Atatürk'ün yatını İzmir istiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Savarona'yı devralmaya hazırlanırken, Egeli genç işadamları yatın İzmir Alsancak Limanı'nda demirleyip Atatürk müzesi...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Savarona'yı devralmaya hazırlanırken, Egeli genç işadamları yatın İzmir Alsancak Limanı'nda demirleyip Atatürk müzesi olarak kullanılmasını önerdi.

25 yıldır armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından işletilen Atatürk'ün yatı Savarona'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesi için süreç tamamlanma aşamasına gelirken, Egeli genç işadamları yatın İzmir Alsancak Limanı'nda demirleyip Atatürk müzesi olarak kullanılmasını önerdi. İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolaoğlu da "Savarona Cumhuriyet Meydanı önüne demirlesin" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Atatürk'ün yatı Savarona'yı devralma kararı heyecan yarattı. Geçtiğimiz aylarda başlayan görüşmelerin sonuca ulaştığı öğrenildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, geçtiğimiz günlerde Kuruçeşme'de demirli olan yata gelerek işletmeci Kahraman Sadıkoğlu ile görüşmüştü. Bakanlığın Savarona'yı müze olarak kullanmayı planladığı öğrenilirken, Atatürk'ün yatına İzmir'den talip çıktı.

Çelik ile görüşecekler

TÜGİAD Ege Şube Başkanı Musa Turan, Savarona'nın Bakanlığa devredileceği haberini sevinçle okuduklarını belirterek, "Savarona İzmir'e getirilmeli. Bu önerimizi 2010 yılında yazılı şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletmiştik. Devir işlemi son noktaya geldi. Yeniden Bakanlık ile görüşeceğiz. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı bitirip zafer kazandığı yer İzmir olduğu için O'nun yatı da burada olmalı. Savarona Atatürk Müzesi olarak İzmir'de ziyaretçilere açılmalı" dedi.

İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu da twitter adresinden Savarona ile ilgili önerilerini paylaştı. Çolakoğlu, "Savarona İzmir'in olsun. Cumhuriyet Meydanı önünde demirlesin ve müze olsun" diye konuştu.

Savarona'nın İzmir için önemine değinen Turan, şöyle konuştu: "Özellikle, Kurtuluş Savaşının İzmir'de son bulması, Atatürk'ün Modern Türk Kadınını temsil eden eşi Latife Hanım'ın İzmirli olması, Atatürk'ün çok kıymetli Anneleri Zübeyde Hanım'ın mezarının Karşıyaka'da bulunması nedeniyle Savarona İzmir'de olmalı. TÜGİAD Ege Şubesi olarak Sayın Valimizi ve Büyükşehir Belediye Başkanımızı bu konuda girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz. 2010 yılında da Başbakanlığa başvuruda bulunmuştuk. Ancak bir sonuç alamamıştık. Şimdi güçbirliği yapma zamanıdır. İzmir'i bu konuda işbirliğine davet ediyoruz".

Atatürk 6 hafta kullanabildi

Adını Hint Okyanusu'nda yaşayan Afrika kuğusundan alan Savarona, 1931 yılında Gibbs&Cox tarafından Brooklyn Köprüsü'nün mühendisi Amerikalı John A. Roebling'in mirasçısı Emily Roebling Cadwallader için tasarlandı. Gemi Hamburg'da inşa edildi. Geminin o dönem toplam maliyeti 4 milyon dolar oldu. Savarona 1938 yılında Türk hükümeti tarafından satın alınarak sağlığı kötüleşen Atatürk'e hediye edildi. Atatürk, ölümünden önce gemide 6 hafta vakit geçirebildi. İkinci Dünya Savaşı boyunca İstanbul Boğazı'nda demirli kalan gemi, daha sonra eğitim gemisi olarak kullanıldı. 1979'da yangın sonucu büyük hasar gören gemi, onarılarak eğitim amaçlı kullanılmaya devam etti. 1989 yılında gemi hurdaya çıkarıldı. Bu haberi duyan armatör Kahraman Sadıkoğlu, gemiyi 49 yıllığına aldı. 3 yıl boyuncaç gemiyi onardı. Yenilenen gemi, ünlü ve önemli konukları ağırlamak için kullanılmaya başlandı.

LOJİPORT

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Deniz Ticareti Haberleri

Aliağa’da Denizcilik Uygulama Merkezi açıldı
Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme