Deniz taşımacılığında fosil kaynaklı yakıt kullanımı halen ilk sırada yer alsa da küresel iklim değişikliği nedeniyle giderek daha önemli bir konu haline gelen sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomi, regülasyonları da beraberinde getiriyor. Özellikle IMO’nun (Uluslararası Denizcilik Örgütü) belirlediği düzenlemeler ve Avrupa Birliği’nin koyduğu karbon vergileri nedeniyle çevreci ve karbon salınımını düşüren yakıt arayışı arttı. Son olarak EPDK tarafından yapılan yeni düzenlemeyle birlikte Türkiye'de biyoyakıtların denizcilik yakıtı olarak kullanılabilmesinin yolu açıldı.
Türkiye’de denizcilik yakıtlarında sürdürülebilirlik sertifikasını (ISCC) alan ilk şirket olan Arkas Bunker, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, çevreci ve karbon salınımını önemli ölçüde düşüren “Bio24F” ikmalini ilk kez Arkas Line konteyner gemisi Matilde A’ya yine bir Arkas şirketi olan Marport Limanı’nda gerçekleştirdi.
Arkas Line Türk Denizcilik Sektöründe Biyoyakıt Kullanan İlk Şirket Oldu
Bio24F; ISCC sertifikalı %24 oranında kullanılmış bitkisel yağın (UCO) %76 oranında çok düşük kükürtlü fuel oil (VLSFO) ile harmanlanmasıyla denizcilik yakıtları teknolojisinde stratejik bir ilerlemeyi temsil etmektedir.
Biyoyakıtın UCO bileşeni, restoranlardan ve gıda tesislerinden toplanan atıkların işlenmesinden meydana gelir.
Bio24F’nin biyobileşeni geleneksel deniz yakıtlarıyla karşılaştırıldığında yaşam döngüsü karbon salınımlarını önemli ölçüde azaltma yeteneği sayesinde değerlidir.
Bio24F’de kullanılan fuel oil ise, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) düzenlemelerine uygun olarak rafine edilmiş bir petrol ürünüdür. Geleneksel yüksek kükürtlü yakıtlardan daha düşük kükürt içerir, böylece kükürt oksit salınımlarını azaltır. Fosil yakıtlarla kullanılabilen ve biyolojik kaynaklardan elde edilen biyoyakıtların, gemilerden kaynaklı salınımların azaltılmasına önemli bir katkı sağlaması hedefleniyor.
LOJİPORT