Asyaport, Hyster ile 2.5 milyon TEU'ya yürüyecek

Türkiye’nin önemli aktarma limanlarından biri olan Asyaport, TSM GLOBAL ile sürdürdüğü işbirliği çerçevesinde makine parkını Hyster markası ile güçlendirerek yıllık 2,5 milyon TEU kapasiteyi hedefliyor.

Yapımına 2010 yılında başlanan ve geçtiğimiz ay hizmete açılan Asyaport Limanı, Türkiye’nin en yeni konteyner aktarma limanı olmanın yanı sıra pek çok önemli özelliği de bira arada bulunduruyor. Mediterranean Shipping Company (MSC) grubuna bağlı Global Terminal Limited (GTL) ile Soyuer ailesinin ortaklığı sonucu Tekirdağ’da hizmete açılan Asyaport Limanı, Türkiye’yidünya deniz ticaretinde bir adım daha ileriye taşımış oldu. Henüz tam kapasite çalışmaya başlamayan limanda tüm konteyner elleçleme ve depo içi ekipmanları Hyster marka forklift ve liman ekipmanlarından oluşmakta. Liman yatırımı, TSM GLOBAL ve Hyster ile olan işbirliktelikleri görüştüğümüz Asyaport Liman İşletmeleri Müdürü Kadir Uzun, profesyonel bir anlayışla yaptıkları değerlendirme sonucunda dünya pazarında da kendini kanıtlamış bir marka olan Hyster markası ile çalışmaya karar verdiklerini söyledi.

ÇEVRECİ LİMAN ASYAPORT
Proje hakkında bilgiler veren Kadir Uzun, başından beri yer aldığı çalışmalarda pek çok ilke imza attıklarının altını çizerek, “Özellikle hem çevreci bir liman olması konusunda, hem de uluslararası ortağımızın da talepleri ve aynı zamanda günümüzde hassasiyet gösterilen bir konu olması sebebiyle bu konuya önem verdik. En önemlisi LNG dediğimiz doğal likit gazla çalışan kamyonları Türkiye’de ilk defa Asyaport olarak biz kullanmaya başladık. Bunun Avrupa’da bile örneği yok” dedi. Yine bugüne kadar hiç kullanılmamış bir sistem olan LED aydınlatma ile saha aydınlatması yaptıklarını kaydeden Uzun, “Bu çalışmalar daha önce uygulanmadığı ve ilk biz hayata geçirdiğimiz için elbette bazı riskleri içinde barındırıyordu. Ancak biz know-how’ımız ve tecrübemizle bu yola çıktık ve başarılı da olduk” diye konuştu.

Yazılıma verdikleri öneme de işaret eden Uzun, “TOS dediğimiz Terminal Operation Software ile ilgili Türkiye’de ilk defa kullanılan, Güney Kore’nin bir yazılımı olan Cyber Logistics Opus yazılımını aldık. TOS’un limandaki optimizasyonu ve otomasyonu açısından çok önemli. Bir yazılımla limanı ne kadar iyi optimize edebilirseniz limanı o kadar verimli ve süratli kullanırsınız. Dolayısıyla yazılım ihtiyaçlar ve süreçler konusunda iyi analiz edilirse limanda çok ciddi anlamda avantaj sağlanır. Bir kere limana işletim avantajını getiriyor, efektif ve verimli olmasını sağlıyor, aktarmaları en aza indiriyor ve en süratli çalışma sistemini sağlıyor” şeklinde konuştu.

HYSTER MARKASINDAN MEMNUNUZ
Asyaport Limanı sahiplerinden Emre Soyuer’in TSM GLOBAL’in üst yönetimi ile görüşmeleriyle başlayan alım sürecinin ilk önce depo içi ekipmanlarda alımla sonuçlandığını kaydeden Kadir Uzun, buradaki memnuniyetin liman ekipmanı alımında da etkili olduğunu kaydetti. Kadir Uzun “ Depolarımızda kullandığımız yaklaşık 35 makineden sonra şu anda limanımızda da forkliftler dahil olmak üzere yaklaşık 15 makineyi TSM GLOBAL’den aldık. TSM GLOBAL ile iyi bir başlangıç ve memnuniyet sonrası bu iş birliği depolarla birlikte limanda da devam etmekte. TSM GLOBAL iş makineleri uluslararası düzeyde ve Avrupa’da önde gelen bir markadır. Firmadan satış ve satış sonrası servis hizmetiyle birlikte kaliteli bir hizmet alıyoruz. Dolayısıyla Hyster marka forkliftlerden oldukça memnunuz” şeklinde konuştu. 

