçok sektörde işsizler olabilir. Bu nedenle kendimizi geliştirmekten başka yapacak bir şey yok. Ancak, yapay zeka; sevgi, sanat gibi şeyleri yapamaz. Siz de kendinizi buralarda geliştirmelisiniz. Fakat sonunda neye karar verileceğine yine insanlar yetkili olacak.

  • Amazon Türkiye’ye geldiğinde nasıl bir strateji izleyeceksiniz?

2006’dan beri bu konuda yatırım yapıyoruz. Borusan Lojistik yatırımlarının yüzde 50’si Ar-Ge’ye ayrılıyor. Onların gelmesinden korkacak bir şey yok. O depolara da malların gelmesi lazım. Yalnızca karar vericiler onlar olacağı için zorluklar yaşanabilir.

  • Teslimatlarda sürenin önemini anlattınız. Drone yatırımınız var mı?

Drone yatırım yapma projemiz yok. Ama artık depolarımızı drone ile sayıyoruz. Teknolojiden yararlanıyor, işimizi daha kısa sürede tamamlıyoruz.

İbrahim Dölen’e İstanbul Üniversitesi Lojistik Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Küçük tarafından bir plaket takdim edildi.

İbrahim Dölen ve İstanbul Üniversitesi Lojistik Kulübü Yönetim Kurulu

Selçuk ONUR - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı