İFLASIN eşiğinde olan Yunanistan, Türkiye’ye veda eden Formula 1 yarışlarına talip oldu. Organizasyon ücreti konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye’nin Formula 1 yarış takviminden çıkmasının ardından Formula 1’in ticari haklarını elinde bulunduran Bernie Ecclestone ile Yunanlılar, yarışların Atina’da yapılması için harekete geçti. Hatta Bernie Ecclestone yakın bir gelecekte, Yunanistan’ın Almanya’nın maddi yardımı ile Atina Grand Prix’i düzenleyeceğini açıkladı. Ecclestone, İtalyan ‘La Stampa’ gazetesine yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın kendilerine başvuru yaptığını belirterek, “Krizin ülke isimleriyle anılmaması gerekiyor çünkü küresel olarak bir kriz var. Ancak ekonomik krize karşın Yunanistan bu yarış için çok hevesleniyor. Yarışa katılabilmek için Almanya’dan maddi destek alacaklarını söylediler” diye konuştu.
Afrika’ya yarış götürecek
82 yaşındaki Ecclestone, meraklı seyircisi olan her ülkeye olanak tanıyacaklarını belirterek, şöyle konuştu: “Sırada 2012’de ABD, 2014’te Rusya ardından Meksika ve Güney Afrika var. Meksika ve Güney Afrika’ya geri dönmek hoşuma gider. Bu ülkeler de bunun üzerinde çalışıyor. Özellikle Afrika kıta’sına bu dev şöleni taşıma hayalini yıllardır yaşıyordum. İran da bize bir başvuruda bulundu ancak bunu reddettik. Güney Afrika ve Meksika 1990’lı yılların başına kadar pek çok yarışa ev sahipliği yaptı. Bu ülkelere Formula 1 yarışlarının geri dönmesi için sürekli olarak çalışıyoruz. Bu yıla yetişmeyen ancak 2012 yılı takviminin en keyifli yarışlarından birine hazırlanan Bahreyn’de de bütün çalışmalar hızla sürüyor. Buna rağmen yarışın önümüzdeki yıla ertelenmesine rağmen Bahreyn hükümeti 25 milyon sterlinlik yarış ücretini bizden geri istemedi. Bahreyn’den aldığımız katılım payını onlara geri vermeyi teklif ettik ancak kabul etmediler.”
Formula 1’in Türkiye macerası 7 yıl sürdü
FORMULA 1’in ticari haklarını elinde bulunduran Bernie Ecclestone ile organizasyon ücreti konusunda yaşanan sorunların 2011 Türkiye Grand Prix’si esnasındaki görüşmelerde de çözülememesi, yarışın Türkiye ayağının sona ermesine neden oldu. Geride kalan 7 yılda her yıl için Formula 1 organizasyonuna 13.5 milyon dolar yarış bedeli ödenirken, Ecclestone’un 2012 yılından itibaren bu ücreti 26 milyon dolara çıkartmak istemesi, bu önemli motor sporları etkinliğinin Türkiye’ye veda etmesine giden yolu açtı. Formula 1 Türkiye Grand Prix’si yarışlarına ev sahipliği yapan İstanbul Park Pisti’nin inşasına 2003 yılında başlanırken, 2005 yılında hizmete giren tesis için 300 milyon lira harcandı. Toplam uzunluğu 5 bin 338 metre olan pistte 6’sı sağa, 8’i de sola olmak üzere toplam 14 viraj yer alıyor. Saat yönünün tersine koşulacak biçimde tasarlanan pistin seyirci kapasitesi ise 130 bin kişi.
Reha ERUS-HÜRRİYET