Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) 15. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Otomotiv satışlarının geçen yıl dip yaptığını ifade eden araç lojistikçileri, bu yıldan az da olsa umutlu. 2020’nin 600 binler seviyesinde kapanacağını öngördüklerini ifade eden ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, “Araç lojistiğinde geçen yıla göre yüzde 25-30 büyüme bekliyoruz. Nakliyeci, gecesi gündüzü olmayan ve zor şartlarda para kazanmaya çalışan hamala benzer. Parasıyla puluyla iş yapmak üzere yola çıkar ama sonunda yapmaya çalıştığı işin altında ezilir. Üretici firma, kendine göre haklı nedenlerle para vermek istemiyor, çünkü onun da rekabet etmesi gerekir. ‘Rekabete sen de katıl’ diyor ama benim katılacak bir durumum yok. Biz kendi sorunlarımızı çözmek adına bir araya geldik. Ama çözemiyoruz, çünkü herkesin kendine göre sıkıntıları var ortak payda ise iş yapabilmek. Bizim işimiz Avrupa’dan farklı olarak kısır döngü içinde yapılıyor. Şahsen iyi bir müşteri bulursam, hemen araçlarımı satmaya hazırım” diye konuştu.
Mevcut durumda 7 firma ve 16 üyeden oluşan Araç Lojistikçileri Derneği’nin (ARLOD) 15. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimle Adnan Ağaçlı, bir dönem daha başkan seçildi.
“Para kazanamıyoruz, diyoruz hala indirim talep edilebiliyor”
Araç Lojistiği sektörünün, otomotiv pazarının daralmasına paralel olarak, 2019 yılında hedeflediği araç taşıma rakamlarının çok altında kaldığını ve kazanç elde edemediklerinin altını çizen Ağaçlı şöyle devam etti: “Bugün bir araba 600 bin lira. Biz bu fiyatlarla araç alıp yatırım yapmış olsak, km fiyatımız 5 lira ise, 10 lira olması lazım. Bunu kimseye anlatamazsınız. Maliyetlerimiz bu, para kazanmıyoruz diyoruz bir yüzde 1 daha inmemiz istenebiliyor. Böylesi sıkıntılı dönemlerde atıl kapasitenin getirdiği aşırı mali yük, kar marjının düşüklüğü, sabit işletme maliyetleri ve girdi maliyetlerinin artması gibi faktörler göz önüne alındığında, ne yazık ki sektörümüz, 2019 yılını kayıp bir yıl olarak geride bırakmıştır. Önümüzdeki dönemde doğru pozisyon alabilmek için hükümet ve özellikle lojistik zinciri içerisinde yer alan sektör dinamikleri ve paydaşlarımızdan beklentimiz, mevcut duruma kayıtsız kalmayıp, Araç Lojistiği sektörüne gerekli desteği sağlamalarıdır. 2019’da bizi biraz da olsa ayakta tutan ihracat oldu. İthalata kalsaydık daha da kötü günler yaşayabilirdik. Ama özellikle Avrupa’daki ağır ticari pazarında bir daralma beklentisi var ve bu hiç de iyi değil. 2020 yılı Ocak ayı Otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 90 artarak 27.273 adet, Otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 101 artarak 22.016 adet, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 55 artarak, 5.257 adet oldu. İç pazarda bu ölçekteki bir artış, Otomotiv Sektörüne bir nebze olsun nefes aldırdı. Bu pozitif gelişmenin devam edeceğini umut ediyoruz.”
Avrupa’daki sıkışıklık da ayrı vuruyor
Terra Transport Genel Müdürü Müjdat Kahraman da, ‘nasıl olsa dövizle çalışıyorsunuz, bir kaybınız yok’ önyargısının da değişmesi gerektiğini verdiği şu örnekle açıkladı: “Türkiye’de Euro ocak ayında 6.28 iken, yıl sonunda 6.58 oldu, yani çok büyük oranlarda bir değişiklik artık yok.Yurt dışında ise oradaki sıkışıklıktan kaynaklanan indirimler isteniyor. Artık döviz olarak da kazanıyorum diyemiyorsun. Yani dövizle iş yapmanın çok da büyük avantajları yok. Biz girdiğimiz bir ihalede daha önce verdiğimiz fiyatı 225 Euro geriye çekerek ihaleyi alabildik. Zaten döviz artmamış, sen bir de döviz bazında yaptığın işlerde geri adım atmak zorunda kalıyorsun. Avrupa’daki birçok firmanın iş yapma modeli aracın üretim bandından çıktığı anda başlıyor. Biz de aslında burada tedarik zincirinin bir parçasıyız. Avrupalı işe en başından dahil olduğu için aşamaların herhangi bir yerinde yaşayabileceği kayıpları tolere edebiliyor. Bizim böyle bir şansımız yok.”
LOJİPORT