MAKİNE SEÇİMİNDE YÜKSEK KRİTERLER UYGULANIYOR
Böylesine büyük bir yatırımda kullanılacak makinelerin uluslararası pazarda kendini ispat etmiş markalardan seçilmesi gerektiğinin önemine değinen Kadir Uzun, Hyster markasını tercih etmelerinde limanlardaki yaygın kullanımının etkili olduğunu ifade etti. Makine alım süreçlerinde pek çok kriteri gözettiklerinin ve bu kriterlerin uluslararası standartlarda olduğunun altını çizen Uzun, “Makine seçerken uluslararası alanda kalitesini ispat etmiş markaları seçmeye özen gösterdik. Çünkü bu bizim için çok önemli bir detaydır. Marmara Bölgesi’nin depremselliği ön planda tutularak yapılan limanımızda, hizmet verecek ekipmanın projelendirilmesi dahil en ileri araştırmalar yapılarak makine ve markalar belirlenmiştir. Dolayısıyla tercihlerimizi yaparken kriterleri yüksek tutmamızın gerekiyordu. Bütün seçimlerimiz güvenlik, kalite ve performansları göz önünde tutarak karar verdiğimiz seçimler oldu. Dolayısıyla Hyster marka makinelerimiz de bu kriterler çerçevesinde değerlendirip seçtiğimiz bir markadır” dedi.

Satış sonrası hizmetlerin de önemini vurgulayan Kadir Uzun, TSM GLOBAL’in bu anlamda kendilerine büyük avantajlar sağladığını kaydetti. “Yedek parça ve servis tarafında bir takım avantajları satışta olduğu gibi sağlamaları çok önemli bir konudur. İşletim tarafında verilecek olan destek ve iyileştirmeler, yedek parçaların uygun maliyetle ve düzgün bir şekilde temin edilebiliyor olması bizim için çok daha önemlidir. Bu zamana kadar Hyster marka ekipmanların satış sonrası iş süreçlerinde hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadık” sözleriyle memnuniyetini dile getiren Kadir Uzun, hali hazırda Asyapot Limanı’nda çalışmakta olan Hyster marka dolu ve boş konteyner elleçleme makinaları ile forkliftlerin sorunsuz şekilde çalıştığını ifade etti.

PERFORMANSI ÇOK İYİ
Limanda kullanmış oldukları yazılım sayesinde tüm ekipmanların her yönüyle sayısal olarak takip edildiğini kaydeden Kadir Uzun, böylece makinelerin performansı noktasında çok doğru değerlendirmeler yapabildiklerinin altını çizdi. Hyster marka konteyner elleçleme ekipmanları ve forkliftler hakkında geçen süze zarfında elde ettikleri verilerin memnun edici olduğunun üzerinde duran Uzun, “ Performansı, sağladığı verim ve çalışma standartları çok iyi.  Zaten depolarımızda üç yıldır Hyster marka ekipmanları kullanıyorduk. Oldukça memnunduk ve bu memnuniyetimiz limanımızda devam etmekte” dedi.“Asyaport Limanı’nın en büyük avantajı, limandaki tüm iş akışlarının hepsinin bir yazılım çerçevesinde teknik veri olarak elinizin altında olmasıdır. Hal böyle olunca makinelerle ilgili değerlendirmeyi çok net bir şekilde görebiliyorsunuz. Çünkü sonuçlar reel veriye dayanıyor. Bu veriler markamızın performansı ve geriye dönük çalışmalar açısından önemlidir” diye konuşan Kadir Uzun, bu bağlamda yaptıkları değerlendirmenin doğruluğuna işaret etti. Kadir Uzun ilerleyen dönemlerde de yapacakları yatırımlarda Hyster’in bu performansının yatırım süreçlerinde önemli bir artı avantaj olacağını kaydetti.

BÖLGE VE TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKI
Liman hakkında detaylı bilgi veren Kadir Uzun, yıllık 2.5 milyon TEU kapasite hedefi olan Asyaport’un 320 bin metrekare üzerinde kurlu olduğu belirterek “Tam kapasiteye ve ekipman parkına ulaştığımızda yaklaşık bin 200 kişilik üç vardiyalı çalışan personel sayımız olacak. Şu anda limanımızda 450 personele istihdam sağlıyoruz. Yılsonunda tam kapasiteye ulaştığımızda bu sayı bin 200 olacak” dedi. 2016 yılı sonunda hedeflenen tam kapasiteye ulaşacaklarını kaydeden Kadir Uzun, “Depolarımızda depoculuk faaliyetleriyle ilgili, kara taşımalarını yaptığımız Medlog şirketimiz var. Onun dışında limana ait römorkaj ve plotaj hizmetlerimiz olacak. Onun dışında yatırımlarımızda Medlog feeder diye, feeder Türk bayraklı gemilerinin alımı başladı. İlk gemi olan Med Tekirdağ gemisi geldi ve faaliyetlerine başladı. Bu gemiyle berber Türkiye kabotaj sınırları dahilinde kabotaj taşımacılığı yapacağız” sözleriyle bölge ekonomisine yaptıkları katkı ve yatırımları hakkında bilgiler verdi.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti