Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ilk 10 limanından biri olan Asyaport’a ilk gemi 8 Temmuz akşamı (dün) yanaştı. Limanda ilk ithalat yükünü bırakıp, ilk ihracat yükünü alan 275 metre uzunluğundaki MSC Tokyo konteyner gemisi Aliağa, Sines ve Le Havre limanlarına devam edecek.
“Limanlarımızın her birine demiryolu götürmek için planlarımızı yaptık. Demiryolu entegrasyonunu limanlarla tamamlayacağız. Asyaport, Marmara için olduğu kadar Türkiye için de önemli. MSC, dünyanın en büyük ikinci konteyner operatörü ama limanın her yanı Türk bayraklarıyla donatılmış. Biz burada milli bir liman görüyor ve gururlanıyoruz. Limanın Tekirdağ-Muratlı demiryoluyla buluşmasının en kısa sürede gerçekleşeceğine inanıyorum. Bir kılçık hatla, bu güzergaha dolayısıyla Avrupa’ya bağlanması sağlanacaktır. Yol çalışmalarını da destekliyoruz. Bu konuda da bize ne görev düşerse yapmaya hazırız.”
Konuşmaların ardından konuklara limana yanaşan ilk gemi MSC Tokyo ve liman gezdirildi. Daha sonra da hep beraber iftar yemeği yenildi.
YILDA 2.5 MİLYON KONTEYNER ELLEÇLENEBİLECEK
Tekirdağ-Barbaros’ta 300 bin metrekarelik alanda kurulu Asyaport tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2.5 milyon konteyner hareketine ulaşması bekleniyor. 20 metre derinliğe kadar toplam 2000 metre rıhtımıyla birlikte dünya ölçeğinde bir liman olan Asyaport, mevcut ve önümüzdeki 10 yılda inşa edilecek en büyük konteyner gemilerini elleçleyebilecek.
YEŞİL LİMAN
Limanda 11 adet, 24 yan sıraya kadar hizmet verebilecek kapasitede rıhtım vinci (Ship-to-shore Gantry Crane) ile 33 adet lastik tekerlekli saha vinci (Rubber Tyre Gantry Crane) bulunuyor. Asyaport, aynı zamanda bu kapasitesiyle İstanbul’un da yükünü hafifletirken müşterilerine de daha fazla esneklik ve liman kapsama alanı verecek. Yeşil konteyner limanı olarak tasarlanan Asyaport’ta karbon salımını düşürmek için solar paneller, LNG motorlu taşıyıcılar gibi farklı teknolojiler kullanıldı.
LOJİPORT - TEKİRDAĞ