“Asıl imtiyaz, Saras Lojistik’e uygulanmış”

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkan yardımcılarından Zahit Sağlık, bugün Dünya Gazetesi’nde çıkan ve satır aralarında...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkan yardımcılarından Zahit Sağlık, bugün Dünya Gazetesi’nde çıkan ve satır aralarında U.N Ro-Ro’nun UND yönetim kurulu üyelerine ayrıcalık tanıdığını ifade eden habere sert tepki gösterdi.

U.N Ro-Ro’nun asıl imtiyazın, beyanatı veren Saras Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Aras’a verildiğini ifade eden Sağlık, bu iddiasını da şu sözlerle ortaya koydu: “Saras Lojistik, bugüne kadar kredi kartı almayıp, gemiye binen tek şirketmiş. Ro-Ro ile özel bir sistemle çalışıyormuş. Burada U.N Ro-Ro’yu da tenkit ediyorum. Madem ki, böyle bir sistem var, niye bizleri de dahil etmiyorsunuz. O firma, buradan doğan imtiyazını fiyat rekabetine yansıtır. Bu da haksız rekabet getirmez mi? Ben kullanıyorum, ona niye kullandırmıyorsun? O zaman bana da haksızlık yapıyorsun. Şimdi UND'nin önceki yönetiminde görev alan Ali Çiçekli'ye, geçtiğimiz günlerde derneğimizden istifa ettiğini duyuran Ergun Bilen'e soruyorum asıl imtiyaz kime uygulanmış!  Tamer Dinçşahin, UND Başkanı iken, Saras’ın U.N Ro-Ro’da özel fiyatla taşıtıldığını beyan etmişti. Merak edenler o tarihteki sektör basınında çıkan haberleri okuyup teyit edebilirler. Bunun böyle olup olmadığını şimdi de söylerse, sektörde gerçekten imtiyazların olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Yıllar sonra, aynı Tamer Dinçşahin, Saras’ın başına genel müdür olarak geçmiştir. O gün UND Başkanı iken, konuşuyordun, ya o kanıtları ortaya koy, ya da özür dile.”

“TEMİNATI BANKA ARTIRIR, RO-RO ARTIRMAZ”

U.N Ro-Ro’nun her firmadan böyle bir teminat istemediğinin altını çizen Zahit Sağlık, “ İki yıl önce U.N Ro-Ro, kredi kartı sistemine geçti. Sistem, sizi bankalara yönlendiriyor, siz de bankadan bir kredi kartı alıyor ve U.N Ro-Ro’ya getiriyorsunuz. Arabanız bindikçe, kredi kartından işleminiz yapılıyor. Kredi miktarınıza göre de bu döngü sürer. Kredi limitini de Ro-Ro belirlemez, banka belirler.  Ro-Ro da, limite göre binme sayınızı tayin eder. U.N Ro-Ro bunu kendini garanti altına almak için yapar. Kredi kartına geçenlerin vadesini de 15 gün uzatarak sistemi teşvik etmiştir. Ödeme, 45 günken 60 güne çıkarılmıştır. Yiğidi öldür ama hakkını ver!” açıklamasını yaptı.

SEÇİM ARİFESİNDE HİÇ DE ETİK DEĞİL

UND Yönetim Kurulu olarak, U.N Ro-Ro ile dirsek temasında gibi gösterilmekten de rahatsız olduklarını belirten Sağlık, “Kaç kez hangi şartlarda toplanılmıştır. Ne gibi eleştiriler getirilmiş, neler istenmiştir. Delil ve tutanaklarıyla UND kayıtlarında vardır.  UND yönetimine bir ayrıcalık tanınması söz konusu bile olamaz. Binme kriterlerine göre kontenjan sayısı belirlenir. Firmalar, bu kontenjan sayısını kullanır. Firmalar bu kontenjanın üstüne çıkarsa, ricayla minnetle istemek zorunda kalabilirsiniz. Bu da 10 talebiniz olursa, ancak bir iki kez karşılandığı olmuştur. Biz, UND yönetimindeyiz diye böyle bir tolerans almamız kesinlikle yalandır. Bunu söyleyeni ispatlamaya, ispatlayamazsa sözlerini geri almaya davet ediyorum. Aksi takdirde müfteridir. Seçim arifesinde böyle çıkışlar yapmak etik değildir. Bu tip açıklamalarla sektörü töhmet altına sokmak yakışıksız olmuştur. En büyük kavgayı yapan firmalardan biriyiz. En büyük maliyet kaleminin yakıt olduğu söyleniyor. Sedat Gümüşoğlu’na ‘Güneş enerjisinden yararlanalım, ya da yelken koyalım gibi öneriler getiren biriyim.’  O yüzden böyle bir suçlamayla karşı karşıya bırakılmak, yönetim kurulumu ama özellikle beni çok rahatsız etti” diye konuştu.

REZERVASYONLU ARACIMIZI GEMİYE BİNDİREMEDİK

Burada sözü Sağlık Group İthalat Filo Yönetimi Sorumlusu Kadir Şahin aldı. U.N Ro-Ro’da avantajlı binebilmenin ancak rezervasyon almakla mümkün olabildiğini vurgulayan Şahin, “Ama, bunun bir handikapı var. Rezervasyonlar iki gün öncesinden alındığı için; örneğin, gemi iki dakika içinde doluyor. Aldınız aldınız, ama o an bir telefon geldiğini varsayın; geçmiş olsun, aracınız binemez. Biz Sağlık Group’ta bu işi iki kişi üstleniriz. Birimiz Ambarlı, diğeri Pendik’e yönelir. Ne kadar çok alabilirsek almaya uğraşırız. Ama, Cuma günü yükleme, cumartesi gümrük var. Gümrük yapan aracım, saat ikiye kadar parasını ödeyip sırasını alamazsa, rezervem yanar. Gemi boş olsa dahi, ‘ikiyi geçti, rezerven yandı’ diyebiliyorlar ve haftaya kalıyor.  Çok nadir durumlarda imtiyaz aldığımız olabiliyor. Bu da toplasan ayda 1-2 aracı geçmez. Üretime sokulup geri gelecek bir malzeme olduğunda bunu yaşayabiliyoruz. Bunun yanı sıra, mağdur olduğumuz haller de oldu: Çok önemli firmalarla çalışıyoruz. Cuma günü mal yükleniyor, cumartesi gümrük yapıp gemiye bindiriyoruz. Çarşamba günü burada malı teslim ediyoruz. Firma, üretime sokuyor, 24 saat üretim yapıyor. Biz tekrar o ürünü gemiye yüklüyoruz. Bu çevrim böyle sürüyor. Siz, 1 gün bile geç kalsanız, ‘nakliyeci geç geldi’ deniyor. Cumartesi rezervemiz olmasına karşın, binemedik, ‘önünde araç vardı’ dediler. Pazara sıra aldık, kontrol olduğu gerekçesiyle o gün de olmadı. Pazartesi kontrol bitti, araç yine binemedi, Salı günü bindi Cuma günü inecek” açıklamasında bulundu.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak