Askeri gemilerde sanayinin rolü

Can Erenoğlu, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından düzenlenen ''Askeri Gemi Projelerine Sanayinin Entegrasyonu'' konulu Endüstri Gününde yaptığı...

Can Erenoğlu, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından düzenlenen ''Askeri Gemi Projelerine Sanayinin Entegrasyonu'' konulu Endüstri Gününde yaptığı konuşmada, denizciliğin değeri artan, özgürlük, mutluluk sağlayan, zenginlik getiren bir uğraş olduğunu söyledi.

Güçlü ekonomilerin arkasında tarihten gelen denizcilik kültürünün yattığını ifade eden Erenoğlu, ülkelerin kendi savunma sanayini geliştirebilmelerinin önemine değindi.

Özel sektör tersanelerinde nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanmasının ve küçük ve orta boy işletmelerin ihtiyaçları kapsamında yönlendirmelerin önemli olduğunu düşündüklerini dile getiren Erenoğlu, aynı zamanda yedek malzemenin yurt içinden temininin de önem taşıdığını kaydetti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın savunma sanayinin geliştirilmesi kapsamında sanayiyle entegre olduğunu belirten Erenoğlu, özellikle yüzer platform projelerinde yerli savunma sanayi firmalarına ve yerli bilim alanlarının buluşlarına önem verildiğini anlattı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Teknik Başkanı Tuğamiral Sami Örgüç de, 25 yıllık süre içinde tersanelerin geliştirildiğini, denizaltılar dahil her türlü gemiyi inşaa edebilecek bilgi ve beceri ve tecrübeye sahip personelin yetiştirdiğini belirterek, ancak yerli katkı oranının düşük olduğunu söyledi.

Malzeme bazında yerli sanayinin katkısının az olması nedeniyle Türkiye'ye yeterli katma değerin sağlanamadığını belirten Örgüç, diğer yandan özel sektör tarafından gerçekleştirilen ticari gemi inşa faaliyetlerinin önemli gelişmeler kaydettiğini hatırlattı.

Yurt içi ve yurt dışından alınan gemi inşa projelerinin çağdaş yöntemler kullanılarak başarıyla tamamlandığını ifade eden Örgüç, şunları kaydetti:

''Askeri ve sivil tersanelerimizdeki gelişmeler ve özellikle Savunma Sanayi Müsteşarlığının kuruluşundan sonra 1990'lı yılların başlarından itibaren gemi inşa donatım faaliyetlerinin paket malzeme alımından ziyade, rekabet şartları altında seçilen bir yükleniş sonucunda gerçekleştirilerek sonuçlandırılması benimsenmiştir. Güçlü ve güvenilir deniz kuvvetlerine sahip olmamız için Türkiye olarak milli savunma sanayimizi geliştirmemizin önem arz ettiğinini bilincindeyiz.''

Yakın dönemde sözleşmeleri imzalanan süratli müdahale botu ve yeni tip karakol botu projelerinin; deniz kuvvetlerinin milli imkanlarla üretilen harp silah ve araçlarına sahip olma, dışa bağımlılığı azaltma, milli gemi inşa sanayini geliştirme konusundaki azim ve kararlılığın en güçlü örneklerinden olduğunu belirten Örgüç, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının bu projelere ek olarak yurt içinde toplam 27 projesi bulunduğunu bildirdi.

Örgüç, projeleri yerli endüstriyle paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARI BAYAR

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ise sahil güvenlik konusunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 20 yıldan bu yana büyük modernizasyon içinde olduğunu, bunun da mümkün olduğunca Türk sanayisi eliyle gerçekleştirilmesi için çaba harcandığını anlattı.

Bu doğrultuda gerçekleştirilen Endüstri Gününün bir başlangıç olduğunu ifade eden Bayar, önümüzdeki dönemde konuyla ilgili çeşitli çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.

Bayar, gemi inşası konusunda sivil alanda gösterilen başarının, askeri dalda da gösterilebilmesi için, sanayinin ciddi anlamda hazırlık yapması gerektiğini kaydetti.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede