DenizHaber.Com "Türk Denizciliğinin Haber Sitesi" olarak gelen yorumlarda da farkını ortaya koyuyor. Her gün sitemize sektörden onlarca bazen yüzlerce yorum bırakılıyor. Bunlardan hakaret içermeyenlerin tamamı yayınlanıyor. Bu nedenle DenzHaber sayfaları "tÜrk Dnizcilik Forumu" olarak da işlev görüyor.
İşte bunlara bir örnek de 'MAAŞIMI ÖDEMEZSENİZ GEMİYİ YAKARIM' manşetli haberimiz oldu. Haberimize çok sayıda yorum geldi. Bu yorumlardan özellikle bir tanesini sizlerle haber olarak da paylaşmak istedik.
İşte noktasına virgülüne dokunmadan ismini vermeyen armatörün yazdıkları:
Piyasanın Gerçekleri
Bi armatör olarak yazıyorum. Lütfen zahmet edip sonuna kadar okuyunuz, katılmasanız da...
Şu algının değişmesi hepimizn hayrınadır:
- Armatörler cok zengin (hala zengin), yatları katları var, arabaları jeepleri var vs vs vs
- Armatörler kasıtlı maaş ödemiyor.
- Armatörler maaş ödemiyor, bu paralarla günlerini gün ediyor.
Gerçekler:
- Navlunlar yerlerdedir.
- Bırakın navlunların yerlerde olmasını, gemiler zaman zaman taşıyacak yük dahi bulamıyorlar.
- Zaman zaman gemiyi bekletip 10 lira zarar edeceğimize, zararına navlunu kabul edip 5 lira zarar etmeyi göze alıyoruz.
- Bazen 200. bin dolarlık navlun alıyorsan, daha en başında 50. bin dolar zarar ediyor olabilirsin. Çünkü seferin maliyeti 250.000 dolardır. Ama 200. bini duyan, vay anasını adam parayı götürdü diye düşünür malesef.
- Evet bu şartlarda armatörlerin hala gemi çalıştırmaya devam etmeye çalışmasının sebebi, bırakma şanslarının olmamasındadnır. Çünkü neredeyse tamamının bankaya kredi borcu vardır. Gemileri zaten banka tarafından ipoteklidir çoğunun.
- Alacaklı bankalar armatörleri idare etmektedir (mecburen). Çünkü gemi iyi piyasada 5 milyon dolara alındıysa bugün 2 milyon dolar zor eder. O da alacak adamı bulabilirsen eğer. Bu durumda bankalar gemilere kolay kolay el koymaya yanaşmıyor. Çünkü banka gemiye el koyup ne yapacak? satsa alacağını karsılamıyor, calıstırmaya calıssa armatörden iyi mi çalıştıracak ki?
- Armatörler artık zengin değil, neredeyse tamamı gırtlağına kadar borç içinde.
- Yakıtçıya, kumanyacıya, malzemeciye, bankacıya, tersaneye borç harç içindedir.
- Tek yapılan gelen navlunlarla en aciliyeti olan gedikleri kapamaktır. Misal zararına da olsa bir iş bağlamışsın, fakat yakıtın yok, ya da yakıt alman lazım - mevcut yakıt müteakip sefere yetmiyor. Eldeki parayla ya NAKİT yakıt alacaksın, ya personelin maaşını vereceksin. Allah kerim diyip (mecburen) nakiti basıp yakıtı alıp seferi yapıyorsun.
- İşler öyle tatsız duruma gelmiştir ki, bazı gemiler sigortasız, tekne makinasız, kulup sigortasız çalışıyorlar. Gemi dosyasına bakarsan her türlü sigorta var görünüyor lakin, sertifika tam, ama primler oden(e)mediği için gemiler sigortasız.
- Bu kötü piyasada sorun yaşamayan armatörler şanslı olanlardır. Şöyle: Kriz patlamadan gemisini pahalıya satmıştır, şimdi o paralarla idare ediyordur. İkinci bir işi vardır, oradan gemileri finanse ediyordur. Çok zengindir nakiti vardır, yine gemilerini cepten finanse ediyordur. Bu şansları olan armatörler maalesef çok azdır. Onlar da zaten şu an ucuz fiyatlardan yararlanıp filo yapmakta/büyütmekte gemilerini gençleştirmektedir.
ARTIK ARMATÖRLÜĞÜN SADECE ADI VADIR. ARMATÖR OLMUŞTUR - ARMAT(Ü)R.
GERÇEKLER BUNLARDIR
TARAFSIZCA YAZILMIŞTRIR...
ARMAT(Ü)R