Aselsan da, mini kamyonet Pilotcar'ı seçti

Trafiğe de çıkabilecek elektrikli hizmet araçları üreterek Türkiye’de bir ilke imza atmayı başaran Pilotcar’ın yeni modeli olan L7e kategorisindeki Elektrikli Mini Kamyoneti, ASELSAN’da kullanılmaya başlandı.

ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 25 ülkeye elektrikli hizmet araçları ihraç eden Pilotcar’ın yeni modeli L7e kategorisindeki Elektrikli Mini Kamyonetin ilk üretiminin ASELSAN’da kullanılacak olmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Pilotcar Genel Müdürü Şükrü Özkılıç, imal ettikleri elektrikli araçların ülkemizde ve tüm Avrupa Birliği ülkelerinde trafiğe çıkmasını sağlayan tip onay tescilini aldıklarını açıkladı.

Yeni araçlarının, L7e kategorisinde yük taşıyan, şehir içi lojistik hizmetlerinde kullanılabilecek kapalı kasa kabinli mini bir kamyonet olduğunu söyleyen Pilotcar Genel Müdürü Şükrü Özkılıç, “Yaklaşık iki senedir geliştirilmesi için çalıştığımız bu aracın ilk prototipini yapmış bulunuyoruz. Bizim mevcut hizmet verdiğimiz kurum ve kuruluşlarla yönelik portföyümüzden bu araçla ilgili yoğun talep almaktayız, bu araca büyük ilgi var” şeklinde konuştu.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde (NOSAB), fabrikalar, havaalanları gibi büyük tesisler ve turizm sektörü için trafiğe açık ve kapalı alanlara yönelik kamyonet, ambulans, golf ve servis arabası gibi elektrikli hizmet araçları üreten Pilotcar’ın şimdi de elektrikli Mini Kamyonet ürettiğini ve ilk elektrikli Mini Kamyonetin ASELSAN’a satışını gerçekleştirdiklerini açıklayan Özkılıç, “Bu bizim için önemli bir adım. Aracımızın ASELSAN’daki kullanımı bundan sonraki süreçle ilgili bize yol da gösterecek. Biz bu sene içinde aracımızı satışa hazır hale getireceğiz” dedi.

Elektrikli Mini Kamyonetin özellikleri

Yeni modelleri L7e kategorisindeki Elektrikli Mini Kamyonetin özellikleri hakkında da bilgi veren Pilotcar Genel Müdürü Şükrü Özkılıç şunları söyledi: “Aracımızın, değiştirilebilir akü sistemi sayesinde menzilini uzatmak mümkün. Aynı zamanda aracın ısıtıcı, klima gibi günümüz otomobillerinde bulunan çoğu özellikleri de mevcut. Avrupa ülkelerinde çok yaygın olan bu araçlar, genellikle şehir içi lojistik çözümlerinde, kargo şirketlerinin devlet kurumlarının, özel sektörün kullanabileceği mini bir kamyonet. Zaten bizim asıl amacımız ve tip onaylı yapmamızın sebebi de sadece ülkemizde değil, Avrupa ülkeleri pazarında da satmak ve belli bir hakimiyet sağlamaktır.”

BURSAHABER.COM

LOJİPORT

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor
Mercedes-Benz, eActros 600 elektrikli kamyonun teslimatlarına başladı
AYS Lojistik, filosuna 6 Schmitz Cargobull treyler daha ekledi